Milenka Opublikowano 21 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 Milenko,jak myślisz,czy do tej jajecznicy można użyć surimi? Tak Śliweczko oczywiście, ja właśnie wczoraj tak zrobiłam;) Buźka, M Cytuj
Śliweczka Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 SERNIK KOPERKOWY (FAZA P) 50 dag.twarogu chudego 3-4 jaja 1/2 łyżki oleju parafinowego 6 łyżek posiekanego koperku (może być suszony) 3 łyżki otrębów pieprz,trochę soli Żaroodporne naczynie posmarować olejem parafinowym i posypać odrobiną otrębów.Ser zmielić.Parafinę zmiksować z żółtkami.Nie przerywając ucierania dodawać ser i koperek,wsypać otręby,doprawić solą i pieprzem.Z białek ubić pianę ze szczyptą soli,delikatnie połączyc z masą serową.Włożyć do naczynia,skropić kilkoma kroplami parafiny i upiec na złoty kolor w 180 stopniach.Podawać polane np.sosem grzybowym. Cytuj
Śliweczka Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 CHŁODNIK (FAZA P+W) 2 ugotowane buraki starte na drobnych oczkach tarki wymieszać z 4 ugotowanymi na twardo i roztartymi żółtkami,dodać ogórka świeżego startego na dużych oczkach tarki, szczypiorek posiekany. Wymieszać wszystko z kombinacją jogurtu 0% i kefiru 0% Dodać białka jaj pokrojone w kosteczkę. Doprawić solą i pieprzem.Posypać koperkiem. Cytuj
Śliweczka Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 I coś na Wielkanoc... JAJA FASZEROWANE (FAZA P+W) 6 jaj ugotowanych na twardo 3 dag.suszonych grzybów 2 łyżeczki chrzanu surowe żółtko 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki protomajonezu zmielone otręby pszenne sól,pieprz Umyte grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody i zostawić na noc.Następnego dnia ugotować.Jaja (w skorupkach) przekroić ostrym nożem wzdłuż na połówki ,ostrożnie żeby nie uszkodzić skorupek,wyjąć jaja.Osączone grzyby i jajka zmielić,utrzeć z majonezem,chrzanem,natką,doprawic solą i pieprzem,wymieszać z surowym żółtkiem.Nadziewać farszem skorupki,posypać zmielonymi otrębami.Kłaść farszem do dołu na rozgrzany teflon.Usmażyć.Podawać na zimno lub gorąco (ja zawsze podaję na ciepło,ciepłe mi bardziej smakują) Cytuj
Śliweczka Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 JAJA ZAPIEKANE W POMIDORACH (FAZA P+W) Pomidory przekroić na pół,wydrążyć pestki i delikatnie środek.Wnętrze pomidora posolić,posypać pieprzem i oregano.Szynka w paseczki(drobiowa)i do środka pomidora.Następnie do pomidorów wbić jajko.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i poprzekładać folią aluminiową aby się nie przewracały.Wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Cytuj
Śliweczka Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 KOTLETY JAJECZNE (FAZA P) 6 jaj mleko 2 łyżki otrębów cebulka i szczypiorek sól,pieprz Otręby namoczyć w mleku żeby nasiąknęły odrobinę.% jajek ugotować na twardo i zmielić,razem z namoczonymi ,odciśniętymi otrębami.Dodać posiekaną i podsmażoną cebulkę,posiekany szczypiorek,sól,pieprz,wbić surowe jajko,wymieszać.Uformować kotlety,można obtoczyć w otrębach całych lub zmielonych.Usmażyć na teflonie. Cytuj
Śliweczka Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 KOTLECIKI A'LA SZWEDZKIE (FAZA P+W) 20 dag.buraków 1 cebula ząbek czosnku 40 dag.mielonego mięsa drobiowego 1 łyżka natki pietruszki 3 łyżki otrębów 2 jaja sól ,pieprz Ugotowane buraczki,cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę,wrzucić do miski,dodać mięso,natkę,otręby i jajka,Wyrobić masę,doprawić.Uformować kotleciki,odstawic w chłodne miejsce na ok.30 minut.Po tym czasie smażyć na teflonie. Cytuj
Śliweczka Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 OZORKI W POMIDOROWEJ GALARECIE (FAZA P+W) 60 dag.ozorków cielęcych ew.wołowych 25 dag.włoszczyzny liść laurowy po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu jarzynka 3 szkl.soku pomidorowego 1 1/2 łyżki żelatyny pieprz,sól Wyszorować ozorki,zalać posolonym wrzątkiem,dodać liść,ziele i pieprz,gotować ok.1 godz.(pod koniec gotowania dodać pokrojoną włoszczyznę.Miękkie ozorki przełozyć do zimnej wody,ostudzić.Obrać ze skórki,pokroić w plastry.Żelatynę rozpuścićw gorącym soku pomidorowym,doprawić,ostudzić.Na głęboki półmisek wylać trochę soku z żelatyną,a kiedy stężeje ułożyć na nim ozorki i zalać resztą soku.Odstawić w chłodne miejsce.Podawać polane sokiem z cytryny. 1 Cytuj
Śliweczka Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH (FAZA P+W) Składniki:60 dag żołądków drobiowych 40 dag pieczarek 2 cebule 2 duże marchewki koperek koncentrat pomidorowy, mąka kukurydziana, przyprawy-> sól, pieprz, ostra papryka, ziele angielskie, liść laurowy,vegeta Oczyścić żołądki, zalać wodą i gotować do pół miękkości z kilkoma ziarenkami ziela, pieprzu, vegetą i 2 listkami laurowymi. W czasie gotowania pojawą się na powierzchni takie farfocle- zbierz je Gotowe żołądki przestudź i pokrój w paski- bulioniku nie wylewaj ! Pokrojoną cebule i pieczarki podsmaż na teflonie soląc je i pieprząc. Dorzuć żołądki i pokrojoną w cieniutkie paseczki marchewke. Smażymy dolewając odpowiednią ilość bulionu z żołądków oraz dolewamy 3 łyżki koncentratu pomidorowego rozpuszczonego w pół szkl. wody. Doprawiamy sobie wedle uznania na ostro. Na koniec 2 łyżeczki mąki kukurydzianej rozprowadzamy w małej ilości wody i zagęszczamy sosik. Dorzucamy pokrojony koperek i WCINAMY !!! Cytuj
malinka84 Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 leczo węgierskie ok. 1 kg. mięsa wołowego 1 kg. papryki 0,5 kg pieczarek cebula w zależności od upodobań polecam 5- 6 średnich przecier pomidorowy sól, pieprz, papryka, słodka, papryka chili, listek laurowy, ziele angielskie kroimy mięso na małe kawałki i podsmażamy na odrobinie oleju kiedy mięso zrumieni się przekładamy je do czystego sporego garnka pokrojoną w grubą kostkę cebulę wrzucamy na tą samą patelnie , zrumienić ją i dodać do mięsa pieczarki też poddusić i dodać do mięsa do garnka dodać przyprawy( oprócz papryki chili i słodkiej ) i przecier pomidorowy uzupełnić wodą ( 3/4 garnka) gotować aż mięso zmięknie dodać paprykę pokrojoną w grubą kostkę paprykę chili i słodką gotować jeszcze ok. 15-20 min. daniem tym można poczęstować rodzinkę gwarantuję że będzie smakować na tę ilość mięsa wychodzi duży garnek leczo myślę że dla kilku osób :-) smacznego Cytuj
patryszka121 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Z drogi Śledzie chuda jedzie :-) Zrobiłam wczoraj sałatkę ze śledzi solonych, trzeba je dorze wymoczyć, przepłukać i pokroić w takie paski ok 3cm Jogurt naturalny 2 ząbki czosnku - lub musztarda francuska z gorczycą do smaku, zmielona albo pokrojoa w kosteczkę mała cebulka, jak ktoś lubi można jeszcze dodać jakieś zioła. Polecam, mimo że nie przepadam za śledziami te mi smakują. Cytuj
Milenka Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Śnieżne pianki w sosie waniliowym czyli ZUPA NIC [/b] DESER 2 jajka 1 szklanka mleka chudego 2 łyżeczki słodziku Aromat waniliowy kilka kropli lub laskę wanilii Mleko zagotować razem z pokrojoną wanilią. Białka ubić z łyżeczką słodzika na sztywną pianę. Do wrzącego mleka wkładać łyżką porcje piany. Po minucie odwracać i gotować 2 minuty pod przykryciem. Wyjąć gotowe pianki. Żółtka wymieszać z łyżką cukru na gęsty kogel-mogel. Wlewać strumieniem gorące mleko nie przerywając ubijania. Przelać do rondelka i ieszać na małym ogniu aż masa zgęstnieje ( NIE WOLNO JEJ ZAGOTOWAĆ BO SIĘ ZWAŻY )Schłodzić, cały czas ubijając. Zupę nalać na talerz. Do każdej porcji delikatnie włożyć kilka pianek. Cytuj
Anula1978 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Śledzie pod pierzynką Płaty śledziowe - matyjasy należy je lekko opłukać i pokroić w kostkę gdzieś 1 cm na 1 cm -- chyba że woli się drobniej.....ja robię różnie jak mi się chce. Następnie kroję cebulkę w drobną kosteczkę i mieszam ze śledziami. Cebuli ok 1 średniej czy 2 mniejsze zależy jak kto lubi. Daję trochę pieprzu, oliwy (na parafinie nie robię tylko daję oleju) skrapiam to octem i do wkładam słoiczka do lodówki na 2 - 3 dni. Później gotuję w garnku buraczka, marchewkę, ziemniaki (raz w diecie dałam i mi nic nie było ale możesz nie dać), jajka - wszystko w mundurkach. Następnie jak wystygnie obieram i trę na tarce o dużych oczkach - każde na oddzielną miseczkę. Składniki układam warstwowo w miseczce najlepiej przezroczystej bo wtedy ładnie to wygląda w taki sposób. Na dno miski dałam ziemniaki, później śledź wymieszany z cebulką, na to marchewka, jajko, kukurydza (ale niekoniecznie), buraczki i smaruję majonezem (w tym przypadku protomajonezem, i znów powtarzam warstwy: ziemniaki, śledź, marchew, jajko, kukurydza i buraczki a wierzch smaruję protomajonezem. Sałatka jest pyszna - polecam.) Cytuj
oliwi3a Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Przypomniałaś mi o przepisie na żółty ser ja ma taki ;1 kg sera 1 litr mleka, do gotującego się mleka wrzucić pokruszony ser i gotować aż się zrobi klej,nie trwa to zbyt długo,następnie z 10 min. odcedzić,(dla początkujących,sitko musi być naprawdę bardzo gęste,ja mam uszyty worek z pieluchy tetrowej)dać do rondla 2 łyżki masła to myślę że my możemy troszkę oleju par.,i ser smażyć przez chwilę dodać soli i łyżeczkę sody.smaży się go naprawdę krótko i trzeba ciągle mieszać by się nie napalił,potem tylko gdzieś przelać w jakąś foremkę i zostawić do zastygnięcia,porcja wychodzi bardzo duża,jest super. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.