Miuriel Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 Sernik dekoracyjny Ciasto: 1,5 szkl. mąki; pół szkl. cukru; pół kostki masła roślinnego; 2 łyżki kakao; pół łyżeczki proszku do pieczenia; 5 łyżek mleka. Masa serowa: kilogram sera; pół kostki masła; 6 - 10 jajek; po łyżce mąki kartoflanej i budyniu waniliowego; 1,5 szkl. cukru pudru; cukier waniliowy; olejek aromatyczny; rodzynki; skórka pomarańczowa. Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i włożyć ciasto na kilka godzin do zamrażarki. Ser i masło zemleć w maszynce. Oddzielić białka od żółtek. Do masy serowej dodać żółtka i pozostałe składniki, po czym wszystko zmiksować. Osobno ubić białka na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Do przygotowanej formy zetrzeć na tarce z dużymi otworami połowę ochłodzonego ciasta, ułożyć masę serową, a na nią zetrzeć druga porcje ciasta. Sernik piec około godziny, jeszcze ciepły można posypać wiórkami kokosowymi. Przepis pochodzi z książki : Biblioteka Poradnika Domowego, "Przepisy Czytelników Zima". Autorką przepisu jest Ewa Maksymowicz. Piekę ten sernik od lat, jest to moje ulubione ciacho. Jeśli nie trzymam ciasta w zamrażarce tyle żeby było twarde to nie trę go na tarce tylko skubie. Zamiast mielić ser często ubijam go porządnie ubijaczką do ziemniaków. Jajek daję najczęściej 8. Cytuj
andy8 Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 To mój świąteczny serniczek dokładnie z tego przepisu Cytuj
Basia K Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 andy8,cudo! Znam ten sernik i piekę go już od kilku ładnych lat.Właśnie z tej książeczki.Muszę znów go zrobic,bo jest przePYSZNY! Cytuj
Basia K Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2009 Dziś upiekłam to ciacho.Naprawdę pyszny. Jeszcze ciepły Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.