Tusia Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 Aby ubita na sztywno piana nie rozpadla sie, nalezy dodac do niej szczypte soli lub pare kropel soku z cytryny. Cytuj
pszczółka maja Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 ja dodaje troche mąki ziemniaczanej :wink: Cytuj
Jola_A. Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 Ostatnio gdzies wyczytalam, ze nalezy dodac lyzke cukru. Niestety nie sprawdzilam tego. Cytuj
Bernimek Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 To prawda - jeśli chce się ubić pianę z białek szybciej to dadaje się do niej szczyptę soli albo miałkiego cukru. Jednak wiem, że jeśli trzepaczka lub naczynie, które używa się do ubijania piany jest trochę mokre lub lekko zatłuszczone to żadne dobre rady nie pomogą - piana nie ubije się na sztywno! Pianka lubi idelaną czystość, suchość i żadnego tłuszczu! Cytuj
Dorota Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 ... Jednak wiem, że jeśli trzepaczka lub naczynie, które używa się do ubijania piany jest trochę mokre lub lekko zatłuszczone to żadne dobre rady nie pomogą - piana nie ubije się na sztywno! ... To prawda. Miałam kiedyś taką sytuację, że wlałam białka do 'mokrego' naczynia do ubijania, i piana nie ubiła się na sztywno, no i potem ciasto nie wyszło takie jak powinno ... :D??: Cytuj
arabika Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 To prawda - jeśli chce się ubić pianę z białek szybciej to dadaje się do niej szczyptę soli albo miałkiego cukru. Jednak wiem, że jeśli trzepaczka lub naczynie, które używa się do ubijania piany jest trochę mokre lub lekko zatłuszczone to żadne dobre rady nie pomogą - piana nie ubije się na sztywno! Pianka lubi idelaną czystość, suchość i żadnego tłuszczu! no i w pianie nie może znaleźć się ani odrobina żółtka bo tez nasze wysiłki będą daremne Naczynie które używamy do ubijania dobrze też jest schłodzić wtedy piana ubija się bardzo szybko :D Cytuj
basga Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 no i w pianie nie może znaleźć się ani odrobina żółtka bo tez nasze wysiłki będą daremne Naczynie które używamy do ubijania dobrze też jest schłodzić wtedy piana ubija się bardzo szybko :-D DOBRZE TEŻ JEST SCHŁODZIĆ TRZEPACZKĘ. Cytuj
aida Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Ja bym nie demonizowała, moim zdaniem wszystko w 90% zależy od jakości jaj, wczoraj ubiłam 100% pianę z białek do których wpadło mi całe żółtko i w dodatku przy wyciąganiu się rozpadło. Jak dowodzą badania i doświadczenie jaj wcale nie musza być prosto od kury, czyli jeszcze ciepłe wręcz przeciwnie. Cytuj
dana2005 Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 Ja zawsze dodawałam soli, ale wczoraj jak robiłam ciasto przez omyłkę do białek oprócz soli wsypałam cukier waniliowy i o dziwo piana pięknie się ubiła. Cytuj
DeLarge Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 Białko stanowi ok. 60% wagi całego jaja. Im jajo starsze tym białko staje się bardziej cienkie i przezroczyste (można to zauważyć gdy robimy np. jajo sadzone, niektóre jaja bardziej się rozlewają a inne mniej). Do rzeczy, kiedy ubijamy białko na pianę powiększa ono swoją objętość od 6 do 8 razy i tutaj zgodzę się iż warto dodać szczyptę soli. Warto dodać iż zamierzając ubić białko na pianę powinno się pozostawić jajo w temperaturze pokojowej na ok. 30 min. (mamy wtedy większe prawdopodobieństwo iż ubite białko osiągnie największą objętość) ps. a tak na zakończenie: w żółtku jajka jest więcej białka niż w samym białku ps2. w zółtku jednego dużego jaja znajduje się ponad 2/3 dziennej rekomendowanej(czyt. zdrowej) dawki cholesterolu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.