Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Filety rybne obtoczone w cieście (skrobia kukurydziana (1 łyżka)wymieszana z jajkiem,solą i pieprzem cytrynowym) usmażyć na teflonie.SOS: marchewka pietruszka kawałek selera mała cebula koncentrat pomidorowy sól,pieprz Warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej,cebulę pokroić w kostkę,wrzucić wszystko do rondelka,podlac wodą i dusić do miękkości.Wrzucić koncentrat (ok.1 łyzka) wymieszać,zagotować.przekładać w miseczce rybę i sos.Gotowe do jedzenia na drugi dzień. Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] 1 udziec indyczy bez skóry i oczyszczony z tłuszczyku czosnek (ja dałam granulowany ok.1/4 łyżeczki) przyprawa do drobiu (ok.1/4 łyżeczki) pieprz,sól papryka ostra 1 cebula Z udźca indyczego wyjąc kość i pokroić na plastry grubości ok.1/2 cm.Rozgrzać patelnie teflonową przetartą kroplą oliwy i podsmażyć na niej posolone i posypane pieprzem plastry mięsa,az sie troszkę zarumienią. Nie przejmować się przywierającym do patelni białkiem z mięsa.Wrzucić mięso do garnka.Na gorącą patelnię wlać wodę i dokładnie mieszając odkleić białko od dna naczynia.Wlać tą wodę z białkiem do mięsa.Osobno podsmażyć (zeszklić) cebulkę i tez wrzucić do mięsa.Uzupełnić garnek wodą ,żeby mięso było nią przykryte.Doprawić i dusić do miękkości. Kiedy mięso będzie miękkie wyjąć je,a do gotującego sie sosu dodać łyżkę skrobi kukurydzianej rozpuszczonej w zimnej wodzie.Zagotowac mieszając. Można podawać z placuszkami otrębowymi,chlebkiem z otrębów lub kluseczkami. 1 Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Żołądki kurze oczyścic i ugotować do miękkości razem z marchewką (tylko kiedy mamy dni warzywne),zielem angielskim,solą,połową obranej cebuli,kostką rosołową drobiową (kostka do smaku z obniżoną zawartością soli i tłuszczu) i odrobiną sosu sojowego. Po ugotowaniu żołądki pokroić na drobne kawałeczki,a marchewkę w półplasterki.Wywar przecedzić i dodac namoczoną wcześniej żelatynę (ilość jak na opakowaniu)Doprawić solą i pieprzem (ja daję duuuużo pieprzu.Wymieszać.Ułożyć żołądki w pojemniczkach i zalać wywarem z żelatyną.Odstawić do zastygnięcia.Można wcześniej na dnie naczynek ułożyć np.ugotowane plastry jajka. Podawać polane sokiem z cytryny. Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] 5 jajek ugotowanych na twardo 1 surowe jajko 3 łyżki otrębów (tradycyjnie-2 owsianych,1 pszennych) szczypiorek i koperek sól,pieprz Gotowane jajka zmielić lub dobrze rozgnieść (można użyć blendera),dodać surowe jajko,suche otręby,posiekany szczypiorek i koperek,doprawić solą i pieprzem.Smażyć na przetartym kroplą oliwy teflonie. Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Kawałek chudego mięsa np.wołowego ( u mnie kawałek sarniny) łyżka skrobi kukurydzianej jogurt naturalny odrobina chrzanu plasterek odtłuszczonego żółtego sera sól,vegeta lub kostka rosołowa. Ugotować mięso z odrobiną soli,przyprawy typu vegeta lub kostki rosołowej (ja daję kostkę do smaku wołową winiary) Kiedy mięso będzie miękkie,wyjąć je z rosołu.łyżkę skrobi kukurydzianej rozpuścić w odrobinie zimnej wody i zagęścić sos.Dodać odrobinę chrzanu (ja dałam zwykły ale może być np.chrzan wasabi),zabielić jogurtem greckim lub bałkańskim light.Wsypać pokrojony drobno plasterek odtłuszczonego sera żółtego (np.morski z biedronki)Wymieszać.Mięso ułożyć na talerzu,polać sosem. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] 1 Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Proste i smaczne danie nie tylko na obiad. Rybę oczyścić (mogą być filety)pokroić na kawałki,posypać ulubionymi ziołami (ja posypałam przyprawą do ryb,pieprzem cytrynowym i odrobiną ziół prowansalskich)Włożyć do rękawa przeznaczonego do pieczenia i piec w 180 st ok 30 min.Podawać z sosem np.jogurtowym lub pomidorowym. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] 1 Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Pierś kurczaka pokrojona w plasterki i lekko rozbita jak na kotlety ciasto: 1 jajko sól odrobina przyprawy do kurczaka (może być inna,np.curry) pieprz papryka (ostra lub słodka,zależy jaką kto lubi) łyżka skrobi kukurydzianej łyżka mleka w proszku odtłuszczonego (nie granulowanego ,bo ono ma dużo węglowodanów,ja kupuję mleko w proszku odtłuszczone instant) łyżka sezamu Składniki ciasta wymieszać dokładnie (ja to robię widelcem),kurczaka maczać w cieście i kłaść na rozgrzany teflon (ja smaruję patelnię kroplą oliwy) i na malutkim ogniu usmażyć kotleciki,az się zrumienią. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] 1 Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Usmażyć naleśniki wg ulubionego przepisu ( u mnie 2 jaja,łyżka skrobi i 1/2 szkl.mleka) i pokroić w paseczki. Na patelni podsmażyć mielone mięso (u mnie z indyka),dodać posiekaną cebulkę i czosnek wyciśnięty przez praskę (ok.1 ząbek)Kiedy cebulka się zeszkli dodać kilka posiekanych pomidorów z puszki wraz z sokiem i dusić chwilkę.Doprawić solą,pieprzem,papryką ostrą,bazylią i oregano.Na pokrojone naleśniki wylać sos.Posypać natką pietruszki,serem,koperkiem lub innymi świeżymi ziołami. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] 1 Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] MARYNATA: 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka wody 1 łyżka kurkumy lub curry 1 łyżka sosu sojowego pierś z kurczaka 2 łyżeczki sezamu [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Pierś pokroić w dużą kostkę.Składniki marynaty wymieszać,włożyć kurczaka i marynować ok.1 godz.Sezam uprażyć na suchej patelni.Pierś nadziewać na patyczki do szaszłyków,posypać sezamem i piec w piekarniku (ja piekłam na blaszce posmarowanej oliwą,ale można piec je na kratce z piekarnika lub w naczyniu żaroodpornym - podlewając podczas pieczenia odrobiną wody) Czas pieczenia to około 15 minut w temp.180 st. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] 4 jednakowej wielkości pomidory 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 10 dag) 2 łyżki posiekanej rzeżuchy lub natki pietruszki albo koperku szczypiorek sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka utartego chrzanu ze słoiczka 1 łyżka gęstego jogurtu sól biały pieprz Pomidory umyć, ściąć wierzchy wyjąć miąższ i go posiekać. Tuńczyka rozdrobnić widelcem. Dodać do niego starty chrzan,jogurt, rzeżuchę.Doprawić solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Farsz nałożyć do wydrążonych pomidorów. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] 1 Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Kawałki kurczaka (co kto lubi-u mnie udko) kiszona kapusta - niezbyt kwaśna mała cebulka pokrojona w kosteczkę troszkę przyprawy do kurczaka lub innej (jaką kto lubi) 3 krople oliwy Z kurczaka zdjąć skórę i wyciąć wszystkie tłuste części,posypać przyprawą do kurczaka (niezbyt mocno,ponieważ zawiera sól,a kapusta też jest słona)Kapustę pokroić na drobno i ewentualnie troszkę przepłukać żeby nie była zbyt kwaśna.Wymieszać z cebulą.Naczynie żaroodporne wysmarować 3 kroplami oliwy i wyłożyć kiszoną kapustę.Na kapuście ułożyć kawałki kurczaka i wstawić do piekarnika (temp.180 st) i piec aż kurczak będzie miękki.W czasie pieczenia podlewać odrobinką wody,żeby kapusta się nie przypaliła. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Kalafior (u mnie biały i zielony) 1 marchewka kawałek selera pół pietruszki posiekany koperek 2 suszone lub świeże listki lubczyku (nie koniecznie) kostka rosołowa (do smaku winiary-mniejsza zawartość tłuszczu i soli) jogurt grecki do zabielenia lub inny nie warzący się w gorącej zupie ewentualnie przyprawa warzywna lub sól ziele i listek laurowy do smaku KLUSECZKI: 1 jajko 1 łyżka skrobi kukurydzianej (przyznam szczerze że ja do kluseczek używam mąki kukurydzianej,wychodzą smaczniejsze i większe kluseczki. Zagotować wodę z kostką rosołową,wrzucić ziele i listek,następnie wrzucić rozdrobnione warzywa,gotować do miękkości (kalafior wrzucamy na końcu kiedy już pozostałe warzywa będą prawie miękkie).Jajko z mąką wymieszać dokładnie i wrzucić całe ciasto do zupy,po chwili zamieszać delikatnie żeby utworzyły się kluseczki.Zagotować.Wyłączyć.Zabielić jogurtem,posypać koperkiem. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] 1 Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] CIASTO: 3 łyżki otrębów 1 jajko płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżka serka homogenizowanego naturalnego słodzik do smaku 2 łyżeczki odtłuszczonego kakao MASA: serek homogenizowany (ilość dowolna) kilka kropel aromatu śmietankowego 2 łyżeczki żelatyny namoczone w odrobinie mleka i podgrzane do rozpuszczenia Upec cienki placek ciasta.Przekroić na pół.Posmarować serkiem (wlewając żelatynę do serka trzeba mocno mieszać żeby nie zrobiły się grudki z żelatyny).Przykryć drugą połówką ciasta.Przekroić dowolnie. Cytuj
Śliweczka Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] 1/2 kg mięsa mielonego z indyka 1 cebula przyprawa do mięsa mielonego majeranek pieprz łyżka lnu mielonego podwójnie odtłuszczonego (do kupienia w aptece) 1 jajko 3 szczypty czosnku granulowanego sos:1/2 kostki rosołowej drobiowej o obniżonej zawartości tłuszczu (kostka do smaku winiary) pół pęczka koperku pół szklanki wody 3 łyżki jogurtu naturalnego,gęstego łyżka lnu mielonego do zagęszczenia sosu Mięso wymieszać z posiekaną cebulką,jajkiem i przyprawami,usmażyć na teflonie. Wodę w garnuszku zagotować,rozpuścić w niej kostkę rosołową i zagęścić lnem rozmieszanym w odrobinie zimnej wody.Zdjąć z ognia.Dodać jogurt i szybko wymieszać rózgą.Wsypać koperek,wymieszać.Polać kotlety na talerzu. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.