Skocz do zawartości

Przepisy Na Okres Diety Protal Faza Uderzeniowa


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

SERNIK   KOPERKOWY   (FAZA P)

50 dag.twarogu chudego

3-4 jaja

1/2 łyżki oleju parafinowego

6 łyżek posiekanego koperku (może być suszony)

3 łyżki otrębów 

pieprz,trochę soli

Żaroodporne naczynie posmarować olejem parafinowym i posypać odrobiną otrębów.Ser zmielić.Parafinę zmiksować z żółtkami.Nie przerywając ucierania dodawać ser i koperek,wsypać otręby,doprawić solą i pieprzem.Z białek ubić pianę ze szczyptą soli,delikatnie połączyc z masą serową.Włożyć do naczynia,skropić kilkoma kroplami parafiny i upiec na złoty kolor w 180 stopniach.Podawać polane np.sosem grzybowym.

post-7037-1237832580_thumb.jpg

Opublikowano

CHŁODNIK  (FAZA P+W)

2 ugotowane buraki starte na drobnych oczkach tarki wymieszać z

4 ugotowanymi na twardo i roztartymi żółtkami,dodać

ogórka świeżego startego na dużych oczkach tarki,

szczypiorek posiekany.

Wymieszać wszystko z kombinacją jogurtu 0% i kefiru 0%

Dodać białka jaj pokrojone w kosteczkę.

Doprawić solą i pieprzem.Posypać koperkiem.

Opublikowano

I coś na Wielkanoc...

JAJA  FASZEROWANE  (FAZA P+W)

6 jaj ugotowanych na twardo

3 dag.suszonych grzybów

2 łyżeczki chrzanu

surowe żółtko

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

3 łyżki protomajonezu

zmielone otręby pszenne

sól,pieprz

Umyte grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody i zostawić na noc.Następnego dnia ugotować.Jaja (w skorupkach) przekroić ostrym nożem wzdłuż na połówki ,ostrożnie żeby nie uszkodzić skorupek,wyjąć jaja.Osączone grzyby i jajka zmielić,utrzeć z majonezem,chrzanem,natką,doprawic solą i pieprzem,wymieszać z surowym żółtkiem.Nadziewać farszem skorupki,posypać zmielonymi otrębami.Kłaść farszem do dołu na rozgrzany teflon.Usmażyć.Podawać na zimno lub gorąco (ja zawsze podaję na ciepło,ciepłe mi bardziej smakują)

Opublikowano

JAJA ZAPIEKANE W POMIDORACH  (FAZA P+W)

Pomidory przekroić na pół,wydrążyć pestki i delikatnie środek.Wnętrze pomidora posolić,posypać pieprzem i oregano.Szynka w paseczki(drobiowa)i do środka pomidora.Następnie do pomidorów wbić jajko.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i poprzekładać folią aluminiową aby się nie przewracały.Wstawić do piekarnika i piec 15 minut.

Opublikowano

KOTLETY  JAJECZNE  (FAZA P)

6 jaj

mleko

2 łyżki otrębów

cebulka i szczypiorek

sól,pieprz

Otręby namoczyć w mleku żeby nasiąknęły odrobinę.% jajek ugotować na twardo i zmielić,razem z namoczonymi ,odciśniętymi otrębami.Dodać posiekaną i podsmażoną cebulkę,posiekany szczypiorek,sól,pieprz,wbić surowe jajko,wymieszać.Uformować kotlety,można obtoczyć w otrębach całych lub zmielonych.Usmażyć na teflonie.

Opublikowano

KOTLECIKI  A'LA  SZWEDZKIE  (FAZA P+W)

20 dag.buraków

1 cebula

ząbek czosnku

40 dag.mielonego mięsa drobiowego

1 łyżka natki pietruszki

3 łyżki otrębów

2 jaja

sól ,pieprz

Ugotowane buraczki,cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę,wrzucić do miski,dodać mięso,natkę,otręby i jajka,Wyrobić masę,doprawić.Uformować kotleciki,odstawic w chłodne miejsce na ok.30 minut.Po tym czasie smażyć na teflonie.

Opublikowano

OZORKI W POMIDOROWEJ GALARECIE (FAZA P+W)

60 dag.ozorków cielęcych ew.wołowych

25 dag.włoszczyzny

liść laurowy

po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu

jarzynka

3 szkl.soku pomidorowego

1 1/2 łyżki żelatyny

pieprz,sól

Wyszorować ozorki,zalać posolonym wrzątkiem,dodać liść,ziele i pieprz,gotować ok.1 godz.(pod koniec gotowania dodać pokrojoną włoszczyznę.Miękkie ozorki przełozyć do zimnej wody,ostudzić.Obrać ze skórki,pokroić w plastry.Żelatynę rozpuścićw gorącym soku pomidorowym,doprawić,ostudzić.Na głęboki półmisek wylać trochę soku z żelatyną,a kiedy stężeje ułożyć na nim ozorki i zalać resztą soku.Odstawić w chłodne miejsce.Podawać polane sokiem z cytryny.

  • Thanks 1
Opublikowano

GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH  (FAZA P+W)

Składniki:60 dag żołądków drobiowych

40 dag pieczarek

2 cebule

2 duże marchewki

koperek

koncentrat pomidorowy, mąka kukurydziana,

przyprawy-> sól, pieprz, ostra papryka, ziele angielskie, liść laurowy,vegeta 

Oczyścić żołądki, zalać wodą i gotować do pół miękkości z kilkoma ziarenkami ziela, pieprzu, vegetą i 2 listkami laurowymi. 

W czasie gotowania pojawą się na powierzchni takie farfocle- zbierz je 

Gotowe żołądki przestudź i pokrój w paski- bulioniku nie wylewaj !

Pokrojoną cebule i pieczarki podsmaż na teflonie soląc je i pieprząc. Dorzuć żołądki i pokrojoną w cieniutkie paseczki marchewke. Smażymy dolewając odpowiednią ilość bulionu z żołądków oraz dolewamy 3 łyżki koncentratu pomidorowego rozpuszczonego w pół szkl. wody.

Doprawiamy sobie wedle uznania na ostro.

Na koniec 2 łyżeczki mąki kukurydzianej rozprowadzamy w małej ilości wody i zagęszczamy sosik.

Dorzucamy pokrojony koperek i WCINAMY !!!

Opublikowano

leczo węgierskie

ok. 1 kg. mięsa wołowego

1 kg. papryki

0,5 kg pieczarek

cebula w zależności od upodobań polecam 5- 6 średnich

przecier pomidorowy

sól, pieprz, papryka, słodka, papryka chili, listek laurowy, ziele angielskie

kroimy mięso na małe kawałki i podsmażamy na odrobinie oleju

kiedy mięso zrumieni się przekładamy je do czystego sporego garnka

pokrojoną w grubą kostkę cebulę wrzucamy na tą samą patelnie , zrumienić ją i dodać do mięsa

pieczarki też poddusić i dodać do mięsa

do garnka dodać przyprawy( oprócz papryki chili i słodkiej ) i przecier pomidorowy uzupełnić wodą ( 3/4 garnka)

gotować aż mięso zmięknie

dodać paprykę pokrojoną w grubą kostkę paprykę chili i słodką

gotować jeszcze ok. 15-20 min.

daniem tym można poczęstować rodzinkę gwarantuję że będzie smakować

na tę ilość mięsa wychodzi duży garnek leczo myślę że dla kilku osób :-)

smacznego

Opublikowano

Z drogi Śledzie chuda jedzie :-)

Zrobiłam wczoraj sałatkę ze śledzi solonych, trzeba je dorze wymoczyć, przepłukać i pokroić w takie paski ok 3cm

Jogurt naturalny 2 ząbki czosnku - lub musztarda francuska z gorczycą do smaku, zmielona albo pokrojoa w kosteczkę mała cebulka, jak ktoś lubi można jeszcze dodać jakieś zioła. Polecam, mimo że nie przepadam za śledziami te mi smakują.

Opublikowano

Śnieżne pianki w sosie waniliowym czyli ZUPA NIC

[/b] DESER

2 jajka

1 szklanka mleka chudego

2 łyżeczki słodziku

Aromat waniliowy kilka kropli lub laskę wanilii

Mleko zagotować razem z pokrojoną wanilią. Białka ubić z łyżeczką słodzika na sztywną pianę. Do wrzącego mleka wkładać łyżką porcje piany. Po minucie odwracać i gotować 2 minuty pod przykryciem. Wyjąć gotowe pianki.

Żółtka wymieszać z łyżką cukru na gęsty kogel-mogel. Wlewać strumieniem gorące mleko nie przerywając ubijania. Przelać do rondelka i ieszać na małym ogniu aż masa zgęstnieje ( NIE WOLNO JEJ ZAGOTOWAĆ BO SIĘ ZWAŻY )Schłodzić, cały czas ubijając.

Zupę nalać na talerz. Do każdej porcji delikatnie włożyć kilka pianek.

Opublikowano

Śledzie pod pierzynką

Płaty śledziowe - matyjasy należy je lekko opłukać i pokroić w kostkę gdzieś 1 cm na 1 cm -- chyba że woli się drobniej.....ja robię różnie jak mi się chce. Następnie kroję cebulkę w drobną kosteczkę i mieszam ze śledziami. Cebuli ok 1 średniej czy 2 mniejsze zależy jak kto lubi. Daję trochę pieprzu, oliwy (na parafinie nie robię tylko daję oleju) skrapiam to octem i do wkładam słoiczka do lodówki na 2 - 3 dni. Później gotuję w garnku buraczka, marchewkę, ziemniaki (raz w diecie dałam i mi nic nie było ale możesz nie dać), jajka - wszystko w mundurkach. Następnie jak wystygnie obieram i trę na tarce o dużych oczkach - każde na oddzielną miseczkę. Składniki układam warstwowo w miseczce najlepiej przezroczystej bo wtedy ładnie to wygląda w taki sposób. Na dno miski dałam ziemniaki, później śledź wymieszany z cebulką, na to marchewka, jajko, kukurydza (ale niekoniecznie), buraczki i smaruję majonezem (w tym przypadku protomajonezem, i znów powtarzam warstwy: ziemniaki, śledź, marchew, jajko, kukurydza i buraczki a wierzch smaruję protomajonezem. Sałatka jest pyszna - polecam.)

Opublikowano

Przypomniałaś mi o przepisie na żółty ser ja ma taki ;1 kg sera 1 litr mleka,

do gotującego się mleka wrzucić pokruszony ser i gotować aż się zrobi klej,nie trwa to zbyt długo,następnie z 10 min. odcedzić,(dla początkujących,sitko musi być naprawdę bardzo gęste,ja mam uszyty worek z pieluchy tetrowej)dać do rondla 2 łyżki masła to myślę że my możemy troszkę oleju par.,i ser smażyć przez chwilę dodać soli i łyżeczkę sody.smaży się go naprawdę krótko i trzeba ciągle mieszać by się nie napalił,potem tylko gdzieś przelać w jakąś foremkę i zostawić do zastygnięcia,porcja wychodzi bardzo duża,jest super.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.