Tusia Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 Skladniki Dowolne owoce w ilosci takiej aby przykryc cala powierzchnie ciasta wylozonego na blaszke. Ciasto 2 1/2 szkl. maki pszennej 1 szkl. cukru 4 jajka (do ciasta same zóltka) 2 lyzki oleju 1 duzy cukier waniliowy 1 kst. margaryny (roztopic w rondelku) 2 pl. lyzeczki proszku do pieczenia Piana z bialek 4 bialka 1 szkl. cukru 20 dag kokosu Sposob przygotowania Z podanych skladników zagniesc ciasto (bedzie bardzo tluste) i wylozyc na blaszke, nastepnie ulozyc owoce, posypac cukrem. Bialka ubic na sztywna piane, dodac cukier i dalej ubijac jeszcze przez chwile, pod koniec ubijania dodac kokos. Gotowa piane wylac na owoce. Piec w temp. 180 - 200 stopni ok. 1 h. Pyszne. Cytuj
renik Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 Mam problem z tą pianą na wierzchu.To dość wysoka temperatura.Co robisz,żeby się nie spaliła? Mam podobny przepis na sernik, ale tam pianę daje się przed końcem pieczenia na ok. 15 minut, a w twoim przepisie odrazu. Dlatego wolę zapytać zanim coś zepsuję ;-) Pozdrawiam Cytuj
Tusia Opublikowano 29 Maja 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 Wstawiam ciasto na srodkowa pólke piekarnika. Staram sie nie przekroczyc temp. 180oC i czasem skracam czas pieczenia do 50 min., piana powinna miec taki lekko zlotawy kolor. Czasami robie wariant ciasta owocowego z posypka tez jest pyszne. Z zagniecionego ciasta odkladam 1/3 czesc ciasta i dodaje troche maki zagniatam i formuje posypke, która ukladam na wylana piane z bialek, piana bez kokosu. Mam nadzieje, ze wszystko sie uda. Zycze Ci powodzenia, ciasto jest pyszne. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.