ina12 Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2009 12 dag masła 7 dag miodu 2 jaja łyżeczka cukru waniliowego 20 dag mąki 1/2 łyżeczki cynamonu 4 średnie dojrzałe zmiksowane banany 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 filiżanki mleka ( nie pomylić z szklanką) 10 dag kandyzowanych wisienek tłuszcz do formy Masło utrzeć z miodem na puszystą masę. Pojedynczo wbijać jaja, po każdym masę dobrze ucierając. Na końcu dodać cynamon, cukier waniliowy i banany, ubijać jeszcze przez chwilę. Sodę rozpuścić w mleku. Mieszając wlać powoli do masy. Wsypać przesianą makę razem z proszkiem do pieczenia, mieszać aż ciasto będzie jednolite ( ciasto robiłam w robocie). Włożyć wisienki, zamieszać łyżką. Ciasto włożyć do podłużnej formy, wysmarowanej tłuszczem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około godziny w temp. 180*C. Wystudzić w formie. Ciasto upiekłam w tortownicy 26 cm. przez 40 min. Jeżeli ktoś się zdecyduje je upiec to radzę jednak w kieksówce, będzie dużo wyższe. Przepis posiadam z ubiegłorocznego kalendarza. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.