Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Makowe roladki w serze gotowanym

Ciasto:

5 żółtek

1 całe jajko

30 dkg margaryny

½ szklanki kwasnej śmietany

1,5 szklanki cukru pudru

80 dkg mąki (może się wgnieść trochę więcej)

1 łyżka smalcu

1 łyżeczka amoniaku

1 łyżka proszku do pieczenia

Zagnieść ciasto i podzielić na 5 części ( 2 placki upiec a 3 do rolad)

Mak do rolad

(czasami dawałam gotowy z puszki – też wychodzi, ale wg przepisu dużo smaczniejszy-polecam)

2,5 szkl maku

1,5 szkl cukru

4 jajka

1 łyżka masła

1 łyżka kakao

2 łyżki miodu

½ łyżeczki sody

1 łyżeczka cynamonu

olejek migdalowy

Mak sparzyć, zemleć, dodać żółtka, cukier, masło i utrzeć. Dodać resztę składników i wymieszać. Ubić pianę, dodać do maku i lekko wymieszać.

Przełożyć 3 rolady, zwinąć i ułożyć obok siebie na blasze – lekko spłaszczyc i upiec. Powinno upiec sie razem na jeden placek Najlepiej jest piec te rolady na takiej blaszce bez 1 boku – wtedy łatwo je zdjąć, bo sie kruszą. Jak nie mamy takiej blachy – wtedy koniecznie piec na papierze, zeby łatwiej je wyjąć.

Masa serowa

1 kg sera

1,5 szkl cukru

4 żołtka

1 cukier waniliowy

1 budyń śmietankowy

¼ szkl mleka

Wymieszać ser, cukier, żółtka, cukier waniliowy, zagotować i mieszać gotująć Ok 5 min. Budyń rozpuścić w zimnym mleku. Dodać do gorącego sera. Wymieszać i zagotować.

Wykonanie

Na upieczony 1 blat wyłożyć połowe masy serowej na to placek z rolad (ostrożnie wykładać, bo sie kruszy). Na placek z rolad wykładamy drugą połowę gorącej masy serowej a na to placek kruchy. Polać po wierzchu polewą. Poczekać aż wystygnie – najlepszy na drugi dzień.

post-5224-1229337719_thumb.jpg

post-5224-1229337685_thumb.jpg

Warstwy:

Placek kruchy

Masa serowa

Placek z rolad

Masa serowa

Placek kruchy

Opublikowano

Dodam tylko, ze przepis mam od żony kolegi męża z pracy. Piekę go na każde świeta i juz teraz mam na nie zamówienie od rodzinki - ze bez niego ani rusz. Zdjecie zrobilam przy jakiejś wczesnejszej okazji ale nie miałam czasu podać przepisu, wiec czynię to teraz - w sam raz przed świetami - moze ktos się jeszcze skusi. Służe radą w razie czego i z czystym sumieniem polecam!!!!

Opublikowano

Na pewno wypróbuję na Święta Twój przepis..wydaje się ciekawy.Ja robię trochę inaczej bo zalewam to serem i piekę wszystko razem-jednak teraz zrobię z serem gotowanym i po Świętach napiszę jak mi wyszły Twoje roladki:]

Opublikowano

Ten przepis mam już od dwóch lat i nie mogłam się zebrać aby go wypróbować .Teraz gdy zobaczyłam zdjęcie na pewno się skuszę.Wygląda superowo :-) aż ślinka cieknie. Gratuluję

Opublikowano

Dzięki dziewczyny za miłe słowa. Szczerze polecam - zawsze mi wychodzi i wszystkim którym dałam przepis. A podany na stół zawsze znika - każdy z ciekawości sięga po niego, po bardzo odróżnia sie. Chciałabym go jeszcze zmodyfikować i dać nadzienie do rolad zamiast makowego zrobić kakaowe dla odmiany. Tylko nie mam przepisu na takie pewne nadzienie. Moze cos pokombinuję - chyba, że dysponujecie czymś ciekawym?

  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.