figiel Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2008 Na zakończenie roku przygotowałam takie łatwe ciasto . Na pewno je znacie ....szukałam tu przepisu ,ale nie widze ...moze przeoczyłam ?? Produkty: paczka murzynków , galaretki , owoce , na dno biszkopty ,mozna bez :) Dno tortownicy wykładamy biszkoptami . Wkoło ustawiamy murzynki .... środek wypełnaimy owocami ; ja użyłam wiśni , bananów i brzoskwiń .Można zalewć kolorowe warstwy galaretek . Wszystkim życzę udanego sylwestra!! Cytuj
bettsi Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 Bardzo smakowicie wygląda :) Cytuj
apsik Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Dorotko fajny ten deser...ale chciałabym wiedzieć co to za murzynki....z góry dziękuje i pozdrawiam. Cytuj
Kaliope Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 No właśnie, o to samo chciałam zapytać :) A wygląda smakowicie! Cytuj
figiel Opublikowano 2 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Tak ,to raczej można nazwać deserem :) . To są murzynki "całuski " ....tutaj we wszystkich sklepach można je kupić .W takich podłużnych kartonikach pakowane ,po 12 sztuk ...produkcji niemieckiej .Szkoda ,że nie zrobiłam zdjęcia pudełka....chociaz na jednym zdjęciu widać fragment ..... Pozdrawiam noworocznie!!! Cytuj
minia51 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Jeśli się nie mylę widziałam je w Lidlu, ale pakowane po 6 Cytuj
lilka Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 To może to ciepłe lody te murzynki ? Cytuj
figiel Opublikowano 2 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Tak ,ciepłe lody ...u nas mówią murzynki ........ myślałam ,ze ta nazwa jest wszędzie przyjęta :) . Cytuj
ina12 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Dorotko to jest coś wyjątkowego, dziękuję za przepis i całuski zrobię. Pozdrawiam Cytuj
niuniaczek Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 A ja mam takie pytanie - czy one nie twardnieją i czy dobrze sie je kroi? Po zdjeciach widac, ze sie nie ropada i wygląda bardzo apetycznie ale pytam, bo jakoś mam wątpliwość. Widziałam takie "murzynki" - ciepłe lody w Lidlu, kupię i zrobię dzieciakom na weekend (moze nastepny, bo na razie mamy przesyt i mam jeszcze troche ciast pomrożonych w lodówce) Cytuj
figiel Opublikowano 2 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 To jest bardzo prosty przepis ,od ładnych paru lat krąży po "naszym" terenie ...dlatego Halinko myślałam ,ze jest znany ....ale nazwa murzynki na pewno i Tobie znajoma ? Agnieszko ,nie te murzynki nie twardnieją , sa miękkie ...dlatego też wstawiłam zdjęcie po przekroju ,zeby było widać ,ze sie dobrze kroi .A dzieciaki je wprost uwielbiają, bo mozna dodać wszystkie ulubione owoce . Zamiast ciastek można upiec cienki biszkopt. Acha ....do galaretek dałam troszkę mniej wody ...wszystko dobrze sie trzyma ,nic sie nie rozpada....Oczywiście dobrze ,żeby stało w chłodnym miejscu. Też miałam jeszcze ciasta od świąt , więc teraz zrobiłam cos "lżejszego". Pozdrawiam :) Cytuj
apsik Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Dorotko dziękuję w swoim imieniu za wyjaśnienia,napewno wypróbuję w najbliższym czasie i dam znać jak wyszło... Pozdrawiam serdecznie... Cytuj
ina12 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Dorotko to są murzynki, Minia i Agnieszko ja też widziałam je w Lidlu jako ciepłe lody. Cytuj
basga Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 Ale super przepis!A ciepłe lody widziałam w makro i chyba w biedronce też. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi