Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

" Przepisy czytelników" Ciasto: 25 dag mąki 15 dag masła 7 dag cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli Blaszka 22 cm x 33 cm Masa twarogowa: 50 dag twarogu 2 żółtka 10 dag cukru pudru 1 cukier waniliowy cynamon - nie dodałam Warstwa wierzchnia: 4 białka 10 dag cukru pudru łyżeczka soku z cytryny Składniki ciasta wymieszać, następnie szybko zagnieść i schłodzić w lodówce. Wyłożyć na blachę, piec w temp. 180*C około 15 min. - piekłam 15 min. Masa: Twaróg zemleć, dodać żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, wymieszać, - zmiksowałam Na upieczone ciasto nałożyć masę twarogową, a na nią pianę. Piana: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać dalej, ubijając dodać sok z cytryny. Zapiec w piekarniku nagrzanym do temp. 200*C. na około 10 min. aż piana zapiecze się na kolor jasno brązowy. Ciasto pokroić i udekorować.

post-2336-1227625503_thumb.jpg

post-2336-1227625556_thumb.jpg

Opublikowano

Halinko jak długo trzeba jeszcze zapiekać to ciasto po wyłożeniu na spód masy serowej i piany? Zdjęcia śliczne i apetyczne :)

Opublikowano

Kingo nie spojrzałam na zegarek, kolor musi być jasno brązowy tak jak na zdjęciu, krótko się zapieka. Ja zobaczę czy mam podany czas w przepisie na inne ciasto z tą samą pianką, tam ma nazwę jako beza. Ta pianka po zapieczeniu jest bardzo, bardzo delikatna w smaku. Zerknęłam i ciasto trzeba wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200*C na około 10 min. aż piana zapiecze się na kolor lekko brązowy. Ja zaraz dopiszę, autorka w przepisie nie podała, ja wszystkiego nie jestem w stanie zapamiętać i piekłam w temp. 180*C.

Opublikowano

Halinko bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Przepis już w moim zeszycie i z pewnością wypróbuję. Pozdrawiam Cię serdecznie.