Jolcia Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2008 Przepis pochodzi z innego forum ale jest bardzo smaczne mimo,że pracochłonne.Mam nadzieję,że nie ma go na naszym forum. Upiec biszkopt z kakao i aromatem migdałowym. Każdy ma na pewno swój ulubiony przepis na dużą blaszkę. Upiec jasny biszkopt z aromatem waniliowym i w ciepłym wyciąć 24 dziurki kieliszkiem. Masa ananasowa: -2 puszki ananasa -2 budynie pistacjowe albo waniliowe -galaretka ananasowa i agrestowa Krem kokosowy: -2 szklanki mleka -2 budynie kokosowe -5 łyżek cukru 20 dag masła -cukier waniliowy -1/2 szklanki wiórek kokosowych Dodatkowo: -polewa czekoladowa -1/3 szklanki wiórek kokosowych -2 duże banany -sok z cytryny Ananasy odsączyć z zalewy i drobno pokroić.Do zalewy dolać tyle wody aby było 750ml płynu.500ml zagotować,a w 250ml rozrobić budynie pistacjowe albo waniliowe i wlać do gotującej zalewy. Powstanie kisiel,który należy zdjąć z ognia,wsypać do niego suche galaretki.Mieszać ,aż się rozpuszczą.Dodać do kisielu ananasy. Ciepłą masę wylać na brązowy biszkopt.Na masę położyć jasny biszkopt z dziurkami. W dziurki wkładać grubsze plasterki banana polane sokiem z cytryny aby nie ściemniał. 1 i 1/2 szklankę mleka zagotować z cukrami.W 1/2 szklanki mleka rozrobić budynie kokosowe,wlać do gotującego mleka i ugotować budyń.Następnie ostudzić go,zmiksować z masłem ,dodać 1/2 szkl. wiórek. Krem wyłożyć na biszkopt z bananami. Następnie porozkładać kółeczka biszkoptowe pozostałe z wycietych dziurek. Obok kółeczek posypać wiórki kokosowe.Całość polać zygzakami z polewy. Może się wydawać trudne na pierwszy rzut oka ale tak nie jest. Ciasto ma ciekawy smak,nie jest słodkie i szybko znika ze stołu. Zdjęcie dołączę. Cytuj
Jolcia Opublikowano 21 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2008 Chciałam jeszcze dodać,że nie miałam galaretki ananasowej więc dałam cytrynową. Oto zdjęcia: Cytuj
apsik Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2008 Jolciu kolejne cudne ciasto w Twoim wykonaniu...kiedy ja to wszystko upiekę... :) wygląda naprawdę bajecznie i kolorowo. Cytuj
ina12 Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2008 Jolciu to ciasto upiekę, tylko nie wiem kiedy. Przepis jak dodałaś stwierdziłam że bardzo ciekawy, a jak dodałaś zdjęcia to jeszcze bardziej zachęciły żeby upiec. Cytuj
Jolcia Opublikowano 22 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2008 Cieszę się,że ciacho się podoba i zechcecie go upiec. Smakowało wszystkim którzy go jedli. Pozdrawiam. Cytuj
ewa11 Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2008 Jolciu ciasto wygląda super!! Cytuj
kim Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 A ja zamiast pisać, że zrobię - zrobiłam. Efekt: przepyszne! Polecam wszystkim. Dziś na moich imieninach zrobiło furorę. Po prostu nic dodać, nic ująć, zrobiłam w 100% zgodnie z przepisem. Dziękuję za zamieszczenie tego przepisu, pozdrawiam autorkę i zachęcam do wypróbowania...Niestety zdjęcia wkleć nie mogę, bo już niewiele go zostało:) Cytuj
mart Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 Znam odrobinke inny przepis z winogronami i brzoskwiniami z puszki,tez sie wycina krążki,z tymi krazkami to fajna zabawa mozna tak zrobic przeciez z kazdym ciastem,ładnie wtedy wygląda po przekrojeniu,znam taką wersje:w ciemnym biszkopcie wycina sie krazki (wieksze,ze szklanki,ile sie zmiesci), na jasny biszkopt kladniemy polowe kremu,na to ciemne krazki,w wolne miejsca winogrona zalewamy tężejącą zieloną galaretką,krem,ciemny biszkopt z dziurami,w otwory układamy pokrojone w kostke brzoskwinie przykryc kremem lub zalewamy bezposrednio czerwoną tężęjącą galaretką, wygląda wyśmienicie,bardzo polecam ten sposób. Cytuj
Jolcia Opublikowano 7 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 Kim bardzo się cieszę,że ciasto smakuje :-) i dzięki za pozdrowienia. Matr ty chyba mówisz o cieście Beatka , też mi smakuje. Pozdrawiam :) . Cytuj
mart Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 Nie wiem ale jak przeczytałam Twój przepis to odrazu mi sie z tym skojarzyło. Cytuj
agadab Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 ależ smakowicie wygląda! uwielbiam przepisy, przy których trzeba trochę popracować :-) . upiekę to ciasto na swięta ale zmienie może kolejność biszkoptów. pozdrawiam Cytuj
hanula Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 Ciasto zrobiłam na Święta, Prezentowało sie i smakowało wysmienicie. Oto dowód: Cytuj
Jolcia Opublikowano 5 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 Hanula piękne ciacho :) ,cieszę się ,ze smakuje. Cytuj
agadab Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2009 upiekłam to ciasto jednak tak jak w przepisie (wyglądało identycznie, jak na zdjeciun Hanuli :)). Bardzo smakowało. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.