Bahus Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 Czerwony ryż na ostro (rewelacja) 1 szklanka długoziarnistego ryżu 1 szklanka soku pomidorowego 1,5 szklanki rosołu (może być z kostki) 3 łyżki masła lub innego tłuszczu) 1 łyżka koncentratu pomidorowego (30%) 1 średnia cebula 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki szczypta sproszkowanego chili sól i przyprawa maggi do smaku Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu. Wrzucić opłukany i osączony ryż. Ciągle mieszając smażyć do uzyskania złotego koloru. Ryż przełożyć do garnka o grubym dnie. Zalać sokiem pomidorowym oraz rosołem, w którym uprzednio rozpuścić koncentrat pomidorowy. Dodać przyprawy. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na pozostałym tłuszczu. Dodać do ryżu. Wymieszać. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, do miękkości. Z ryżu formować porcje, jako formy używając np. filiżanki do kawy. Cytuj
AlCIA111 Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 Miałam tylko lekki problem jak już ryż wchłoną płyny, przyklejał sie do dna garnka a był jeszcze twardawy(bo nie mam takiego z grubym dnem) Wybrnęłam z tego w ten sposób, że dolewałam w małej ilości rosół i cały czas mieszałam. Ryż bardzo dobry. Polecam. Cytuj
Bahus Opublikowano 6 Lipca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 Ryż ten można również po chwilowym gotowaniu jak tylko wchłonie płyn zawinąć w gazety i koc i włożyć na godzinę do łóżka pod kołdrę....będzie mięciutki i wyśmienity 8) Bahus Zawinąc w gazety i koc należy oczywiście garnek z ryżem :D Cytuj
AlCIA111 Opublikowano 7 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2005 Dzięki za radę. Następnym razem tak zrobię. Pozdrowienia. Cytuj
Gość rele Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 dzieki za ciekawy przepis .Ja i moja rodzinka uwielbiamy ru\yz w każdej postaci. Ten napewno bedzie nam smakował> :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.