niuniaczek Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 Makowe roladki w serze gotowanym Ciasto: 5 żółtek 1 całe jajko 30 dkg margaryny ½ szklanki kwasnej śmietany 1,5 szklanki cukru pudru 80 dkg mąki (może się wgnieść trochę więcej) 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka amoniaku 1 łyżka proszku do pieczenia Zagnieść ciasto i podzielić na 5 części ( 2 placki upiec a 3 do rolad) Mak do rolad (czasami dawałam gotowy z puszki – też wychodzi, ale wg przepisu dużo smaczniejszy-polecam) 2,5 szkl maku 1,5 szkl cukru 4 jajka 1 łyżka masła 1 łyżka kakao 2 łyżki miodu ½ łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu olejek migdalowy Mak sparzyć, zemleć, dodać żółtka, cukier, masło i utrzeć. Dodać resztę składników i wymieszać. Ubić pianę, dodać do maku i lekko wymieszać. Przełożyć 3 rolady, zwinąć i ułożyć obok siebie na blasze – lekko spłaszczyc i upiec. Powinno upiec sie razem na jeden placek Najlepiej jest piec te rolady na takiej blaszce bez 1 boku – wtedy łatwo je zdjąć, bo sie kruszą. Jak nie mamy takiej blachy – wtedy koniecznie piec na papierze, zeby łatwiej je wyjąć. Masa serowa 1 kg sera 1,5 szkl cukru 4 żołtka 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy ¼ szkl mleka Wymieszać ser, cukier, żółtka, cukier waniliowy, zagotować i mieszać gotująć Ok 5 min. Budyń rozpuścić w zimnym mleku. Dodać do gorącego sera. Wymieszać i zagotować. Wykonanie Na upieczony 1 blat wyłożyć połowe masy serowej na to placek z rolad (ostrożnie wykładać, bo sie kruszy). Na placek z rolad wykładamy drugą połowę gorącej masy serowej a na to placek kruchy. Polać po wierzchu polewą. Poczekać aż wystygnie – najlepszy na drugi dzień. Warstwy: Placek kruchy Masa serowa Placek z rolad Masa serowa Placek kruchy Cytuj
niuniaczek Opublikowano 15 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 Dodam tylko, ze przepis mam od żony kolegi męża z pracy. Piekę go na każde świeta i juz teraz mam na nie zamówienie od rodzinki - ze bez niego ani rusz. Zdjecie zrobilam przy jakiejś wczesnejszej okazji ale nie miałam czasu podać przepisu, wiec czynię to teraz - w sam raz przed świetami - moze ktos się jeszcze skusi. Służe radą w razie czego i z czystym sumieniem polecam!!!! Cytuj
MałgosiaM Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 Na pewno wypróbuję na Święta Twój przepis..wydaje się ciekawy.Ja robię trochę inaczej bo zalewam to serem i piekę wszystko razem-jednak teraz zrobię z serem gotowanym i po Świętach napiszę jak mi wyszły Twoje roladki:] Cytuj
Jolcia Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 Ten przepis mam już od dwóch lat i nie mogłam się zebrać aby go wypróbować .Teraz gdy zobaczyłam zdjęcie na pewno się skuszę.Wygląda superowo :-) aż ślinka cieknie. Gratuluję Cytuj
niuniaczek Opublikowano 17 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 Dzięki dziewczyny za miłe słowa. Szczerze polecam - zawsze mi wychodzi i wszystkim którym dałam przepis. A podany na stół zawsze znika - każdy z ciekawości sięga po niego, po bardzo odróżnia sie. Chciałabym go jeszcze zmodyfikować i dać nadzienie do rolad zamiast makowego zrobić kakaowe dla odmiany. Tylko nie mam przepisu na takie pewne nadzienie. Moze cos pokombinuję - chyba, że dysponujecie czymś ciekawym? Cytuj
niuniaczek Opublikowano 20 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 Przypominam ten mój świąteczny przepis. Przeszukałam forum, bo notatki wypożyczyłam. Zamierzam go zrobić, polecam, warto!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.