Misiek.N Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 Potrzebuje pilnie przepisów na skórki z pomarańczy w syropie. Mój dziadek kiedyś był cukiernikiem, jeszcze za czasów II wojny. Miał mnóstwo receptur, niestety spłonęły, a kończą już mi się zapasy. Znalazłem w internecie kilkanaście przepisów, ale z żadnego nie ma takich skórek. Tamte wytrzymywały kilka lat w piwnicy i nie psuły się, a smak i konsystencja syropu całkowicie inna.. Jeżeli mamy jakieś przepisy podzielcie się:) Cytuj
ina12 Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 Misiek jutro podam Tobie przepis, posiadam go 46 lat, może akurat o taki Tobie chodzi. Pozdrawiam Cytuj
ina12 Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 Misiek daj znać czy mam podać przepis?. Cytuj
ela52 Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 Witaj Halinko!! Jeśli możesz to bardzo proszę o przepis na skórkę pomarańczową w syropie. Cieplutko pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Cytuj
ina12 Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 Eluniu wiatam Cię i podaję przepis. 1 kg skórki pomarańczowej 1,5 kg cukru rafinady 3/4 l wrzacej wody 1 łyżka octu 6% Skórkę opłukać, zalać w misce zimną wodą, przyłożyć ją talerzem lekko obciążyć, aby skórka nie podpływała. Skórka musi być całkowicie przykryta wodą. Po 24 godzinach powtórzyć tą czynność jeszcze raz. Skórkę trzeba trzymać przez cały czas moknięcia w chłodnym pomieszczeniu. Czwartego dnia przystąpić do smażenia skórki. Cukier zalać wrzącą wodą, rozpuścić go, zagotować i czystą łyżką zdjąć szumowiny. Skórkę odcedzić, spłukać i nie odciskając wody włożyć do syropu, powoli zagotować ją i powoli gotować przez pół godziny obracając ją w syropie. Po upływie tego czasu odstawić, wkładając rondel do zimnej wody. Następnego dnia po 24 godz. skórkę smażyć powoli przez godzinę, znowu ostudzić w wodzie i pozostawić, aby napęczniała w syropie. Trzeciego dnia skórkę dosmażyć, dodając do niej ocet. Skórka po usmażeniu ma być przezroczysta, o mało zmienionym zabarwieniu, napęczniała syropem. Kropla ostudzonego syropu puszczona na talerzyk ma zachować kształt kulisty. Jeżeli skórka jest już usmażona, a syrop za rzadki, należy skórkę wyjąć i syrop dosmażyć. Po zestawieniu syropu, włożyć skórkę i studzić ją w syropie. Ostudzoną skórkę składać do czysto umytych zdezynfektowanych słoików zalewając ją syropem. Słoiki uszczelnić celofanem. Przechowywać w chłodnym ciemnym pomieszczeniu. Pamiętam że ja słoiki pasteryzowałam. Można też zmierzyć gęstość syropu termometrem wkładając go, gdy syrop wrze. Przy 106 - 107* odstawia się. Eluniu dziękuję za życzenia, pozdrawiam serdecznie i życzę aby Nowy Rok stał się czasem spełnionych marzeń i nadziei. Cytuj
figiel Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2008 Dziękuję , mnie tez sie przyda ten przepis ...ta skórka ma być pokrojona w kostkę ? i bez tej białej błonki ? Pozdrawiam w ostatnim dniu starego roku !! Cytuj
ina12 Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2008 Dorotko skórkę trzeba oczyścić z białej błonki, pokroich w kostkę i skórka powinna być użyta grubsza. Ja także pozdrawiam wzajemnie. Cytuj
figiel Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2008 Halinko dziekuje za odpowiedż ...przepis sie przyda ...wiem ,ze kiedys mama robiła taką skórkę ,ale ja niestety nie poznałam sposobu jej przygotowania . Cytuj
basga Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2011 Ja aż takich ilości nie robię ale raczej nie pozwalam zmarnować skórki z kilku pomarańczy.Ostatnio ,jako że mi się coś spieszyło i siekać nie chciało to...zmieliłam takie wymoczone skórki w maszynce do mięsa,na tej średniej siatce i potem smażyłam w cukrze.Trzymam to w plastikowym pojemniczku w lodówce i zużywam na bieżąco. :mrgreen: Cytuj
PepinNR Opublikowano 21 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2011 a jakie takie skórki mają zastosowania? Tylko jako dekoracja? Cytuj
basga Opublikowano 21 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2011 Nie tylko,można je dodawać do ciast drożdżowych czy jabłek do szarlotki lub jak kto lubi. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.