iwona30 Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 Poszukuję sprawdzonego przepisu na kaszę jaglaną chciałabym zrobić na słodko może ktoś ma taki przepis. Dziękuję z góry. Cytuj
ina12 Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 Iwonko mogę Tobie podać przepis jeżeli będziesz chciała któryś z tych co podaję. Kasza jaglana ze śmietaną i cynamonem Kasza jaglana wypiekana z jabłkami Kasza jaglana ze śliwkami suszonymi Budyń z kaszy jaglanej Jeżeli się zdecydujesz na któryś z tych przepisów, to daj znać czy wiesz jak się gotuje kaszę jaglaną na sypko, bo do każdego przepisu co wymieniłam musi być ugotowana wpierw na sypko. Pozdrawiam Cytuj
ina12 Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 Iwonko proszę bardzo. Kasza jaglana na sypko 40 dag kaszy jaglanej 1litr wody 4 dag tłuszczu sól Kaszę opłukać, odcedzić, włożyć do wrzącej osolonej wody z tłuszczem, zamieszać i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Gdy woda wsiąknie w kaszę, zamieszać i wstawić przykryty garnek z kaszą w naczynie z wrzaca wodą i gotować aż kasza straci smak surowizny i stanie się miękka. Będziesz wiedziała, napiszę że te przepisy które chcesz to będziesz gotowała kaszę na sypko nie w wodzie, tylko na mleku. Kasza jaglana ze śmietana i cynamonem 40 dag kaszy jaglanej 1 litr mleka 4 dag masła 20 dag śmietany 2 dag cukru w mączce - puder ( w starych przepisach to piszą że cukier w mączce ) cynamon, sól Kaszę opłukać, odcedzić i ugotować na sypko, tak jak podałam. Gdy kasza będzie miękka, włożyć ją do salaterki, ostudzić, posypać cynamonem. Podawać z ubitą śmietaną razem z cukrem. Kasza jaglana wypiekana z jabłkami 40 dag kaszy jaglanej 1 litr mleka 4 dag masła 1 kg jabłek kompotowych 10 dag cukru cynamon tłuszcz , bułka tarta Kaszę ugotować tak samo na sypko jak w poprzednim przepisie. Jabłka obrane zetrzeć na tarce o dużych otworach. Rondel wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, układać na przemian warstwę kaszy i jabłek posypując cukrem i cynamonem. Wierzchnią warstwę powinna stanowić kasza. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec. Można podawać z sokiem, mlekiem waniliowym, lub ze śmietaną. Cytuj
iwona30 Opublikowano 19 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 Dziękuję bardzo serdecznie. Cytuj
Gość dalutka Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2009 ...nie jadłam jeszcze chyba kaszy jaglanej ,ale poszukuje jej w sklepach . Słyszałam o niej nie tak dawno same zalety i chciałabym ją spróbować ... czy jest ona w smaku dobra? Cytuj
iwona30 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 Mnie osobiście bardzo smakuje.Robiłam z przepisu Halinki i wyszła bardzo dobra. Cytuj
Gość LEMONKI Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 Iwonko mogę Tobie podać przepis jeżeli będziesz chciała któryś z tych co podaję. Kasza jaglana ze śmietaną i cynamonem Kasza jaglana wypiekana z jabłkami Kasza jaglana ze śliwkami suszonymi Budyń z kaszy jaglanej Jeżeli się zdecydujesz na któryś z tych przepisów, to daj znać czy wiesz jak się gotuje kaszę jaglaną na sypko, bo do każdego przepisu co wymieniłam musi być ugotowana wpierw na sypko. Pozdrawiam Bardzo prosiłabym o przepis na budyń z kaszy jaglanej. Cytuj
Stokrotka Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 W rodzinie mojego Męża kasza jaglana to obowiązkowe danie na wieczerzy wigilijnej. Nigdy wcześniej nie jadłam jagłów a teraz jestem w nich rozkochana :) Cytuj
ahaha Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2011 Poproszę o więcej przepisów na tą kaszę. Ja miałam już 2 podejścia, ale niezbyt udane. Pierwszy raz słyszę ten przepis jak gotować na sypko. A macie jakieś pomysły na dania nie na słodko? Cytuj
Dorota Opublikowano 22 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2011 Coś nie na słodko z kaszy jaglanej... na forum znalazłam ciekawy przepis na kotlety właśnie z tej kaszy - tutaj link Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi