asienka19873 Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2008 Muszkieter Skladniki: 1.Biszkopt: -5 jajek -1 szkl. cukru -1 cukier waniliowy -2 lyzeczki proszku do pieczenia -1 szkl. maki tortowej -0.5 szkl. maki ziemniaczanej -1 lyzka octu 2.Masa: -1kg. jablek -1 szkl. cukru pudru -2 zoltka -3 galaretki wisniowe -1 cukier waniliowy -1 kostka masla -1/2 kostki margaryny Wykonanie: Biszkopt:bialka oddzielic od zoltek,ubic je z odrobina soli na sztywno,wsypac cukier i cukier waniliowy.Dodawac do piany po jednym zoltku i delikatnie wymieszac. Obie maki i proszek do pieczenia polaczyc ze soba i powoli przesiewajac dodawac do masy jajecznej,mieszajac na namniejszych obrotach miksera.Na koniec dodac ocet. wstawic na ok. 35min do piekarnika na 180°C. Upiec biszkopt i ostudzic. (mozna upiec biszkopt dzien wczesniej,nie bedzie sie kruszyl podczas krojenia;biszkopt ten ma proporcje na tortownice) Masa do Muszkietera:Utrzec maslo i margaryne z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszysty krem.Dodac zoltka i wymieszac do uzyskania jednolitej konsystencji.Galaretki rozpuscic w 3 szkl. wrzatku.ostudzic.Utrzec jablka na tarce jarzynowej. KIedy galaretka zacznie powoli gestniec dodac ja do masy maslanej i wymieszac,polaczyc krem z jablkami.(masa nie musi miec gladkiej konsystencji z galaretkami,kiedy dodamy gestniejaca galaretke powstana w masie ladne galaretkowe grudki). Przelozenie: Zimny biszkopt podzielic na 3 krazki. Mase podzielic na 4 czesci. Przelozyc krazki ciasta masa jablkowa-2 czesci.Posmarowac grubo wierzch ciasta-3 czescia i boki-4 czescia masy.Boki Muszkietera mozna obsypac pokruszonymi i podsuszonymi biszkoptami a wierzch udekorowac kokosem lub czym kto woli. Gotowe :grin: ciasto ma piekny rozowy kolorek! PS:Ciasto te gosci u mnie zawsze na swieta Bozego Narodzenia,polecam bo jest naprawde smaczne. Jezeli ktos sie skusi na to ciasto to piszcie jak wam smakowalo.pozdrawiam! 🙂 .... Cytuj
mart Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2008 Nie rozumiem dlaczego pod przepisem nie ma zadnego postu a juz jest dana ocena,w dodatku przepis podany przed chwila i juz oceniony.Sama go oceniłaś? Cytuj
asienka19873 Opublikowano 5 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2008 hej mart tak to jest moja ocena wg mnie ma 5 gwiazdek. kazdy moze oczywiscie ocenic ten przepis jak chce. czy to jakis problem ze ocenilam swoj przepis? jezeli masz ochote wyprobowac moj przepis to wyprobuj i sama ocenisz na ile gwiazdek zasluguje:-)pozdrawiam Cytuj
mart Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2008 To nie jest problem tylko wydaje mi sie ze nie o to tu chodzi,dajesz przepis i niech inni go ocenią w przeciwnym razie wszyscy by nastawiali przy swoim przepisie gwiazdek i byloby "gwiezdnie". Również pozdrawiam! Cytuj
asienka19873 Opublikowano 6 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 apropo nie wiem czy zauwazylas mart ze nie trzeba zostawiac postu zeby ocenic czyjs przepis. Cytuj
mart Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 ale... by było miło gdyby był. Porządek musi być!!! i tego się trzymajmy tak apropo. Cytuj
Gość markum Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 zgadzam się ja z mart to inni powinni ocenić ile gwazdek Cytuj
asienka19873 Opublikowano 6 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 tak byloby milo gdyby byl porzadek. gdyby nie mozna bylo ocenic swojego przepisu nie istnialaby taka opcja kiedy dodajesz swoj przepis. prawda? tylko do mnie wyslalas takie uwagi czy do innych forumowiczow tez ktorzy sami ocenili swoj przepis?Jest pare przepisow gdzie nie ma postow i jest jedna ocena i mi to nie przeszkadza,nie wysylam ludziom takich postow jak ty do mnie. bo nie chodzi tu o to. Cytuj
mart Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 Nie wiedziałam ze az tak będziesz to przeżywała i to by bylo na tyle w tym temacie,juz nie bede pisala bo po co? Ps.Chyba nie tylko ja tak uwazam:) Cytuj
asienka19873 Opublikowano 6 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 tez tak mysle,raczej powinny znalesc sie tu posty dotyczace tego przepisu niz nasze rozwazania na temat gwiazdek:-)nie przezywam tylko pisze co na ten temat uwazam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.