apsik Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 SKłADNIKI 4 szklanki mąki pszennej 1 szkl mąki ziemniaczanej 1 1/2 szklanki cukru 1 margaryna 2 łyżki smalcu 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 żółtka 2 całe jaja cukier waniliowy 1 łyżeczka płaska amoniaku rozuuszczonego w odrobinie wody 2 łyżeczki proszku Jaja ubić z cukrem na parze na gęstą pianę.Mąkę z proszkiem i tłuszczem posiekać,dodać wystudzone jajka z cukrem,śmietanę i amoniak.Zagnieść ciasto dość szybko ,schować do lodówki na około 2 godziny.Wykrawać ciastka i dowolnie dekorować,piec około 20 minut. Ja tym razem dekorowałam cukrem wymieszanym z mielonymi orzechami a inne kokosem.Można posypać także samym cukrem. Nazwałam te ciasteczka świątecznymi bo kajarzą mi sie ze świętami z czasów gdy nie było żadnych słodyczy. Cytuj
Kaliope Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 Pięknie wyglądają te ciasteczka... i jak na nie patrzę to naprawdę na myśl przychodzą już święta.. :D Cytuj
ewa11 Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 OOOOOO tego szukałam :D :roll: Cytuj
Jolcia Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2008 Te ciasteczka są naprawdę bardzo smaczne :D Cytuj
figiel Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2008 Śliczne ciasteczka i jak ładnie przyozdobione .To chyba Elu na imprezę andrzejkową ? Pozdrawiam :D Cytuj
ala291 Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2008 apsik... ile wychodzi ciasteczek,z tak duzej porcji produktów? pozdrawiam :D Cytuj
apsik Opublikowano 2 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 Dorotko nie miałam żadnej imprezy -niestety..... :D Alu aż wstyd się przyznać,bo nie wiem ile ich dokładnie wychodzi-ale myslę że coś około 100 sztuk. Pozdrawiam Was gorąco. :roll: :grin: :grin: Cytuj
basga Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2010 Ale ładne!Elu-czy smarowałaś je przed ozdabianiem? Cytuj
apsik Opublikowano 8 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2010 Witaj Basieńko ciasteczka smarowałam roztrzepanym jajkiem-fajnie że przypomniałaś o nich.....może upiekę na święta bo mogą leżakować w zamknięciu... :( o ile nikt ich nie znajdzie. Pozdrawiam wszystkich.. Cytuj
AnnaK Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2010 Gdzie można kupić amoniak do ciastek ? :( Cytuj
basga Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2010 Amoniak powinien być w spożywczym obok proszku do pieczenia,sody,kwasku itp. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi