apsik Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 CIASTO KRUCHE 40 dag mąki 15 dag margaryny 20 dag cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 3-4 łyżki kwaśnej śmietany Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.Jedną część upiec na złoty kolor ,na drugą wyłożyć przygotowany mak,na to ser i upiec około 50 min w temp 180 Masa makowa 20 dag maku 2 jajka 10 dag cukru pudru olejek migdałowy 1 łyżka powideł lub dżemu orzechy krojone Mak sparzyć i zemleć,dodać pozostałe składniki. Masa serowa 50 dag sera mielonego 10 dag margaryny 20 dag cukru pudru 5 jaj 1 łyżka budyniu śmietankowego lub mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami,dodawać ser i resztę składników na koniec ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Placki po upieczeniu przełożyć jabłkami...kładąc na spód placek z serem i makiem.Na wierzch polukrować. Masa jabłkowa W przepisie z którego korzystałam jest... 1 kg jabłek 20 dag cukru 1 łyżka żelatyny-rozpuścić w 1/2 szklanki wody Jabłka usmażyć z cukrem i dodać rozpuszczoną żelatynę -poczekać aż stężej i przełożyć placki. Ja użyłam jednak gotowej masy jabłkowj usmażonej jesienią-było jej 3 szklanki i wsypałam do gorącej 1 galaretkę o smaku jabłkowo-miętowym...efekt jest zachwycający. Przepis na to ciasto pochodzi z książki siostry Anastazji-103 ciasta...jest naprawdę smaczne.Dodam ,że użyłam gotowej masy makowej ...polecam. Cytuj
Kaliope Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 Nie nadążam z pieczeniem, Elu. Tyle tych wspaniałości, a co jedno to ciekawsze. Tym razem upiekę dziwaka a to ciasto już stoi w kolejce do wypróbowania :) Śliczny wypiek, bardzo apetycznie wygląda! Cytuj
apsik Opublikowano 29 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 Bardzo dziękuję i zachęcam oczywiście do upieczenia...ja bardzo lubię to robić -choć nie zawsze jem to co upiekę-dbam o linię..... :) Cytuj
Kaliope Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 Ja również baaardzo lubię piec ciasta.. i gotować :) I choć młoda ze mnie kuchareczka, to zapału i chęci mi nie brakuje i wciąż szukam czegoś nowego, próbuję, uczę się :D To dla mnie sama radość. Co do dbania o linię.. to niestety - choć może to rzadko spotykana przypadłość - ja muszę koniecznie przytyć!!! I mam nadzieję, że wreszcie mi się uda dzięki świątecznemu okresowi i tym wszystkim smakołykom :D Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
figiel Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 Elu ciasto wyglada orginalnie ......po raz pierwszy słyszę o galaretce miętowej :) Cytuj
jgust Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 Upieklam dzisiaj i jestem zachwycona,dziekuje za przepis. Cytuj
andy8 Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 Elu ciasto super jakiej firmy można kupić galaretkę jabłkowo-miętową i w jakim sklepie? Cytuj
apsik Opublikowano 31 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2008 Aniu to była galaretka jabłkowo-miętowa firmy Wodzisław i kupiłam ją w Kauflandzie...są różne smaki i kolory-jest niebieska,różowa,bursztynowa i szafirowa-wszystkie tej firmy. Pozdrawiam i życzę udanej zabawy Sylwestrowej. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2008 Ja ostatnio piekłam z innego przepisu dwa razy > tak smakowało biesiadnikom :) Następnym razem zrobię z Twojego przepisu dla porównania :D Tylko że ja już cista na jabłka nie kładłam :D Cytuj
andy8 Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2008 Elu fakt u nas są szafirowe,bursztynowe ale tej jabłk-miętowej to ja chyba nie wiedziałam.Napewno zwrócę na to uwagę przy kolejnych zakupach już w nowym roku :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.