ina12 Opublikowano 25 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2008 " Przepisy czytelników" Ciasto: 25 dag mąki 15 dag masła 7 dag cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli Blaszka 22 cm x 33 cm Masa twarogowa: 50 dag twarogu 2 żółtka 10 dag cukru pudru 1 cukier waniliowy cynamon - nie dodałam Warstwa wierzchnia: 4 białka 10 dag cukru pudru łyżeczka soku z cytryny Składniki ciasta wymieszać, następnie szybko zagnieść i schłodzić w lodówce. Wyłożyć na blachę, piec w temp. 180*C około 15 min. - piekłam 15 min. Masa: Twaróg zemleć, dodać żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, wymieszać, - zmiksowałam Na upieczone ciasto nałożyć masę twarogową, a na nią pianę. Piana: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać dalej, ubijając dodać sok z cytryny. Zapiec w piekarniku nagrzanym do temp. 200*C. na około 10 min. aż piana zapiecze się na kolor jasno brązowy. Ciasto pokroić i udekorować. Cytuj
Jolcia Opublikowano 25 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2008 Ależ apetycznie wyglądają serniczki :),chętnie bym zjadła. Jak zwykle Halinko Twoje ciacha są super. Cytuj
ina12 Opublikowano 25 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2008 Jolciu dziękuję i pozdrawiam, ale jakie Twoje są super. Cytuj
figiel Opublikowano 25 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2008 Kolejny wspaniały wypiek ! Jak równomiernie zapieczona pianka ... przypomina polewę . Cytuj
ina12 Opublikowano 25 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2008 Dorotko zerknij na mój podany przepis " Ciasto z kremem cytrynowym i bezą". Na tym cieście jest też ubita piana z cukrem. Pozdrowienia Cytuj
Kaliope Opublikowano 25 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2008 Halinko jak długo trzeba jeszcze zapiekać to ciasto po wyłożeniu na spód masy serowej i piany? Zdjęcia śliczne i apetyczne :) Cytuj
ina12 Opublikowano 25 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2008 Kingo nie spojrzałam na zegarek, kolor musi być jasno brązowy tak jak na zdjęciu, krótko się zapieka. Ja zobaczę czy mam podany czas w przepisie na inne ciasto z tą samą pianką, tam ma nazwę jako beza. Ta pianka po zapieczeniu jest bardzo, bardzo delikatna w smaku. Zerknęłam i ciasto trzeba wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200*C na około 10 min. aż piana zapiecze się na kolor lekko brązowy. Ja zaraz dopiszę, autorka w przepisie nie podała, ja wszystkiego nie jestem w stanie zapamiętać i piekłam w temp. 180*C. Cytuj
Kaliope Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 Halinko bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Przepis już w moim zeszycie i z pewnością wypróbuję. Pozdrawiam Cię serdecznie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.