Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Poszukuję przepisu na ciasto urodzinowe,prócz tortu bo ten musi być obowiązkowy. Moje przepisy są już oklepane,a za dwa tygodnie synek ma 7urodzinki i bedzie sporo gości,chciałabym uszykować coś nowego. Z góry dziękuję.

Opublikowano

Bella, jeśli lubicie galaretki to mam coś (właściwie deser), ale zawsze na przyjęciach urodzinowych dzieci niezmiennie święci triumfy. Nazywamy to "Bomba". potrzebna jest forma z kominkiem (najlepiej karbowana) i tak: *rozpuszczamy galaretkę agrestową w 1 szkl. gorącej wody, gdy przestyggnie dodajemy 1 szkl. winogron (zwykle daję więcej), wylewam do formy, gdy zastygnie to idzie druga warstwa, *rozpuszczam galaretkę wiśniową w 1 szkl. wody i dodaję 1 szkl. drylowanych wiśni w syropie (można dać jakieś inne czerwone owoce) i do formy, *trzecia warstwa to galaretka brzoskwiniowa i pokrojone brzoskwinie z całej puszki. gdy zastygnie to należy formę rozgrzać (najlepiej odwrócić na dłoń i na chwilę pod kran pod gorącą wodę wtedy szybko odstaje od formy, ale trzeba mieć tacę w pogotowiu aby bomba się nie rozpadła0 wygląda cudnie, a jak smakuje!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Do tej bomby jeszcze bym dodala bita smietane,raj na ziemi :) Aniu robilas juz ciasto kinder pingwin jak nie to polecam,dla mojego meza to najlepsze ciasto a to takie duze dziecko :)

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam.

Poszukuję przepisu na ciasto urodzinowe,prócz tortu bo ten musi być obowiązkowy.

Moje przepisy są już oklepane,a za dwa tygodnie synek ma 7urodzinki i bedzie sporo gości,chciałabym uszykować coś nowego.

Z góry dziękuję.

Dzieci uwielbiają ptasie mleczko na biszkoptach. Szybko się robi i jest tanie. Przepis:paczka biszkoptów, 4 galaretki o różnych smakach, 2 bite śmietany, na wierzch jakieś owoce najlepiej wiśnie drelowane.

Wykonanie:

W tortownicy układamy biszkopty wcześniej namoczone w galaretce, wstawiamy do lodówki na kilka min. potem mikserem ukręcamy bitą śmietanę i do śmietany wlewamy galaretkę rozpuszczoną w wodzie (ok. pół szklanki wody) dalej miksujemy i wylewamy na biszkopty. To samo robimy z następnej bitej śmietany. Na wierzch układamy owoce i wylewamy galaretkę. Życzę smacznego.