Głodny Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2009 Poszukuje przepisów na kluski śląskie. Mam parę, ale nie są najlepsze.. Może zaskoczycie mnie czymś smaczym :) Cytuj
DeLarge Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2009 szukasz przepisu na kluski czy na jakis sos? na kluski przepis jest jeden tak zwany tradycyjny: na 4 części ugotowanych ziemniaków 1 częśc mąki ziemniaczanej Cytuj
ina12 Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2009 Kluski śląskie z dołeczkiem 1 kg ziemniaków 2 żółtka 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 -2 łyżek mąki pszennej sól Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach. Następnie wystudzić, obrać, zemleć lub przepuscić przez praskę. Na stolnicę wsypać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Zrobić dołek, wbić żółtka, posolić. Dodać ziemniaki, zagnieść gładkie ciasto. Formować wałeczki, kroić na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczyć je, na środku zrobić palcem wgłębienie. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Gotować 5 minut od wypłynięcia. Cytuj
DeLarge Opublikowano 10 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2009 według mnie przepis na kluski śląskie to tylko i wyłącznie: ziemniaki i mąka ziemniaczana. Jeśli dodam jaja i mąkę pszenną to mam już kopytka a nie kluski śląskie... o kluskach po ślunsku Ślůnskie kluski (gumiklyjzy, dolnośl. Schläsche Kließla) - sům to kluski robjůne s kartofli uůnčonych we stosůnku 4:1 s můnkům kartoflanům, formowane we kulki s wguymbjyńym, wařůne we uosolůnyj gorkyj wodźe. Podowo śe je kej dodatek do wuštowych potraw s zouzům (čynsto s roladům), časym kej potrawa podstawowo s stopjůnym špekym. Sům uůne popularnym joduym we Gůrnym Ślůnsku (bez Ślůnska Ćešyńskigo), kej sům dwje formy ty potrawy. Jednům sům kluski bjoue, zrobjůne yno s wařůnych kartofli a můnki. Drůgo forma to sům kluski čorne, kej do kartofli a můnki dodowo śe tyž w 1/3 kartofle přetarte na kartoflano masa. Cytuj
ina12 Opublikowano 10 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2009 DeLarge ja o tym nie wiedziałam że się nie dodaje jajek. Przepisy które posiadam noszą nazwę kluski śląskie i wszędzie dodawane są jajka, nawet w książce kucharskiej z 1979r. Jak bym wiedziała że się jajek nie dodaje, przepisu bym nie podała. Dzięki Tobie dowiedziałam się jak powinno się robić prawdziwe kluski śląskie. Cytuj
iwona30 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2009 Mąki pszennej nie daję do klusek ale jajko tak. Czy jest jakaś różnica z jajkiem czy bez? Cytuj
minia51 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2009 Ja zawsze robię tak jak De Large, 4 części ziemniaków, 1 część mąki ziemniaczanej. Te kluski do sosu. Tak nauczyła mnie starsza Ślązaczka. Z takiej też masy robię kluski śląskie nadziewane mięsem (gotowane z rosołu, zmielone i przyprawione). Te kluski okraszam pokrojonym drobno i przesmażonym boczkiem wędzonym. Jajka nigdy nie daję. Cytuj
Beella Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2009 według mnie przepis na kluski śląskie to tylko i wyłącznie: ziemniaki i mąka ziemniaczana. Jeśli dodam jaja i mąkę pszenną to mam już kopytka a nie kluski śląskie... o kluskach po ślunsku Zgadzam się do klusek śląskich tylko i wyłącznie ziemniaki i mąka ziemniaczana. Cytuj
Luthien26 Opublikowano 26 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2010 U nas się dodaje jedno jajko, żeby lepiej się trzymały. Pewnie to już od rejonu zależy, bo Śląsk tak różnorodny, jak chyba mało co w tym pięknym kraju :mrgreen: A do takich nadziewanych idzie mąka pszenna, natomiast do kopytek twaróg... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.