Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

szukasz przepisu na kluski czy na jakis sos? na kluski przepis jest jeden tak zwany tradycyjny: na 4 części ugotowanych ziemniaków 1 częśc mąki ziemniaczanej

Opublikowano

Kluski śląskie z dołeczkiem 1 kg ziemniaków 2 żółtka 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 -2 łyżek mąki pszennej sól Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach. Następnie wystudzić, obrać, zemleć lub przepuscić przez praskę. Na stolnicę wsypać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Zrobić dołek, wbić żółtka, posolić. Dodać ziemniaki, zagnieść gładkie ciasto. Formować wałeczki, kroić na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczyć je, na środku zrobić palcem wgłębienie. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Gotować 5 minut od wypłynięcia.

Opublikowano

według mnie przepis na kluski śląskie to tylko i wyłącznie: ziemniaki i mąka ziemniaczana. Jeśli dodam jaja i mąkę pszenną to mam już kopytka a nie kluski śląskie...

o kluskach po ślunsku

Ślůnskie kluski (gumiklyjzy, dolnośl. Schläsche Kließla) - sům to kluski robjůne s kartofli uůnčonych we stosůnku 4:1 s můnkům kartoflanům, formowane we kulki s wguymbjyńym, wařůne we uosolůnyj gorkyj wodźe. Podowo śe je kej dodatek do wuštowych potraw s zouzům (čynsto s roladům), časym kej potrawa podstawowo s stopjůnym špekym. Sům uůne popularnym joduym we Gůrnym Ślůnsku (bez Ślůnska Ćešyńskigo), kej sům dwje formy ty potrawy. Jednům sům kluski bjoue, zrobjůne yno s wařůnych kartofli a můnki. Drůgo forma to sům kluski čorne, kej do kartofli a můnki dodowo śe tyž w 1/3 kartofle přetarte na kartoflano masa.

Opublikowano

DeLarge ja o tym nie wiedziałam że się nie dodaje jajek. Przepisy które posiadam noszą nazwę kluski śląskie i wszędzie dodawane są jajka, nawet w książce kucharskiej z 1979r. Jak bym wiedziała że się jajek nie dodaje, przepisu bym nie podała. Dzięki Tobie dowiedziałam się jak powinno się robić prawdziwe kluski śląskie.

Opublikowano

Ja zawsze robię tak jak De Large, 4 części ziemniaków, 1 część mąki ziemniaczanej. Te kluski do sosu. Tak nauczyła mnie starsza Ślązaczka. Z takiej też masy robię kluski śląskie nadziewane mięsem (gotowane z rosołu, zmielone i przyprawione). Te kluski okraszam pokrojonym drobno i przesmażonym boczkiem wędzonym. Jajka nigdy nie daję.

Opublikowano

według mnie przepis na kluski śląskie to tylko i wyłącznie: ziemniaki i mąka ziemniaczana. Jeśli dodam jaja i mąkę pszenną to mam już kopytka a nie kluski śląskie...

o kluskach po ślunsku

Zgadzam się do klusek śląskich tylko i wyłącznie ziemniaki i mąka ziemniaczana.
  • 1 rok później...
Opublikowano

U nas się dodaje jedno jajko, żeby lepiej się trzymały. Pewnie to już od rejonu zależy, bo Śląsk tak różnorodny, jak chyba mało co w tym pięknym kraju :mrgreen: A do takich nadziewanych idzie mąka pszenna, natomiast do kopytek twaróg...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.