Annar Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 Kupiłam ostatnio mąkę żytnią na której był przepis na chleb. Jest przepyszny i całkiem łatwy w wykonaniu. Składniki: 2 kg mąki żytniej 5 średniej wielkości ziemniaków 1 dkg drożdży 1 płaska łyżeczka soli 1/2 szkl mleka Wykonanie: ROZCZYN: - przygotowujemy go tylko 1 raz. Ziemniaki ugotować, a wodę z gotowania odcedzić do garnuszka. Ziemniaki utłuc. Do miseczki przesiać 1/2 kg mąki żytniej, wymieszać ją z wywarem z ziemniaków, tłuczonymi ziemniakami i mlekiem, dodać sól. Wszystkie składniki lekko wyrobić na średnio luźną papkę. Pozostawić w cieple na 1 dobę. Następnie dodać rozrobione drożdże w letniej wodzie i pozostawić do rośnięcia około 1 godzinę. CIASTO: Do rozczynu dodać resztę mąki, wyrabiać ciasto tak by odstawało od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia około 1 godziny. Około 20 dag zbieramy do słoiczka - będzie to zakwas przy następnym pieczeniu chleba. Ciasto włożyć do blaszanych foremek wysmarowanych tłuszczem i jeszcze raz pozostawić na pół godziny, by znów podrosło. Można posmarować jajkiem i posypać ziarnami np. słonecznika Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 2 godziny. dy patyczek którym nakłuwamu chleb pozostaje suchy, wyjąć chleb. Skórkę zwilżyć letnią wodą i nakryć ścierką by zmiękła. Smacznego ! Na dowód umieszczam zdjęcie. Cytuj
Izunia2007 Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2008 Ciekawy przepis i napewno go wyprobuje,bo jestem fascynatka pieczenia chlebow,co mozna zobaczyc na moim blogu.Chlebus ma ladny wyglad gdyby nie ta odstajaca skorka.Mam takie pytania: czy pieklas go wiecej niz jeden raz i tez tak sie stalo? Ile mniej wiecej dalas tej wody z ziemniakow i jakiej konsystencji ma byc to ciasto koncowe.Czy zuzylas cale 2 kg maki? Cytuj
Annar Opublikowano 15 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 Robiłam go po raz pierwszy z tego przepisu z połowy składników. Wody było niewiele z gotowania kilku ziemniaków. W kazdym razie bardzo nam smakowal i niedlugo go znowu zrobie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.