Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przepis pochodzi z innego forum ale jest bardzo smaczne mimo,że pracochłonne.Mam nadzieję,że nie ma go na naszym forum. Upiec biszkopt z kakao i aromatem migdałowym. Każdy ma na pewno swój ulubiony przepis na dużą blaszkę. Upiec jasny biszkopt z aromatem waniliowym i w ciepłym wyciąć 24 dziurki kieliszkiem. Masa ananasowa: -2 puszki ananasa -2 budynie pistacjowe albo waniliowe -galaretka ananasowa i agrestowa Krem kokosowy: -2 szklanki mleka -2 budynie kokosowe -5 łyżek cukru 20 dag masła -cukier waniliowy -1/2 szklanki wiórek kokosowych Dodatkowo: -polewa czekoladowa -1/3 szklanki wiórek kokosowych -2 duże banany -sok z cytryny Ananasy odsączyć z zalewy i drobno pokroić.Do zalewy dolać tyle wody aby było 750ml płynu.500ml zagotować,a w 250ml rozrobić budynie pistacjowe albo waniliowe i wlać do gotującej zalewy. Powstanie kisiel,który należy zdjąć z ognia,wsypać do niego suche galaretki.Mieszać ,aż się rozpuszczą.Dodać do kisielu ananasy. Ciepłą masę wylać na brązowy biszkopt.Na masę położyć jasny biszkopt z dziurkami. W dziurki wkładać grubsze plasterki banana polane sokiem z cytryny aby nie ściemniał. 1 i 1/2 szklankę mleka zagotować z cukrami.W 1/2 szklanki mleka rozrobić budynie kokosowe,wlać do gotującego mleka i ugotować budyń.Następnie ostudzić go,zmiksować z masłem ,dodać 1/2 szkl. wiórek. Krem wyłożyć na biszkopt z bananami. Następnie porozkładać kółeczka biszkoptowe pozostałe z wycietych dziurek. Obok kółeczek posypać wiórki kokosowe.Całość polać zygzakami z polewy. Może się wydawać trudne na pierwszy rzut oka ale tak nie jest. Ciasto ma ciekawy smak,nie jest słodkie i szybko znika ze stołu. Zdjęcie dołączę.

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
A ja zamiast pisać, że zrobię - zrobiłam. Efekt: przepyszne! Polecam wszystkim. Dziś na moich imieninach zrobiło furorę. Po prostu nic dodać, nic ująć, zrobiłam w 100% zgodnie z przepisem. Dziękuję za zamieszczenie tego przepisu, pozdrawiam autorkę i zachęcam do wypróbowania...Niestety zdjęcia wkleć nie mogę, bo już niewiele go zostało:)
Opublikowano

Znam odrobinke inny przepis z winogronami i brzoskwiniami z puszki,tez sie wycina krążki,z tymi krazkami to fajna zabawa mozna tak zrobic przeciez z kazdym ciastem,ładnie wtedy wygląda po przekrojeniu,znam taką wersje:w ciemnym biszkopcie wycina sie krazki (wieksze,ze szklanki,ile sie zmiesci), na jasny biszkopt kladniemy polowe kremu,na to ciemne krazki,w wolne miejsca winogrona zalewamy tężejącą zieloną galaretką,krem,ciemny biszkopt z dziurami,w otwory układamy pokrojone w kostke brzoskwinie przykryc kremem lub zalewamy bezposrednio czerwoną tężęjącą galaretką, wygląda wyśmienicie,bardzo polecam ten sposób.

Opublikowano

Kim bardzo się cieszę,że ciasto smakuje :-) i dzięki za pozdrowienia. Matr ty chyba mówisz o cieście Beatka , też mi smakuje. Pozdrawiam :) .

Opublikowano

ależ smakowicie wygląda! uwielbiam przepisy, przy których trzeba trochę popracować :-) . upiekę to ciasto na swięta ale zmienie może kolejność biszkoptów. pozdrawiam

  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.