Skocz do zawartości

Przepisy Na Okres Diety Protal Faza Uderzeniowa


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A'LA  MAJONEZ

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

Zastępstwo majonezu i to bez oleju parafinowego.

1 gotowane żółtko
1 łyżeczka musztardy dijon
gesty jogurt naturalny
sól,pieprz
sok z cytryny
ulubione zioła

Ugotowane żółtko rozetrzeć dokładnie,wymieszać z musztardą,ciągle mieszając dodawać stopniowo jogurt aż uzyskamy gładką masę.Można dodać odrobinę serka białego gdyby było zbyt rzadkie.Doprawić pieprzem,solą i sokiem z cytryny.Dodać zioła,ja daję prowansalskie.

Nie smakuje jak majonez,ale jajko zjedzone na sucho zapycha strasznie,a z tym sosem jest smaczniejsze.

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Opublikowano

CIASTKA  Z  KREMEM

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

BISZKOPT :
4 jajka
3 łyżki budyniu o smaku biszkoptowym dr.Oetkera lub waniliowy
słodzik do smaku
2 łyżki mleka zagęszczonego light
aromat waniliowo-maślany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu jabłkowego

 

KREM BUDYNIOWY:
2 budynie śmietankowe (można dać budynie np.wiśniowe,będzie wtedy krem owocowy)
2 łyżki słodzika w proszku
800 ml.mleka
3 łyżki serka homogenizowanego (ja dałam ser "EMILKI")

 

DODATKOWO:
dżem rabarbarowy lub dyniowy (jeśli nie mamy dżemu może być bez,dobre są też z nutellą dukanową zamiast dżemu)

 

Nastawić piekarnik na 180 st.Żółtka z budyniem zmiksować,dodać proszek,ocet,słodzik,aromat z mlekiem.Ubić sztywną pianę z białek i po trochu dodawać do masy żółtkowej delikatnie mieszając do uzyskania puszystej masy.

Na blaszce ułożyć papier do pieczenia i nakładać łyżką porcje ciasta formując koła w odstępach.Piec ok.10 min aż będą złocisto-rumiane.Po wyjęciu z piekarnika natychmiast biszkopty zdjąć z blachy i nałożyć na kubeczki żeby sie wygięły.Zostawić do ostygnięcia.

Ugotować w mleku budyń ze słodzikiem.Zostawić do całkowitego wystudzenia.Zimny budyń zmiksować z 3 łyżkami serka.W środek każdego biszkopta włożyć dżem lub nutellę (po 1 łyżeczce)i napełnić budyniem za pomocą szprycy.Oprószyć mlekiem w proszku zmieszanym ze słodzikiem.

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Opublikowano

BUŁKA  Z  PATELNI

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

3 łyżki otrębów (2 owsianych i 1 pszennych)
1 łyżka skrobi ziemniaczanej (tylko tej!)
szczypta soli
1 jajko

 

Teflon przykryty pokrywką rozgrzać na największym palniku,ale ze zmniejszonym do minimum ogniem.Otręby wsypać do kubeczka i wbić na nie żółtko.Białka ubić ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę,dodać skrobię i wymieszać (ja mieszałam rózgą)Dodać resztę składników i wymieszać delikatnie,ale dokładnie.Przełożyć na teflon w kształcie koła z małym kopczykiem.Nakryć pokrywką i prażyć aż upiecze sie od spodu.Szybko przewrócić na druga stronę i dosmażyć.Zdjąć pokrywkę i odparować.Ostudzić na kratce.

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Opublikowano

TIRAMISU - pycha!!!

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

BISZKOPTY:
5 jajek
słodzik do smaku
4 czubate łyżki skrobi
1 łyżka mleka
aromat waniliowy i maślany (aromaty kupuję w internecie na stronie "WYPIEKARNIA")
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka octu jabłkowego

 

KREM:
4 świeże jajka
słodzik do smaku
1 serek "Emilki" 400g (ja kupuję w tesco)
aromat waniliowy lub tiramisu
3 łyżki mleka w proszku
2 pełne łyżki żelatyny

 

DODATKOWO:
kakao do posypywania warstw
szklanka mocnej,zimnej kawy rozpuszczalnej z odrobina aromatu migdałowego i słodzika

 

 

BISZKOPT:Żółtka utrzeć z proszkiem i octem,dodać mleko w płynie,skrobię,słodzik i aromat.Białka ubic na bardzo sztywno (ja dodaję odrobinę soli,lepiej się białka ubijają) i dodawać po trochu do żółtek delikatnie mieszając drewnianą łyżką.Wylać na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 st. ok 25-30 min.Zimny biszkopt pokroić w paski.

KREM:Żółtka utrzeć ze słodzikiem w proszku aż staną się kremowe i zjaśnieją.Porcjami dodawać twaróg i miksować na najmniejszych obrotach zeby sie połączyło.Dodać słodzik,mleko w proszku i aromat.Przygotować garnek z wodą i szklaną lub metalową miskę.Wodę w garnku zagotować i zmniejszyć gaz do minimum.Do miski wbic białka,ustawić na garnku i miksować na najwyższych obrotach miksera,aż powstanie sztywna piana i od razu zdjąc z ognia.Delikatnie łyżką połaczyc pianę z masą serową.Dodać do masy żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzątku,szybko wymieszac.Wkładać paski biszkoptów moczonych w kawie na dnie naczynia (ja robię w dużej szklanej brytfannie zaroodpornej,bo tiramisu wychodzi spore),na biszkopty wyłożyć częśc kremu,posypać warstwą kakao,znowu ułożyć biszkopty,krem i kakao i tak do wyczerpania składników.Dobrze schłodzić w lodówce.Duża porcja tiramisu starcza na kilka dni ( u mnie zjedzona w jeden dzień bo cała rodzina sie przysiadła)

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Opublikowano

INDYK  Z  PIECZARKAMI

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

Mięso z indyka (ja kupuję w tesco mięsko gulaszowe z indyka pakowane po pół kilograma)
kilka pieczarek
1 cebula
sól,pieprz,papryka ostra
skrobia do zagęszczenia sosu (ok.1 łyżeczka)

 

Mięso które kupuję jest w takich plasterkach,wiec ich nie kroję,jak kupicie udziec albo pierś to trzeba pokroić w plasterki.Usmażyć na teflonie posolone mięso aż się mocno przyrumieni,wrzucić cebulę i pieczarki,podsmażyć aż woda z pieczarek wyparuje.Wlać trochę wody i dusić do miękkości miesa,mieszając łopatką po dnie patelni żeby wszystko to co sie przykleiło odeszło od dna.Doprawić.W razie potrzeby uzupełniać wodę.
Kiedy mieso bedzie miękkie rozmieszać skrobię w zimnej wodzie i wlać do mięsa,mieszając zagotować.

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Opublikowano

PLACUSZKI  Z  KURCZAKA

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

Gotowany kurczak (u mnie 3 udka bez skóry)
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 łyżka lnu mielonego podwójnie odtłuszczonego (do kupienia w aptece)
2 jajka
sól,pieprz,papryka ostra
szczypiorek

 

Kurczaka pokroić w drobną kosteczkę.Jajka wymieszać ze skrobią i lnem,doprawić,wsypać posiekany szczypiorek i kurczaka.Wymieszać.Smażyć na teflonie niewielkie placuszki.

Opublikowano

ZUPA  KREM  Z  BROKUŁA

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

1 brokuł
pojedyncza pierś z kurczaka
1 mała marchewka
kawałek selera i pietruszki
jogurt naturalny
sól,pieprz
jak ktoś lubi moze dodać trochę czosnku

 

Ugotować pierś z kurczaka razem z marchewką,pietruszką i selerem.Wsypać sól i pieprz.Wyjąć miękkie mięso i warzywa,wrzucić brokuła podzielonego na różyczki i gotowac aż będa miękkie.
Wrzucić spowrotem do garnka ugotowane warzywa i pokrojoną w kostkę pierś.Potraktować blenderem do uzyskania kremu.Doprawić do smaku.Podawać z kleksem jogurtu naturalnego.

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Opublikowano

LECZO

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

1 pierś z kurczaka
2 małe papryki
kilka pomidorów obranych ze skóry (ok.5 szt.)
1 średnia cebula
1 mała cukinia
kilka pieczarek
ew.koncentrat pomidorowy
1 pełna łyżeczka skrobi kukurydzianej
sól,pieprz,papryka ostra

 

Pierś kurczaka pokroić w większą kostkę (1 cm),podsmażyć na teflonie.
Do garnka wrzucić paprykę i pomidory pokrojone w kostkę,dusić co jakiś czas mieszając aż papryka zmięknie.Dodać pokrojoną w kawałeczki cukinię,kurczaka,pokrojone w ćwiartki,podsmażone na teflonie pieczarki z cebulą pokrojoną w dużą kostkę.Podlać wodą.Dusić do miękkości składników.Na koniec doprawić i zagęścić skrobią rozmieszaną w małej ilości zimnej wody.Można ewentualnie dodać troszke koncentratu pomidorowego (ja daję bo lubię jak leczo ma ciemny kolorek)

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Opublikowano

KOTLECIKI  Z  PALUSZKAMI  SURIMI

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

1 lub 2 jajka (zależy od wielkości jajek)
3 łyżki otrębów (2 owsianych,1 pszennych)
4 paluszki surimi
posiekany koperek lub natka pietruszki
drobniutko posiekana cebulka lub szczypiorek
sól,pieprz,zioła prowansalskie-wg.uznania

 

Surimi pokroić w krążki,wymieszać składniki.Doprawić.Smażyć na teflonie.Podawać z sosem np.musztardowym,pomidorowym,curry lub innym.

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Opublikowano

SOS  "SKARBY  LASU"

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

Grzybki leśne (u mnie mieszane-maślaczki,kozaki,prawdziwki itp.)
jogurt naturalny typu grecki lub bałkański -1 łyżka
sól,pieprz
łyżeczka skrobi kukurydzianej
1 posiekana w kosteczkę cebulka

Obrane i umyte świeże grzybki (można użyć pieczarek) pokroić na
mniejsze cząstki i podsmażyć na 3 kroplach oliwy roztartych po teflonie
ręcznikiem papierowym.Kiedy z grzybów odparuje sok i lekko się podsmażą
dodać cebulkę,podlać odrobiną wody i dusić ok 10 min.Doprawić solą i
dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Skrobię rozpuścić w
niewielkiej ilości zimnej wody i wlać do sosu,zagotować
mieszając.Wyłączyć gaz i zabielić jogurtem.Ja zajadałam ten sosik z
makaronem (wymieszałam makaron z sosem)

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Opublikowano

KOTLECIKI  MIELONE  Z  SOSEM  CZOSNKOWYM

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

Mięso mielone drobiowe (u mnie udziec z indyka)
mała cebulka drobno posiekana
3 łyżki otrębów
sól,pieprz
troszkę majeranku
papryka słodka w proszku (odrobina do smaku)
1 lub 2 jajka

Mięso wymieszać z jajkiem,otrębami i przyprawami.Jeśli jest zbyt
gęste,dodać jeszcze jedno jajko.Usmażyć na teflonie niewielkie
kotleciki.

SOS:kilka ząbków czosnku (ja lubię mocno czosnkowe więc czosnku dałam dużo)
pieprz,sól
jogurt naturalny np.bałkański lub grecki light

Składniki sosu potraktowac blenderem lub wyciśnięty czosnek wymieszać z jogurtem i przyprawami.

Kotleciki ułożyć na talerzu i polać sosem.

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Opublikowano

[LINK NIEAKTUALNY]

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

MASA MIĘSNA:500g.mięsa drobiowego mielonego
  250g pieczarek
4 łyżki koncentratu pomidorowego
  ulubione przyprawy

MASA SZPINAKOWA:opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
    2-3 ząbki czosnku
sól,pieprz

PLACEK OTRĘBOWY:3 jajka
  9 łyżek mieszanki otrębowej
  3 łyżki jogurtu naturalnego
  szczypta soli

Mięso podsmażyć,dodać pokrojone w plastry pieczarki i koncentrat pomidorowy.Przyprawić do smaku i dusić ok.20 min.

Szpinak podgrzać,dodac przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą i pieprzem.

Składniki na placek otrębowy dokładnie wymieszac,wylać połowę na dno
naczynia żaroodpornego i podpiec kilka minut w temp.180*.Na podpieczonym
placku ułozyc warstwę mięsa,warstwę szpinaku,następnie zalać resztą
ciasta.Zapiekać ok.30 min w temp.180*.

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Opublikowano

[LINK NIEAKTUALNY]

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

2 jajka
1 łyżka skrobi kukurydzianej
łyżeczka mleka
2 łyżeczki serka homo
1 łyżka otrębów owsianych
szczypta soli

W fazie z warzywami można dodac to co kto lubi np.odtłuszczona
wędlina lub parówki,papryka pokrojona w kostkę,cebula posiekana
drobno,pieczarki lub inne warzywa.

Wszystkie składniki wymieszać lub zmiksować,dodac pokrojone warzywa
lub inne dodatki,nakładać do gorącego sandwiczera i piec ok 6 min.

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Opublikowano

[LINK NIEAKTUALNY]

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

Pierś z kurczaka lub udka bez skóry i kości
1 cebula

SOS: 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  150 ml.wody
  1 łyżeczka słodzika w płynie
  1 łyżeczka sosu sojowego
  2 łyżki soku z cytryny
  1 łyżeczka musztardy dijon (np.kamis)
  sól,pieprz,papryka ostra

Składniki sosu wymieszać,doprawić.Mięso pokroić w mniejsze
kawałki,posypać przyprawami i usmażyć na teflonie.Zdjąć z patelni i
osączyc na papierowym ręczniku.Na pokrywającym patelnię tłuszczyku
usmażyć cebulkę pokrojona w półksiężyce.Podlewać wodą żeby się nie
przypaliła.Gdy cebula zmięknie dodać sosi kurczaka.Dusić do miękkości,w
razie potrzeby dolewać wody.

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.