tina10 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Salatka sledziowa warstwowa. 2 platy sledziowe z zalewy frejpfrutowej lub slone 2 jajka ugotowane na twardo 1 cebulka 100g jogurtu naturalnego light odrobine musztardy,i pieprzu. Jak ktos lubi bardziej kwasne to jeszcze dodac octu jablkowego lub soku z cytryny. Sledzie dobrze wymoczyc,pokroic w kosteczke , cebulke pokroic w drobniutka kosteczke , jajka rowniez kroimy w kostke. Jogurt wymieszac z musztarda i pieprzem . W malej salaterce ukladac naprzemiennie ciekimi wrstwami , -sledz,posmarowac jogurtem -cebulka,posmarowac jogurte, -jajko ,posmarowac jogurtem. i tak naprzemiennie do wyczerpania skladnikow. Wierzchnia warstwe powininno stanowic jajko. Przykryc i postawic na kilka godzin do lodowki. Dla mnie to jest porcja na 1 posilek. Oczywiscie ilosc skladnikow mozna zmieniac. Cytuj
oliwi3a Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 JAJA FASZEROWANE PIECZARKAMI Jaja ugotować przekroić na pół,wyjąć żółtka,pieczarki ugotować,zmielić na drobno,żółtka rozdrobić,połączyć z pieczarkami i solą,pieprzem,troszkę jogurtu naturalnego troszkę usmażonej cebulki (też drobnej),nafaszerować białka,można polać protomajonezem. Cytuj
Śliweczka Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2009 LODY (FAZA P) 3 duże łyżki serka homogenizowanego 2 żółtka 3 białka słodzik aromat waniliowy Jaja sparzyć (ochrona przed salmonellą) Utrzeć żółtka z serkiem i słodzikiem,dodać aromat (1-2 krople,dodanie większej ilości spowoduje że będą gorzkie) Ubić pianę z białek,wymieszać z serkiem i żółtkami.Włożyć do kubeczków i zamrozić. Cytuj
Śliweczka Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2009 JAJKA W GALARECIE (FAZA P+W) jajka ugotowane na twardo duze plastry szynki protomajonez do dekoracji papryka czerwona, ogorek kiszony, gotowana marchewka itp bulion warzywny zelatyna sok z cytryny wykonanie: Zelatyne przygotowujemy wedlug zalecen na opakowaniu. Do tego celu potrzebny jest nam bulion. Ja dodatkowo doprawiam taka zelatyne kilkona kroplami soku z cytryny, by galaretka miala lepszy smak. Mozna tez dodac octu jak ktos woli. Ugotowane na twardo jaja kroimy na pol. Kazda polowke zawijamy w plaster szynki. Zawijamy na ksztalt koperty. Gotowe zawiniatka ukladamy w naczyniu, w ktorym beda podawane na stol. Nastepnie przystepujemy do ozdabiania. Na kazdym owinietym jajku kladziemy lyzeczke majonezu, a na to co mamy pod reka. Moga to byc pokrojone w plastry ogorki kiszone lub konserwowe, marchewka, pokrojona w paseczki papryka. Gdy zelatyma zacznie sie juz scinac mozemy delikatnie zalac nia jajka. By nie uszkodzic dekoracji najlepiej robic to na wpol scieta zelatyna. Do calkowitego zastygniecia galaretki jajka przechowujemy w lodowce. Cytuj
Śliweczka Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2009 SEREK A'LA TOPIONY (FAZA P) 250 gr chudego twarogu łyżeczka sody oczyszczonej sól przyprawy wg uznania ser rozkruszyć w miseczce, wymieszać z soda, przykryć talerzykiem i zostawić na 24 godziny. Po tym czasie masę przelać na posmarowaną oliwą patelnię teflonową i przesmażyć mieszając (żeby nie było grudek), posolic przelać do czegoś i włożyć do lodówki. Jeśli lubicie serek topiony to polecam ten sposób,a jeśli wolicie coś bardziej twardego to ja dodałam na patelnię ,jak już ser się rozpuści 2 rozbełtane jaja i mieszając zagotowałam.Wyszedł ser żółciutki i twardszy,można go kroić na kanapkę. Przy smażeniu można dodać drobno pokrojoną szynkę, pieczarki, koperek szczypiorek i co się chce, wtedy mamy serek smakowy. A obok sera,to brązowe to czips serowy który powstał podczas smażenia serka (to coś co przypiekło się do patelni)Chrupiące i pyyyyszne :D Cytuj
Śliweczka Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Jajecznica z białym serem (faza P) Składniki:-2 jajka, - biały ser-1/2 kostki - w zaleznosci od upodoban vegeta lub sól. Jak przyrządzić: Na wysmarowaną kroplą oliwy patelnię wsypać ser ,smazyc na wolnym ogniu az stanie sie ciągnący (trochę śmierdzi serwatką ale później świetnie smakuje! )no i wreszcie można dodać jaja .Smażyć aż jaja się zetną. Uwagi: Najlepsze na ciepło ale na zimno też można-np. pokroić na kanapki. Cytuj
Milenka Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 JAJKA FASZEROWANE Składniki 10 jaj 1 jajko surowe nieduża łyżka oleju (5g) pęczek cieniutkiego szczypiorku zmielone otręby pszenne lub owsiane sól, pieprz do smaku Jaja ugotować na twardo i wystudzić. Ostrym nożem przekroić jajka wzdłuż i ostrożnie wyjąć żółtko i białko ze skorupek. Jajka posiekać dość drobno długim nożem. Posiekane jajka przełożyć do miski. Wrzucić do masy poszatkowany pęczek cieniutkiego szczypiorku. Wbić jedno surowe jajko i porządnie masę wyrobić drewnianą łyżką. Doprawić do smaku. Na końcu wlać niedużą łyżkę oleju (5g), ponownie wyrobić masę. Tak przygotowaną masą wypełniamy skorupki od jajek. Wypełnione połówki jajek obtaczamy w zmielonych otrębach i smażymy na patelni posmarowanej olejem na małym ogniu do momentu aż otręby nabiorą złotego koloru. Można je jeść na gorąco, ale pyszne są również na zimno. Cytuj
Milenka Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 KURCZAK NA KISZONEJ KAPUŚCIE W+B 4 udka z kurczaka 0,5-1kg (zależnie ile się lubi zjeść) kapusty kiszonej przyprawa do kurczaka kminek tymianek majeranek sól (niewiele) pieprz Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, udka (ew. podudzia, nadają się też filety) myjemy, odtłuszczamy i sypiemy przyprawą, można odstawić do lodówki, w tym czasie kapustę płuczemy jeśli za kwaśna, kroimy, mieszamy z przyprawami i układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na niej układamy kurczaka i zapiekamy do czasu gdy się nie zarumieni. Cytuj
Milenka Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 TARTA SEROWO BEZOWA Ciasto: 250g mąki kukurydzianej 1 jajko 2łyżeczki proszku do pieczenia 4 słodziki aromaty do ciast po 2 krople serek naturalny homogenizowany 150g masa: Kostka twarogu chudego 2 żółtka słodziki,tyle ile dajecie do twarożku Beza z białek i 1 słodzika Z mąki,proszku jajka i serka robimy masę,wykładamy na spód blachy Następnie mieszamy twarożek z żółtkami i słodzikiem i nakładamy na cisto,zapiekamy 15-20minut. W tym czasie ubijamy pianę z białekz 1słodzikiem,dodajemy na wierzch ciasta i pieczemy jeszcze ok 10-15 minut. Cytuj
Milenka Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Wątróbka z papryką 2 wątróbki drobiowe puszka pomidorów 5 małych pieczarek 1 papryka słodka 1 cebula pieprz, sól, oregano lub bazylia (według gustu) Wątróbki pokroić na małe kawałki i zrumienić na patelni przetartej olejem na ręczniku. Cebulkę poddusić. Pieczarki i paprykę usmażyć razem dolewając odrobinę wody. Wszystko razem połączyć na patelni. Dodać pomidory z puszki, przyprawić do smaku i gotowe. Spożywać na ciepło. 1 Cytuj
Milenka Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Chlebek Dukana lekko modyfikowany: na blaszkę podłużną 30cm na 12cm 3 łyżki do zupy otrąb pszennych 6 łyżek do zupy otrąb owsianych 1 opak.(135 g) serka homogenizowanego 0% 1/2 paczki drożdży 1/2 szkl. mleka 2 całe jajka 3-4 łyżki mąki kukurydzianej kilka kropli aromatu śmietankowego Otręby miksować przez 1 minutę, aby otrzymać rodzaj mąki. Mleko lekko zagrzać, rozpuścić drożdże, odstawić do wyrośnięcia (dla lepszego wyrośnięcia drożdży można dodać odrobinę cukru).Zmielone otręby przesypać do pojemnika i dorzucić wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać ciasto. Mąka kukurydziana stanowi zagęstnik, ja dodałam 4 łyżki i konsystencja była jak ciasto na lane kluski.Przelać ciasto do formy (ja wysmarowałam blaszkę odrobiną margaryny i obsypałam mąką kukurydzianą -po upieczeniu wyszło z blaszki bez problemu, ale można blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w piekarniku nagrzanym do 230-250 st.C przez 25 minut. Nie wiem dlaczego słabo wyrasta (może otręby nie rosną), ale jest bardzo smaczny. Myślę, że dziennie można zjeść 1/3 tego chlebka -wyjdzie 3 łyżki otrąb i trochę więcej jak 1 łyżka m. kukurydzianej. Cytuj
Milenka Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Chlebek kukurydziany Składniki 175 g mąki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 150 ml chudego jogurtu w przepisie jest jeszcze 1 łyżeczka miodu i oleju. Ja nie dałam i też jest smaczny i urósł. Mieszamy składniki, żeby wyszło miękkie ciasto. Przekładamy do formy lekko posmarowanej tłuszczem(ja mam tylko okrągłą) i pieczemy w 200st, około 15 minut. Trzeba kontrolować bo może dla zrumienienia wymagać odrobinę dłużej. Cytuj
Milenka Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Pieczeń 1,2 kg mielonej wołowiny 2 surowe jajka 2 jajka na twardo 1 starta cebula 180g białego serka homogenizowanego 0% sól, pieprz Rozbić jajka. Startą cebulę, serek, sól i pieprz starannie wymieszać za zmielonym mięsem. Posmarować oliwą i posypać mąką formę ze szkła żaroodpornego, włożyć do niej połowę masy. Pokroić jajka na twardo w plasterki i ułożyć je wzdłuż jeden przy drugim. Przykryć pozostałą masą. Nagrzać piekarnik do 180 st C. Piec około 1 godziny. Podawać na zimno lub ciepło, z dodatkiem sosu np. chrzanowego, czosnkowego. Pycha! Jest to przepis zamieszczony w książce Dukana. Następnym razem zastąpię wołowinę piersiami z kurczaka:) Cytuj
Śliweczka Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Faszerowane Piersi Kurczaka (FAZA P+W) 4 piersi 20 dag.mrożonego szpinaku 3 łyżki mleka 20 dag twarogu zmielonego główka czosnku 1 jajo pieprz,sól Na patelnię wrzucić lekko rozmrożony szpinak,3 łyżki mleka i rozgniecione 2-3 ząbki czosnku.Mieszając dusić aż masa zgęstnieje,po czym zdjąć z ognia i doprawić pieprzem i solą.Wystudzony szpinak wymieszać z rozbełtanym jajem i twarogiem.Połówki piersi naciąć wzdłuż ostrym nożem.Powstałe kieszenie napełnić farszem.Każdą prorcję ciasno zawinąć w folię aluminiową natłuszczoną oliwą lub parafiną,ułożyć w brytfannie,obok położyć ząbki czosnku (w łupinkach) i wstawić do piekarnika nagrzanegodo 180 st.Po 15 - 20 minutach pieczenia czosnek wyjąć,a piersi piec jeszcze 20 - 25 min. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.