Dorota Opublikowano 25 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2008 Zebrałam w jedno miejsce przepisy na karpia i inne rybki... może któryś z przepisów Wam się spodoba i... zagości na wigilijnym stole? ;) U nas na pewno będzie smażony karp i karp w galarecie... mniam ;) A co Wy zaserwujecie? :) Karp w galarecie; :evil: Karp w zalewie; :cry: Karp w śmietanie; :P Karp faszerowany; :P Karp królewski z pieczarkami; :lol: Karp zapiekany; :arrow: Karp doskonały; :arrow: Karpiowa zapiekanka; :arrow: Ryba w rybie; :arrow: Smakowite filety rybne; :arrow: Mintaj z masłem pietruszkowym; :arrow: Dorsz duszony z pieczarkami; :arrow: Pyszna ryba w śmietanie; :arrow: Zupa rybna; :arrow: Zupa węgierskich mnichów. Cytuj
kondi Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 Ryba w sosie carry z groszkiem polecam Cytuj
Magdalena Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 U mnie też będzie karp w galarecie i smażony , w święta taka ryba obowiązkowo pycha.....pozdrawiam Magdalena Cytuj
Basia K Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2008 U mnie tradycyjnie karp smażony,w galarecie robi moja teściowa. Ja jeszcze zrobię rybkę po grecku,opiekaną w occie,no i śledziki,co najmniej 3 rodzaje,bo bardzo je u mnie lubią Cytuj
aleksandranowak76 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 mam wielką ochotę zrobić dania z karpiem w tym roku, ale nigdy tego wcześniej nie robiłam. Koleżanka mówiła mi, że podczas rozcinania brzucha karpia trzeba uważać, żeby nie rozciąć woreczka żółciowego. Ponoć jeśli się rozleje ryba do wyrzucenia, bo mięso będzie gorzkie. To prawda? Inni "karpiarze", których znam tego nie potwierdzają. O co chodzi z tym woreczkiem. Proszę o pomoc. Chcę spróbować jutro zrobić karpia, żeby na święta już się nie martwić takimi sprawami:) Z gory dzięki za pomoc! Cytuj
Basia K Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2010 To podobno prawda z tym woreczkiem,ale tak jest chyba nie tylko w przypadku karpia,ale i innych ryb. Ja nie potrafię tego robic,zawsze w domu robiła to moja mama albo mąż. W zeszłym roku poszłam na łatwiznę i kupiłam świeże płaty z karpia.Po prostu już sprawione :( Cytuj
aleksandranowak76 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2010 W zeszłym roku poszłam na łatwiznę i kupiłam świeże płaty z karpia.Po prostu już sprawione :( Też tak chyba zrobię. Trochę mnie przeraża myśl, że miałabym wypatroszyć karpia. Brrr. Zastanawiam się dlaczego karp jest chyba jedyną rybą, którą sprzedaje się na taką skalę jako żywą. Czy jest jakieś uzasadnienie tego stanu rzeczy, poza tradycją? Oczywiście kupując żywą mamy pewność, że jest świeża. Ale zależy nam też przecież na świeżości innych produktów, a nie kupujemy przecież żywych krów, świń czy nawet innych ryb. Wyjątkiem są owoce morze, ale to już zupełnie inna sprawa. Więc jak to jest z tym karpiem, dlaczego tak popularne są stoiska z żywym karpiem? Sorka za off-topic. Cytuj
aleksandranowak76 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2010 w miniony weekend robiłam świąteczną kolację dla przyjaciół i zamiast karpia podałam pstrąga w migdałach. Goście byli zachwyceni. Jednak w wigilię przygotuję już chyba tez karpia, najprostszego,smażonego. Cytuj
Uzytkownik1 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2012 U mnie z ryb tylko ryba po grecku, śledź w śmietanie z cebulką i oczywiście pieczony karp. u nas w domu na co dzień niestety nie je się dużo ryb. To chociaż w Wigilie trochę z tym nadrobimy:) Cytuj
Dorota Opublikowano 20 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2013 U nas będzie tradycyjnie - karp smażony i w galarecie - mniam :wub: Cytuj
basga Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2013 ja kupiłam gotowe płaty karpia i bedzie smażony na masełku w bułce. Cytuj
Dorota Opublikowano 20 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2013 No właśnie teść też mi kupił w tym roku gotowe płaty karpia, zobaczymy jakie będą ;) Ale całe karpie też będą, bo potrzebne są głowy do galarety... ;) Cytuj
figiel Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2013 U mnie dorsz smażony i śledzie po kaszubsku . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.