ina12 Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 10 łyżek stołowych oleju sojowego lub słonecznikowego 1 kg śliwek węgierek 1/2 łyżeczki soli 10 dag cukru płaska łyżeczka majeranku ćwierć łyżeczki kwasku cytrynowego Umyte śliwki węgierki dojrzałe, jędrne, pokrajać na połówki, usunąć pestki. W naczyniu rozgrzać nie za mocno olej, włożyć śliwki. Smażyć mieszając, a gdy nieco śliwki zmiękną, dodać sól, cukier, majeranek, kwasek cytrynowy rozpuszczony w łyżce wody, wymieszać. Śliwki ponakładać do małych słoików żeby śliwki były do jednorazowego podania. Słoiki pasteryzować 15 minut. Cytuj
ala291 Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Ciekawy przepis Ino zamiesciłaś...mam na dziełce śliwki,ale nigdy nie robiłam z nich takich przetworów...trzeba teraz czekać aż śliwki będą i koniecznie muszę je zrobić w/g Twojego przepisu... myślę,że będą super :) ? pozdrawiam :) Cytuj
ina12 Opublikowano 18 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Alu ja też je będę robiła po bardzo długim czasie. W ubiegłym roku miałam dużo śliwek, ułożyło mi się tak że trochę się zjadło, dużo powydawałam i nawet do ciasta nie zrobiłam. Jak zrobisz je napewno będziesz zadowolona. Pozdrawiam Cytuj
ala291 Opublikowano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2009 Ineczko,powiedz mi jeszcze proszę, jak te śliwki dodajesz do mięsa? tzn. jak je łączysz z mięsem? czy zapiekasz? czy smarujesz nimi mięso? itd... pozdrawiam serdecznie :) Cytuj
ina12 Opublikowano 19 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2009 Alu śliwek nie zapieka się, jest to gotowy dodatek. Śliwki podaję w ten sposób, na półmisek kładę mięso w całości i na około tego mięsa śliwki, jeżeli stawiam mięso pokrojone to śliwki w osobnym naczyniu i każdy sobie dobiera tyle ile uważa. Alu śliwki nie mogą być rozgotowane. Serdeczne pozdrowienia. Cytuj
ala291 Opublikowano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2009 Serdecznie Ineczko dziękuję :D i dobrze,że się Ciebie zapytałam,ponieważ,myślałam,ze tak zrobione śliwki,dodaje się np.do surowego mięsa i zapieka razem...a teraz mnie uświadomiłas,że śliwki podaje się z już upieczonym mięsem :) dziękuję :) Cytuj
ina12 Opublikowano 20 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2009 Alu proszę bardzo, do ugotowanego i pieczonego mięsa na zimno również podaję. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi