niuniaczek Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 Ciasto gruszkowo-cynamonowe ciasto: 2 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kakao 2 szklanki maki 1/2 szkl mleka 1/2 szkl oleju 1/2 słoiczka dżemu wykonanie jajka (całe) zmiksowac z cukrem, dodać sodę, olej, mleko, cynamon, kakao i na końcu dżem. Wylac na blachę (dużą standardową) i upiec - około 30 min w pieakrniku na 180 st. Przed wyjęciem sprawdzic patyczkiem. masa gruszkowa: 1 duży słoik gruszek w zalewie (miałam własnej roboty, ale moze byc 1 kg świeżych gruszek - wtedy dodać łyżeczke cynamonu) 2 szkalnki wody 4 łyżki cukru (jak dajemy gruszki świeze wtedy trzeba dac wiecej cukru) 2 kisiele cytrynowe 1 łyżeczka żelatyny (niekoniecznie) Gruszki pokroić w kostkę. Zalewę z gruszek odcedzic, wlać do garnka z 1 szklanką wody i cukrem. W drugiej rozrobić kisiele i wlać do gotującej zalewy. Zamieszać, dodać pokrojone w kostke gruszki i łyżeczke żelatyny. Wszystko zamieszać aż sie lekko zagotuje Gorącą masę gruszkową wylać na upieczone ciasto - ostudzić pianka kakaowa 1 śnieżka 1 szkl mleka 1 śmietan-fix 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szkl wody 1 łyżka kakao rozpuszczalnegi i 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (niekoniecznie - moze byc np Inka) Ubić śnieżkę na mleku z kako i kawą, dodać śmietan-fix i ostudzoną żelatynę. Wylać na ostudzone ciasto. Posypać po wierzchu łyżeczka cynamonu i kakao rozpuszczalne. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.