Skocz do zawartości

Przepisy Na Okres Diety Protal Faza Uderzeniowa


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Salatka sledziowa warstwowa. 2 platy sledziowe z zalewy frejpfrutowej lub slone 2 jajka ugotowane na twardo 1 cebulka 100g jogurtu naturalnego light odrobine musztardy,i pieprzu. Jak ktos lubi bardziej kwasne to jeszcze dodac octu jablkowego lub soku z cytryny. Sledzie dobrze wymoczyc,pokroic w kosteczke , cebulke pokroic w drobniutka kosteczke , jajka rowniez kroimy w kostke. Jogurt wymieszac z musztarda i pieprzem . W malej salaterce ukladac naprzemiennie ciekimi wrstwami , -sledz,posmarowac jogurtem -cebulka,posmarowac jogurte, -jajko ,posmarowac jogurtem. i tak naprzemiennie do wyczerpania skladnikow. Wierzchnia warstwe powininno stanowic jajko. Przykryc i postawic na kilka godzin do lodowki. Dla mnie to jest porcja na 1 posilek. Oczywiscie ilosc skladnikow mozna zmieniac.

Opublikowano

JAJA FASZEROWANE PIECZARKAMI Jaja ugotować przekroić na pół,wyjąć żółtka,pieczarki ugotować,zmielić na drobno,żółtka rozdrobić,połączyć z pieczarkami i solą,pieprzem,troszkę jogurtu naturalnego troszkę usmażonej cebulki (też drobnej),nafaszerować białka,można polać protomajonezem.

Opublikowano

LODY  (FAZA P)

3 duże łyżki serka homogenizowanego 

2 żółtka

3 białka

słodzik

aromat waniliowy

Jaja sparzyć  (ochrona przed salmonellą) Utrzeć żółtka z serkiem i słodzikiem,dodać aromat (1-2 krople,dodanie większej ilości spowoduje że będą gorzkie) Ubić pianę z białek,wymieszać z serkiem i żółtkami.Włożyć do kubeczków i zamrozić.

Opublikowano

JAJKA W GALARECIE  (FAZA P+W)

jajka ugotowane na twardo

duze plastry szynki

protomajonez

do dekoracji papryka czerwona, ogorek kiszony, gotowana marchewka itp

bulion warzywny

zelatyna

sok z cytryny

wykonanie:

Zelatyne przygotowujemy wedlug zalecen na opakowaniu. Do tego celu potrzebny jest nam bulion. Ja dodatkowo doprawiam taka zelatyne kilkona kroplami soku z cytryny, by galaretka miala lepszy smak. Mozna tez dodac octu jak ktos woli.

Ugotowane na twardo jaja kroimy na pol. Kazda polowke zawijamy w plaster szynki. Zawijamy na ksztalt koperty. Gotowe zawiniatka ukladamy w naczyniu, w ktorym beda podawane na stol.

Nastepnie przystepujemy do ozdabiania. Na kazdym owinietym jajku kladziemy lyzeczke majonezu, a na to co mamy pod reka. Moga to byc pokrojone w plastry ogorki kiszone lub konserwowe, marchewka, pokrojona w paseczki papryka.

Gdy zelatyma zacznie sie juz scinac mozemy delikatnie zalac nia jajka. By nie uszkodzic dekoracji najlepiej robic to na wpol scieta zelatyna. Do calkowitego zastygniecia galaretki jajka przechowujemy w lodowce.

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

SEREK A'LA TOPIONY (FAZA P)

250 gr chudego twarogu

łyżeczka sody oczyszczonej

sól

przyprawy wg uznania

ser rozkruszyć w miseczce, wymieszać z soda, przykryć talerzykiem i zostawić na 24 godziny. Po tym czasie masę przelać na posmarowaną oliwą patelnię teflonową i przesmażyć mieszając (żeby nie było grudek), posolic przelać do czegoś i włożyć do lodówki.

Jeśli lubicie serek topiony to polecam ten sposób,a jeśli wolicie coś bardziej twardego to ja dodałam na patelnię ,jak już ser się rozpuści 2 rozbełtane jaja i mieszając zagotowałam.Wyszedł ser żółciutki i twardszy,można go kroić na kanapkę.

Przy smażeniu można dodać drobno pokrojoną szynkę, pieczarki, koperek szczypiorek i co się chce, wtedy mamy serek smakowy.post-7037-1249496088_thumb.jpg

A obok sera,to brązowe to czips serowy który powstał podczas smażenia serka (to coś co przypiekło się do patelni)Chrupiące i pyyyyszne :D

Opublikowano

Jajecznica z białym serem  (faza P)

Składniki:-2 jajka,

- biały ser-1/2 kostki

- w zaleznosci od upodoban vegeta lub sól. 

Jak przyrządzić:

Na wysmarowaną kroplą oliwy patelnię wsypać  ser ,smazyc na wolnym ogniu az stanie sie ciągnący (trochę śmierdzi serwatką ale później świetnie smakuje! )no i wreszcie można dodać jaja .Smażyć aż jaja się zetną.

Uwagi:

Najlepsze na ciepło ale na zimno też można-np. pokroić na kanapki. 

Opublikowano

JAJKA FASZEROWANE

Składniki

10 jaj

1 jajko surowe

nieduża łyżka oleju (5g)

pęczek cieniutkiego szczypiorku

zmielone otręby pszenne lub owsiane

sól, pieprz do smaku

Jaja ugotować na twardo i wystudzić. Ostrym nożem przekroić jajka wzdłuż i ostrożnie wyjąć żółtko i białko ze skorupek. Jajka posiekać dość drobno długim nożem. Posiekane jajka przełożyć do miski. Wrzucić do masy poszatkowany pęczek cieniutkiego szczypiorku. Wbić jedno surowe jajko i porządnie masę wyrobić drewnianą łyżką. Doprawić do smaku. Na końcu wlać niedużą łyżkę oleju (5g), ponownie wyrobić masę. Tak przygotowaną masą wypełniamy skorupki od jajek. Wypełnione połówki jajek obtaczamy w zmielonych otrębach i smażymy na patelni posmarowanej olejem na małym ogniu do momentu aż otręby nabiorą złotego koloru.

Można je jeść na gorąco, ale pyszne są również na zimno.

Opublikowano

KURCZAK NA KISZONEJ KAPUŚCIE W+B

4 udka z kurczaka

0,5-1kg (zależnie ile się lubi zjeść) kapusty kiszonej

przyprawa do kurczaka

kminek

tymianek

majeranek

sól (niewiele)

pieprz

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, udka (ew. podudzia, nadają się też filety) myjemy, odtłuszczamy i sypiemy przyprawą, można odstawić do lodówki, w tym czasie kapustę płuczemy jeśli za kwaśna, kroimy, mieszamy z przyprawami i układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na niej układamy kurczaka i zapiekamy do czasu gdy się nie zarumieni.

Opublikowano

TARTA SEROWO BEZOWA

Ciasto:

250g mąki kukurydzianej

1 jajko

2łyżeczki proszku do pieczenia

4 słodziki

aromaty do ciast po 2 krople

serek naturalny homogenizowany 150g

masa:

Kostka twarogu chudego

2 żółtka

słodziki,tyle ile dajecie do twarożku

Beza z białek i 1 słodzika

Z mąki,proszku jajka i serka robimy masę,wykładamy na spód blachy

Następnie mieszamy twarożek z żółtkami i słodzikiem i nakładamy na cisto,zapiekamy 15-20minut.

W tym czasie ubijamy pianę z białekz 1słodzikiem,dodajemy na wierzch ciasta i pieczemy jeszcze ok 10-15 minut.

Opublikowano

Wątróbka z papryką

2 wątróbki drobiowe

puszka pomidorów

5 małych pieczarek

1 papryka słodka

1 cebula

pieprz, sól, oregano lub bazylia (według gustu)

Wątróbki pokroić na małe kawałki i zrumienić na patelni przetartej olejem na ręczniku.

Cebulkę poddusić.

Pieczarki i paprykę usmażyć razem dolewając odrobinę wody.

Wszystko razem połączyć na patelni.

Dodać pomidory z puszki, przyprawić do smaku i gotowe.

Spożywać na ciepło.

  • Like 1
Opublikowano

Chlebek Dukana lekko modyfikowany:

na blaszkę podłużną 30cm na 12cm

3 łyżki do zupy otrąb pszennych

6 łyżek do zupy otrąb owsianych

1 opak.(135 g) serka homogenizowanego 0%

1/2 paczki drożdży

1/2 szkl. mleka

2 całe jajka

3-4 łyżki mąki kukurydzianej

kilka kropli aromatu śmietankowego

Otręby miksować przez 1 minutę, aby otrzymać rodzaj mąki. Mleko lekko zagrzać, rozpuścić drożdże, odstawić do wyrośnięcia (dla lepszego wyrośnięcia drożdży można dodać odrobinę cukru).Zmielone otręby przesypać do pojemnika i dorzucić wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać ciasto. Mąka kukurydziana stanowi zagęstnik, ja dodałam 4 łyżki i konsystencja była jak ciasto na lane kluski.Przelać ciasto do formy (ja wysmarowałam blaszkę odrobiną margaryny i obsypałam mąką kukurydzianą -po upieczeniu wyszło z blaszki bez problemu, ale można blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w piekarniku nagrzanym do 230-250 st.C przez 25 minut.

Nie wiem dlaczego słabo wyrasta (może otręby nie rosną), ale jest bardzo smaczny.

Myślę, że dziennie można zjeść 1/3 tego chlebka -wyjdzie 3 łyżki otrąb i trochę więcej jak 1 łyżka m. kukurydzianej.

Opublikowano

Chlebek kukurydziany

Składniki

175 g mąki kukurydzianej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

150 ml chudego jogurtu

w przepisie jest jeszcze 1 łyżeczka miodu i oleju. Ja nie dałam i też jest smaczny i urósł.

Mieszamy składniki, żeby wyszło miękkie ciasto. Przekładamy do formy lekko posmarowanej tłuszczem(ja mam tylko okrągłą) i pieczemy w 200st, około 15 minut. Trzeba kontrolować bo może dla zrumienienia wymagać odrobinę dłużej.

Opublikowano

Pieczeń 1,2 kg mielonej wołowiny 2 surowe jajka 2 jajka na twardo 1 starta cebula 180g białego serka homogenizowanego 0% sól, pieprz Rozbić jajka. Startą cebulę, serek, sól i pieprz starannie wymieszać za zmielonym mięsem. Posmarować oliwą i posypać mąką formę ze szkła żaroodpornego, włożyć do niej połowę masy. Pokroić jajka na twardo w plasterki i ułożyć je wzdłuż jeden przy drugim. Przykryć pozostałą masą. Nagrzać piekarnik do 180 st C. Piec około 1 godziny. Podawać na zimno lub ciepło, z dodatkiem sosu np. chrzanowego, czosnkowego. Pycha! Jest to przepis zamieszczony w książce Dukana. Następnym razem zastąpię wołowinę piersiami z kurczaka:)

Opublikowano

Faszerowane Piersi Kurczaka  (FAZA P+W)

4 piersi 

20 dag.mrożonego szpinaku

3 łyżki mleka

20 dag twarogu zmielonego główka czosnku

1 jajo

pieprz,sól

Na patelnię wrzucić lekko rozmrożony szpinak,3 łyżki mleka i rozgniecione 2-3 ząbki czosnku.Mieszając dusić aż masa zgęstnieje,po czym zdjąć z ognia i doprawić pieprzem i solą.Wystudzony szpinak wymieszać z rozbełtanym jajem i twarogiem.Połówki piersi naciąć wzdłuż ostrym nożem.Powstałe kieszenie napełnić farszem.Każdą prorcję ciasno zawinąć w folię aluminiową natłuszczoną oliwą lub parafiną,ułożyć w brytfannie,obok położyć ząbki czosnku (w łupinkach) i wstawić do piekarnika nagrzanegodo 180 st.Po 15 - 20 minutach pieczenia czosnek wyjąć,a piersi piec jeszcze 20 - 25 min.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.