Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

10 łyżek stołowych oleju sojowego lub słonecznikowego 1 kg śliwek węgierek 1/2 łyżeczki soli 10 dag cukru płaska łyżeczka majeranku ćwierć łyżeczki kwasku cytrynowego Umyte śliwki węgierki dojrzałe, jędrne, pokrajać na połówki, usunąć pestki. W naczyniu rozgrzać nie za mocno olej, włożyć śliwki. Smażyć mieszając, a gdy nieco śliwki zmiękną, dodać sól, cukier, majeranek, kwasek cytrynowy rozpuszczony w łyżce wody, wymieszać. Śliwki ponakładać do małych słoików żeby śliwki były do jednorazowego podania. Słoiki pasteryzować 15 minut.

Opublikowano

Ciekawy przepis Ino zamiesciłaś...mam na dziełce śliwki,ale nigdy nie robiłam z nich takich przetworów...trzeba teraz czekać aż śliwki będą i koniecznie muszę je zrobić w/g Twojego przepisu... myślę,że będą super :) ? pozdrawiam :)

Opublikowano

Alu ja też je będę robiła po bardzo długim czasie. W ubiegłym roku miałam dużo śliwek, ułożyło mi się tak że trochę się zjadło, dużo powydawałam i nawet do ciasta nie zrobiłam. Jak zrobisz je napewno będziesz zadowolona. Pozdrawiam

Opublikowano

Ineczko,powiedz mi jeszcze proszę, jak te śliwki dodajesz do mięsa? tzn. jak je łączysz z mięsem? czy zapiekasz? czy smarujesz nimi mięso? itd... pozdrawiam serdecznie :)

Opublikowano

Alu śliwek nie zapieka się, jest to gotowy dodatek. Śliwki podaję w ten sposób, na półmisek kładę mięso w całości i na około tego mięsa śliwki, jeżeli stawiam mięso pokrojone to śliwki w osobnym naczyniu i każdy sobie dobiera tyle ile uważa. Alu śliwki nie mogą być rozgotowane. Serdeczne pozdrowienia.

Opublikowano

Serdecznie Ineczko dziękuję :D i dobrze,że się Ciebie zapytałam,ponieważ,myślałam,ze tak zrobione śliwki,dodaje się np.do surowego mięsa i zapieka razem...a teraz mnie uświadomiłas,że śliwki podaje się z już upieczonym mięsem :) dziękuję :)