Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłam ostatnio mąkę żytnią na której był przepis na chleb. Jest przepyszny i całkiem łatwy w wykonaniu.

Składniki:

2 kg mąki żytniej

5 średniej wielkości ziemniaków

1 dkg drożdży

1 płaska łyżeczka soli

1/2 szkl mleka

Wykonanie:

ROZCZYN: - przygotowujemy go tylko 1 raz.

Ziemniaki ugotować, a wodę z gotowania odcedzić do garnuszka.

Ziemniaki utłuc. Do miseczki przesiać 1/2 kg mąki żytniej, wymieszać ją z wywarem z ziemniaków, tłuczonymi ziemniakami i mlekiem, dodać sól.

Wszystkie składniki lekko wyrobić na średnio luźną papkę. Pozostawić w cieple na 1 dobę.

Następnie dodać rozrobione drożdże w letniej wodzie i pozostawić do rośnięcia około 1 godzinę.

CIASTO:

Do rozczynu dodać resztę mąki, wyrabiać ciasto tak by odstawało od ręki.

Pozostawić do wyrośnięcia około 1 godziny.

Około 20 dag zbieramy do słoiczka - będzie to zakwas przy następnym pieczeniu chleba.

Ciasto włożyć do blaszanych foremek wysmarowanych tłuszczem i jeszcze raz pozostawić na pół godziny, by znów podrosło. Można posmarować jajkiem i posypać ziarnami np. słonecznika

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 2 godziny.

dy patyczek którym nakłuwamu chleb pozostaje suchy, wyjąć chleb. Skórkę zwilżyć letnią wodą i nakryć ścierką by zmiękła.

Smacznego !

Na dowód umieszczam zdjęcie.

post-10362-1228991922_thumb.jpg

Opublikowano

Ciekawy przepis i napewno go wyprobuje,bo jestem fascynatka pieczenia chlebow,co mozna zobaczyc na moim blogu.Chlebus ma ladny wyglad gdyby nie ta odstajaca skorka.Mam takie pytania: czy pieklas go wiecej niz jeden raz i tez tak sie stalo? Ile mniej wiecej dalas tej wody z ziemniakow i jakiej konsystencji ma byc to ciasto koncowe.Czy zuzylas cale 2 kg maki?

Opublikowano

Robiłam go po raz pierwszy z tego przepisu z połowy składników. Wody było niewiele z gotowania kilku ziemniaków. W kazdym razie bardzo nam smakowal i niedlugo go znowu zrobie.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.