łolga Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2008 Składniki : opakowanie plastrów z łososia wędzonego na zimno ( im ciensze tym lepsze)Nie podaję wagi opakowania ale nie potrzeba tego dużo-dosłownie kilka plastrów . 10 jaj majonez pęczek koperku sól pieprz biały lub czarny Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo , obieramy i przekrajamy na połówki .Wyjmujemy delikatnie żółtka i wsypujemy je do miski i rozdrabniamy widelcem. Plastry z łososia kroimu w drobną kosteczkę i dodajemy do żółtek( Zostawiamy sobie jeden cienki plaster do ozdobienia jajek). Następnie dodajemy drobno pokrojony koperek - zostawiamy sobie kilka gałązek do ozdoby.Mieszając dodajemy do tego majonez - tyle żeby nasz farsz miał pożądaną konsystencję i przyprawiamy solą i pieprzem.Następnie nakładamy farsz do białek .Z pozostałego plastra łososia wycinamy ostrym nożem 20 malutkich pólkoli ( nie muszą być koniecznie półkola ważne żeby dało się z tego zrobic mały ładny rulonik). W środku każdego farszu robimy wgłębienie nożem i wpychamy w nie rulonik zrobiony z kawałka łososia i "ściskamy" go farszem tak,żeby się nie rozwinął. Do środka kążdego rulonika wkładamy małą gałązkę koperku. Gotowe! Jajka smakują wyśmienicie i z wyjątkiem ozdabiania na samym końcu kosztują niewiele pracy. Wyglądają pięknie na półmisku i dlatego warto się pobawić w te ruloniki :) . Pozdrawiam i życzę smacznego! P.S. Można zrobić w wersji z polendwicą surową wędzoną. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.