ina12 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2009 5 jajek 10 dag pieczarek łyżka tłuszczu łyżeczka musztardy sól, pieprz, łyżka śmietany lub majonezu łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki 10 dag żółtego sera liście sałaty łyżka keczupu lub czerwona papryka świeża lub marynowana 2 łyżki majonezu Ugotowane na twardo jajka po obraniu skorupek podzielić na połowy, wyjąć żółtka, skrajać od spodu połówek cieńkie plasterki, aby połówki dały się równo ułożyć. Pokrajane pieczarki krótko podsmażyć, zemleć w maszynce razem z żółtkami. Masę przyprawić solą, pieprzem, musztardą, wsypać natkę pietruszki, dodać łyżkę majonezu lub śmietany. Napełnić połówki jajek, ułożyć na liściach sałaty lub cieńkiej warstwie jakiejkolwiek sałatki, oblać majonezem. Trzeć żółty ser wprost na jajka, aby całe były pokryte. Udekorować keczupem, pomidorem lub papryką i gałązkami zielonej pietruszki. ABC żywienia rodziny. Cytuj
Dorota Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Witaj Ineczko :) Zrobiłam jajka według podanego przepisu, wyszły rewelacyjne. Przepis prosty i łatwy do przygotowania. Jajka w sam raz na Wielkanocy stół :grin: Dziękuję Ci Ineczko za podzielenie się z nami tym przepisem, Twoje przepisy są super, nigdy nie mam z nimi problemu, zawsze wychodzą i są smaczne :oops: Serdecznie Cię pozdrawiam, życzę dużo, dużo zdrówka i uśmiechu :) Wesołych, ciepłych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy :) Cytuj
figiel Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zrobiłam te jajka na świeta , tylko bez sera . Smakowały nam - POLECAM !!!!! Cytuj
bazylia Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Pamiętam takie jajka z rodzinnego domu :) Mama robiła je na wszelkie okazje. Jednak bez sera. Smarowała majonezem i posypywała słodką papryką. Jajka pierwsze znikały ze stołu :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi