Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 A'LA MAJONEZ [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Zastępstwo majonezu i to bez oleju parafinowego. 1 gotowane żółtko 1 łyżeczka musztardy dijon gesty jogurt naturalny sól,pieprz sok z cytryny ulubione zioła Ugotowane żółtko rozetrzeć dokładnie,wymieszać z musztardą,ciągle mieszając dodawać stopniowo jogurt aż uzyskamy gładką masę.Można dodać odrobinę serka białego gdyby było zbyt rzadkie.Doprawić pieprzem,solą i sokiem z cytryny.Dodać zioła,ja daję prowansalskie. Nie smakuje jak majonez,ale jajko zjedzone na sucho zapycha strasznie,a z tym sosem jest smaczniejsze. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 CIASTKA Z KREMEM [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] BISZKOPT : 4 jajka 3 łyżki budyniu o smaku biszkoptowym dr.Oetkera lub waniliowy słodzik do smaku 2 łyżki mleka zagęszczonego light aromat waniliowo-maślany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego KREM BUDYNIOWY: 2 budynie śmietankowe (można dać budynie np.wiśniowe,będzie wtedy krem owocowy) 2 łyżki słodzika w proszku 800 ml.mleka 3 łyżki serka homogenizowanego (ja dałam ser "EMILKI") DODATKOWO: dżem rabarbarowy lub dyniowy (jeśli nie mamy dżemu może być bez,dobre są też z nutellą dukanową zamiast dżemu) Nastawić piekarnik na 180 st.Żółtka z budyniem zmiksować,dodać proszek,ocet,słodzik,aromat z mlekiem.Ubić sztywną pianę z białek i po trochu dodawać do masy żółtkowej delikatnie mieszając do uzyskania puszystej masy. Na blaszce ułożyć papier do pieczenia i nakładać łyżką porcje ciasta formując koła w odstępach.Piec ok.10 min aż będą złocisto-rumiane.Po wyjęciu z piekarnika natychmiast biszkopty zdjąć z blachy i nałożyć na kubeczki żeby sie wygięły.Zostawić do ostygnięcia. Ugotować w mleku budyń ze słodzikiem.Zostawić do całkowitego wystudzenia.Zimny budyń zmiksować z 3 łyżkami serka.W środek każdego biszkopta włożyć dżem lub nutellę (po 1 łyżeczce)i napełnić budyniem za pomocą szprycy.Oprószyć mlekiem w proszku zmieszanym ze słodzikiem. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 BUŁKA Z PATELNI [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] 3 łyżki otrębów (2 owsianych i 1 pszennych) 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (tylko tej!) szczypta soli 1 jajko Teflon przykryty pokrywką rozgrzać na największym palniku,ale ze zmniejszonym do minimum ogniem.Otręby wsypać do kubeczka i wbić na nie żółtko.Białka ubić ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę,dodać skrobię i wymieszać (ja mieszałam rózgą)Dodać resztę składników i wymieszać delikatnie,ale dokładnie.Przełożyć na teflon w kształcie koła z małym kopczykiem.Nakryć pokrywką i prażyć aż upiecze sie od spodu.Szybko przewrócić na druga stronę i dosmażyć.Zdjąć pokrywkę i odparować.Ostudzić na kratce. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 TIRAMISU - pycha!!! [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] BISZKOPTY: 5 jajek słodzik do smaku 4 czubate łyżki skrobi 1 łyżka mleka aromat waniliowy i maślany (aromaty kupuję w internecie na stronie "WYPIEKARNIA") 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu jabłkowego KREM: 4 świeże jajka słodzik do smaku 1 serek "Emilki" 400g (ja kupuję w tesco) aromat waniliowy lub tiramisu 3 łyżki mleka w proszku 2 pełne łyżki żelatyny DODATKOWO: kakao do posypywania warstw szklanka mocnej,zimnej kawy rozpuszczalnej z odrobina aromatu migdałowego i słodzika BISZKOPT:Żółtka utrzeć z proszkiem i octem,dodać mleko w płynie,skrobię,słodzik i aromat.Białka ubic na bardzo sztywno (ja dodaję odrobinę soli,lepiej się białka ubijają) i dodawać po trochu do żółtek delikatnie mieszając drewnianą łyżką.Wylać na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 st. ok 25-30 min.Zimny biszkopt pokroić w paski. KREM:Żółtka utrzeć ze słodzikiem w proszku aż staną się kremowe i zjaśnieją.Porcjami dodawać twaróg i miksować na najmniejszych obrotach zeby sie połączyło.Dodać słodzik,mleko w proszku i aromat.Przygotować garnek z wodą i szklaną lub metalową miskę.Wodę w garnku zagotować i zmniejszyć gaz do minimum.Do miski wbic białka,ustawić na garnku i miksować na najwyższych obrotach miksera,aż powstanie sztywna piana i od razu zdjąc z ognia.Delikatnie łyżką połaczyc pianę z masą serową.Dodać do masy żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzątku,szybko wymieszac.Wkładać paski biszkoptów moczonych w kawie na dnie naczynia (ja robię w dużej szklanej brytfannie zaroodpornej,bo tiramisu wychodzi spore),na biszkopty wyłożyć częśc kremu,posypać warstwą kakao,znowu ułożyć biszkopty,krem i kakao i tak do wyczerpania składników.Dobrze schłodzić w lodówce.Duża porcja tiramisu starcza na kilka dni ( u mnie zjedzona w jeden dzień bo cała rodzina sie przysiadła) [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 INDYK Z PIECZARKAMI [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Mięso z indyka (ja kupuję w tesco mięsko gulaszowe z indyka pakowane po pół kilograma) kilka pieczarek 1 cebula sól,pieprz,papryka ostra skrobia do zagęszczenia sosu (ok.1 łyżeczka) Mięso które kupuję jest w takich plasterkach,wiec ich nie kroję,jak kupicie udziec albo pierś to trzeba pokroić w plasterki.Usmażyć na teflonie posolone mięso aż się mocno przyrumieni,wrzucić cebulę i pieczarki,podsmażyć aż woda z pieczarek wyparuje.Wlać trochę wody i dusić do miękkości miesa,mieszając łopatką po dnie patelni żeby wszystko to co sie przykleiło odeszło od dna.Doprawić.W razie potrzeby uzupełniać wodę. Kiedy mieso bedzie miękkie rozmieszać skrobię w zimnej wodzie i wlać do mięsa,mieszając zagotować. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 PLACUSZKI Z KURCZAKA [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Gotowany kurczak (u mnie 3 udka bez skóry) 1 łyżka skrobi kukurydzianej 1 łyżka lnu mielonego podwójnie odtłuszczonego (do kupienia w aptece) 2 jajka sól,pieprz,papryka ostra szczypiorek Kurczaka pokroić w drobną kosteczkę.Jajka wymieszać ze skrobią i lnem,doprawić,wsypać posiekany szczypiorek i kurczaka.Wymieszać.Smażyć na teflonie niewielkie placuszki. Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 ZUPA KREM Z BROKUŁA [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] 1 brokuł pojedyncza pierś z kurczaka 1 mała marchewka kawałek selera i pietruszki jogurt naturalny sól,pieprz jak ktoś lubi moze dodać trochę czosnku Ugotować pierś z kurczaka razem z marchewką,pietruszką i selerem.Wsypać sól i pieprz.Wyjąć miękkie mięso i warzywa,wrzucić brokuła podzielonego na różyczki i gotowac aż będa miękkie. Wrzucić spowrotem do garnka ugotowane warzywa i pokrojoną w kostkę pierś.Potraktować blenderem do uzyskania kremu.Doprawić do smaku.Podawać z kleksem jogurtu naturalnego. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 LECZO [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] 1 pierś z kurczaka 2 małe papryki kilka pomidorów obranych ze skóry (ok.5 szt.) 1 średnia cebula 1 mała cukinia kilka pieczarek ew.koncentrat pomidorowy 1 pełna łyżeczka skrobi kukurydzianej sól,pieprz,papryka ostra Pierś kurczaka pokroić w większą kostkę (1 cm),podsmażyć na teflonie. Do garnka wrzucić paprykę i pomidory pokrojone w kostkę,dusić co jakiś czas mieszając aż papryka zmięknie.Dodać pokrojoną w kawałeczki cukinię,kurczaka,pokrojone w ćwiartki,podsmażone na teflonie pieczarki z cebulą pokrojoną w dużą kostkę.Podlać wodą.Dusić do miękkości składników.Na koniec doprawić i zagęścić skrobią rozmieszaną w małej ilości zimnej wody.Można ewentualnie dodać troszke koncentratu pomidorowego (ja daję bo lubię jak leczo ma ciemny kolorek) [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 KOTLECIKI Z PALUSZKAMI SURIMI [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] 1 lub 2 jajka (zależy od wielkości jajek) 3 łyżki otrębów (2 owsianych,1 pszennych) 4 paluszki surimi posiekany koperek lub natka pietruszki drobniutko posiekana cebulka lub szczypiorek sól,pieprz,zioła prowansalskie-wg.uznania Surimi pokroić w krążki,wymieszać składniki.Doprawić.Smażyć na teflonie.Podawać z sosem np.musztardowym,pomidorowym,curry lub innym. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 SOS "SKARBY LASU" [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Grzybki leśne (u mnie mieszane-maślaczki,kozaki,prawdziwki itp.) jogurt naturalny typu grecki lub bałkański -1 łyżka sól,pieprz łyżeczka skrobi kukurydzianej 1 posiekana w kosteczkę cebulka Obrane i umyte świeże grzybki (można użyć pieczarek) pokroić na mniejsze cząstki i podsmażyć na 3 kroplach oliwy roztartych po teflonie ręcznikiem papierowym.Kiedy z grzybów odparuje sok i lekko się podsmażą dodać cebulkę,podlać odrobiną wody i dusić ok 10 min.Doprawić solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Skrobię rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać do sosu,zagotować mieszając.Wyłączyć gaz i zabielić jogurtem.Ja zajadałam ten sosik z makaronem (wymieszałam makaron z sosem) [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 KOTLECIKI MIELONE Z SOSEM CZOSNKOWYM [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Mięso mielone drobiowe (u mnie udziec z indyka) mała cebulka drobno posiekana 3 łyżki otrębów sól,pieprz troszkę majeranku papryka słodka w proszku (odrobina do smaku) 1 lub 2 jajka Mięso wymieszać z jajkiem,otrębami i przyprawami.Jeśli jest zbyt gęste,dodać jeszcze jedno jajko.Usmażyć na teflonie niewielkie kotleciki. SOS:kilka ząbków czosnku (ja lubię mocno czosnkowe więc czosnku dałam dużo) pieprz,sól jogurt naturalny np.bałkański lub grecki light Składniki sosu potraktowac blenderem lub wyciśnięty czosnek wymieszać z jogurtem i przyprawami. Kotleciki ułożyć na talerzu i polać sosem. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] MASA MIĘSNA:500g.mięsa drobiowego mielonego 250g pieczarek 4 łyżki koncentratu pomidorowego ulubione przyprawy MASA SZPINAKOWA:opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) 2-3 ząbki czosnku sól,pieprz PLACEK OTRĘBOWY:3 jajka 9 łyżek mieszanki otrębowej 3 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli Mięso podsmażyć,dodać pokrojone w plastry pieczarki i koncentrat pomidorowy.Przyprawić do smaku i dusić ok.20 min. Szpinak podgrzać,dodac przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą i pieprzem. Składniki na placek otrębowy dokładnie wymieszac,wylać połowę na dno naczynia żaroodpornego i podpiec kilka minut w temp.180*.Na podpieczonym placku ułozyc warstwę mięsa,warstwę szpinaku,następnie zalać resztą ciasta.Zapiekać ok.30 min w temp.180*. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] 2 jajka 1 łyżka skrobi kukurydzianej łyżeczka mleka 2 łyżeczki serka homo 1 łyżka otrębów owsianych szczypta soli W fazie z warzywami można dodac to co kto lubi np.odtłuszczona wędlina lub parówki,papryka pokrojona w kostkę,cebula posiekana drobno,pieczarki lub inne warzywa. Wszystkie składniki wymieszać lub zmiksować,dodac pokrojone warzywa lub inne dodatki,nakładać do gorącego sandwiczera i piec ok 6 min. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Pierś z kurczaka lub udka bez skóry i kości 1 cebula SOS: 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 150 ml.wody 1 łyżeczka słodzika w płynie 1 łyżeczka sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy dijon (np.kamis) sól,pieprz,papryka ostra Składniki sosu wymieszać,doprawić.Mięso pokroić w mniejsze kawałki,posypać przyprawami i usmażyć na teflonie.Zdjąć z patelni i osączyc na papierowym ręczniku.Na pokrywającym patelnię tłuszczyku usmażyć cebulkę pokrojona w półksiężyce.Podlewać wodą żeby się nie przypaliła.Gdy cebula zmięknie dodać sosi kurczaka.Dusić do miękkości,w razie potrzeby dolewać wody. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.