pozioma Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 Potrzebne składniki: 250 g krewetek tygrysich (tych dużych) mrożonych lub świeżych (opcja na śródziemnomorskie wakacje) oliwa z oliwek do smażenia lub to, czego ja użyłam - tajska oliwa z czosnkiem i bazylią (mały słoiczek) czosnek 2 cm pasek masła (z kostki 250 g) swieża natka białe wino - półwutrawne lub owocowe, ja użyłam lekko owocowego afrykańskiego opcjonalnie można dodać pokrojone w drobniutką kosteczkę papryczki chilli (pare sztuk kosztuje 1 zł bo są leciutkie, a przeciętna cena w sklepach to 9-12 zł za kg) do krewetek oczywiście pieczywko posmarowane masełkiem, lekko posolone, oprószone ziołami i podpieczone w piekarniku. Jak ogarnąć to skomplikowane danie: Lejemy oliwę lub 3 łyżeczki z tego tajskiego słoiczka na WOK lub patelnię. Po chwili wrzucamy krewetki i mieszamy smażąć je. Po chwili dodajemy czosnek pokrojony w małą kosteczkę i masło, jak się lekko przyrumieni wlewamy trochę - tak aby zakryć krewetki białego wina. Potrawa przestanie na chwilę wrzeć, czekamy aż wino trochę odparuje. Jak zmniejszy się jego ilość o połowę, wrzucamy natkę - pociętą dość grubo - widać na zdjęciach. Chwileczkę smażymy i podajemy gorrrrrrąąąące do "w miedzyczasie" przygotowanego pieczywka. Najlepiej do tego dania skończyć otwarte białe wino :) Pozdrawiam i namawiam do zrobienia tej przystawki (dania) i proszę o ewentualne modyfikacje, sugestie ulepszenia, krytykę... POZIOMA Cytuj
zuziorek Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 mniam....aż slinka cieknie...byłam w tym roku w Tajlandii i szczerze jadłam przewaznie krewetki...tak je uwielbiam Cytuj
pozioma Opublikowano 6 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 Oooo, A jak je tam przyrządzali? Napisz co jeszcze tam jadłaś ciekawego? Pozdrawiam Cytuj
mart Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2009 U mnie bez wina, zawsze smaze je na masle po 2 minuty z kazdej strony, rewelacja! Cytuj
Luczexx Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2009 bardzo dobrze smakują podane z masłem waniliowym. Cytuj
kondi Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2009 wyglądają smacznie ,ja robię podobnie smażę najpierw cebulkę drobno pokrojoną z czosnkiem na oleju ,dodaje przyprawę sambal oelek (troszkę ) i potem dodaję krewetki , ale też krewetki duże są dobre w cieście , smażone na głębokim oleju ja robię do nich ciasto naleśnikowe tylko zamiast mleka czy wody dodaje piwo , polecam , takie krewetki podaje się ze słodkim sosem chili Cytuj
Luczexx Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2009 jak w cieście, to tempura będzie najodpowiedniejsza. Cytuj
kondi Opublikowano 2 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2010 ostatnio robiłam krewetki i pstryknełam przy okazji fotkę przepis dałam powyżej Cytuj
iwonia Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2010 pięknie to wszystko wygląda i na pewno też smakuje,możecie mi tylko powiedzieć jaki smak mają krewetki,bo nigdy ich nie jadłam[nie śmiać się],a bardzo mnie korci.czy smakiem są zbliżone do ryb,czy do jakiegoś mięsa,czy smakują po prostu "jak krewetki"? Cytuj
broker Opublikowano 1 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2010 Krewetki są bardzo dobre, ale raczej nie smakują jak ryba. Szczerze mówiąc to trudno porównać je do czegokolwiek. Kup na spróbowanie kilka deko mrożonych, to przekonasz się :wink: Cytuj
Slawek40 Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2010 no nieładnie tak smaka robić :D apetycznie to wszystko wygląda , lubię lubię takie ,,cuś '' :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.