niuniaczek Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 Kokosowy puszysty masa kokosowa 500 g kokosu 3 szklanki mleka 0,5 szkl cukru 1/2 galaretki cytrynowej 1 kostka masła wykonanie: Kokos wsypać do garnak zalać mlekiem, dodac cukier - zagotować - wsypać 1/2 galaretki, zamieszac, ostudzić Zmiksowac kostkę masła i stopniowo dodawac ostudzony kokos pianka 1/2 galareki cytrynowej 1 śnieżka 1 szklanka mleka (niepełna) wykonanie: galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody - wystudzić Ubić snieżkę w mleku, do ubitej wlać tężejącą galaretkę polewa 1 czekolada 2 łyżki smietany czekoladę rozpuscić na patelni ze śmietana na bardzo małym ogniu i polac na samym końcu ciasto biszkopt czarno-biały z 5 jajek 5 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyzka octu Ubić pianę z białek na sztywno (ze szczyptą soli). Osobno żółtka roztrzepać z proszkiem do pieczenia i octem, wlać do piany, delikatnie wymieszać z mąką. Odlac połowę i dodać kakao. Delikatnie wmieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem na zmianę jasno ciemne kleksy. Piec ok 30 min w temp 180 st. Po wystudzeniu złożyć: ciasto masa kokosowa pianka polewa (porobić kleksy łyżką na piance) smacznego! Przepis łatwy, pyszny i sprawdzony. Cytuj
agadab Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 wygląda smakowicie.... ale czy wiórka w tym ciescie nie zgrzytają? bo idzie ich sporo czy to ciasto jest wilgotne? tak się dopytuję, bo mam ochotę je zrobić na święta Cytuj
niuniaczek Opublikowano 17 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 Agadab - wiórka nie zgrzytają - są namoczone w mleku i zagotowane (można je przed przygotowaniem wczesniej zalać mlekiem i niech poleżą z godzinę ale i bez tego nie zgrzytają) , potem zmiksowane z kostką masła. Nie rozpada się - piękne się kroi na kawałki. Faktycznie wiórek jest duzo, bo aż 5 paczek po 100 g. Mozesz spróbować - jeżeli dla ciebie za bardzo wiórkowate - proponuję dać 1,5 kostki masła. U mnie wystarczyłą 1 kostka. Ciasto jest biszkoptowe więc nie jest wilgotne tylko pulchne. Ostatnio zrobiłam dla przyjaciół na imprezce i byli zachwyceni nim. Polecam. Cytuj
agadab Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 dzięki :-) , uwielbiam wiórka i wyprubuję przepis napewno! pozdrawiam Cytuj
basga Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Mąż upiekł dziś to ciacho bo lubimy kokos.Biszkopt najpierw pięknie wyrósł a potem...klapł ale i tak ciacho smaczne. Cytuj
tuska Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Ciacho wygląda pysznie, Niuniaczku,jaka duża ma być blaszka do biszkoptu.? Cytuj
andy8 Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Basiu to musisz być bardzo dumna z męża super ciasto wam zrobił na niedzielę :) Cytuj
niuniaczek Opublikowano 19 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2009 Ale pysznie wygląda Twój kokosowiec aż zrobiłaś mi smaka. Akurat piję kawkę. Dziwne, ze biszkopt Wam opadł - u mnie zawsze jest za wysoki i nieraz ścinam go na 2 części. Moze cos opisłam niedokładnie. Wygląda wspaniale. Cieszę sie ze smakował. Tuska, blacha ma być duza standardowa - chyba 25x40 o ile dobrze pamiętam (ale ta duża). Cytuj
basga Opublikowano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2009 Ja miałam taką prostokątną,standardową formę.A ciacho najpierw urosło ale mój pan otworzył piekarnik i potem klapło.Nic to bo i tak mniamniuśne! PS.M do gotowania to lewe ręce ale czasem coś upiecze. :) Cytuj
viola32 Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zapowiada się znakomicie.No i te przepiękne zdjęcia,które działają na nasze zmysły... Cytuj
ewa11 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2009 Robiłam na świeta,przepis miałam z Exstra smaczny. Placek jest pyszny Cytuj
niuniaczek Opublikowano 28 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 Cieszę się Ewuniu,ze Ci smakował - na extra smacznym też jest podany przeze mnie. My też lubimy to ciasto a do kawusi - rewelka.v Polecam innym lubiącym kokos. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.