gaja102 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 Serdecznie proszę o sprawdzone i oczywiście proste przepisy na śledzie / kwaśne, korzenne lub inne/.Mam wybrednego gościa na Wigilii i chcę się pokazać. Cytuj
k@sia Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 Śledzie w miodowo - cebulowym sosie Składniki: 5 płatów matiesa 2 łyżki miodu naturalnego 4 średnie cebule 2 łyżki octu winnego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szkl. oliwy lub oleju słonecznikowego sól, pieprz Cebulę obrać, pokroić w plastry. Na patelni mocno rozgrzać tłuszcz, podsmażyć na nim cebulę, dodać miód, ocet, koncentrat, dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, odstawić, by sos wystygł. Płaty matiesów wypłukać (zbyt słone wymoczyć), pokroić na mniejsze kawałki. W salaterce układać warstwami sos i śledzie. Następnie przykryć i wstawić na 1-2 dni do lodówki, by smaki się przegryzły. Przepis ten mam z Poradnika Domowego i już od paru lat przygotowuję takie śledzie na wigilię, są naprawdę pyszne :-) Cytuj
Miuriel Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 Polecam: TE ŚLEDZIE Robię co roku na święta. Ja je uwielbiam. Robi się prosto, właśnie dziś zrobiłam . Cytuj
gaja102 Opublikowano 19 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 Bardzo dziękuję za przepisy obydwa wyprubuję.Życzę Wam przy okazji zdrowych i wesołych Świąt. Cytuj
kk Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2008 Ja co roku na wigilijną przekąskę, czyli coś w pore obiadu, co by do wieczora w brzuchach nie burczało, przygotowuję "Śledzie po wileńsku" Wszystkim smakują, nawet mojemu bratu który nie jest fanem korzennych smaków :) Cytuj
gatita Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2009 ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM Zalewa: 1/2 szklanki octu 1 1/2 szklanki wody Cynamon Ziele angielskie Goździki Gorczyca Cebula pokrojona w plasterki Wszystko razem zagotować, moczyć śledzie 2-3 dni. Sos do śledzi: Majonez z odrobiną jogurtu naturalnego lub śmietany, wyciśnięty czosnek, koperek. Wprawdzie już po Świętach ale są pyszne i proste, więc pewnie się przydadzą kiedy indziej ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.