Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sernik dekoracyjny

Ciasto:

1,5 szkl. mąki;

pół szkl. cukru;

pół kostki masła roślinnego;

2 łyżki kakao;

pół łyżeczki proszku do pieczenia;

5 łyżek mleka.

Masa serowa:

kilogram sera;

pół kostki masła;

6 - 10 jajek;

po łyżce mąki kartoflanej i budyniu waniliowego;

1,5 szkl. cukru pudru;

cukier waniliowy;

olejek aromatyczny;

rodzynki;

skórka pomarańczowa.

Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i włożyć ciasto na kilka godzin do zamrażarki.

Ser i masło zemleć w maszynce. Oddzielić białka od żółtek. Do masy serowej dodać żółtka i pozostałe składniki, po czym wszystko zmiksować. Osobno ubić białka na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Do przygotowanej formy zetrzeć na tarce z dużymi otworami połowę ochłodzonego ciasta, ułożyć masę serową, a na nią zetrzeć druga porcje ciasta. Sernik piec około godziny, jeszcze ciepły można posypać wiórkami kokosowymi.

Przepis pochodzi z książki : Biblioteka Poradnika Domowego, "Przepisy Czytelników Zima".

Autorką przepisu jest Ewa Maksymowicz.

Piekę ten sernik od lat, jest to moje ulubione ciacho. Jeśli nie trzymam ciasta w zamrażarce tyle żeby było twarde to nie trę go na tarce tylko skubie. Zamiast mielić ser często ubijam go porządnie ubijaczką do ziemniaków. Jajek daję najczęściej 8.

  • 4 tygodnie później...
  • 9 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.