Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] 4 jajka 6 łyżek otrębów (4 owsianych,2 pszennych) 4 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok.25 słodzików skórka otarta z połowy cytryny 2 łyżeczki kakao 2 łyżki kisielu wiśniowego Rozgrzać piekarnik do 180* Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.Resztę składników wymieszać łyzka i po jednej łyżce dodawać do ubitych białek,miksować do połączenia składników.Podzielić ciasto na 3 części.Do jednej dodac skórkę z cytryny i wylać do keksówki wyłozonej papierem do pieczenia.Do drugiej części masy dodac przesiane kakao i wymieszać.Wylac na masę cytrynową.Do trzeciej części dodac kisiel wiśniowy,wymieszać i wylac na masę kakaową.Wstawić do piekarnika i piec do zrumienienia -20-30 min.Wyłączyć i zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach aż przestygnie. Ja polałam swoje ciasto na talerzu ubitym mlekiem skondensowanym light(4% tłuszczu) [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Pierś kurczaka kilka pieczarek 1 cebula serek wiejski light sól pieprz papryka ostra łyzeczka curry płaska łyżka skrobi kukurydzianej Pieczarki podsmażyć na teflonie,dodac cebulkę posiekana i chwilkę smażyć żeby cebula się zeszkliła.Wrzucić do miseczki i odstawić.Pierś kurczaka pokroić w kostkę,podsmażyć na teflonie,posolić,popieprzyć i wsypać paprykę ostrą,zalać wodą i dusić do miękkości.Kiedy zmięknie wrzucić wcześniej podsmażone pieczarki z cebulą,chwilkę dusić razem.Serek wiejski wymieszać z curry i skrobią,wlać do kurczaka (wody musi być niewiele,tak żeby przykrywała tylko dno patelni),zamieszać i zagotować mieszając.Ewentualnie doprawić na koniec. Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Filet z ryby (u mnie miruna ze skórą) 2 jajka duży jogurt grecki light przyprawa warzywna lub sól pieprz łyżeczka przyprawy do ryb pół papryki pokrojonej w kosteczkę kilka pieczarek pokrojonych w plasterki 1 mała cebula Filety posolić,posypać pieprzem i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.Pieczarki podsmażyć na teflonie,jak odparują dodac cebulę posiekaną drobno.Wyłożyć pieczarki na rybę.Posypać wszystko papryką pokrojoną w kostkę. Jogurt wymieszać z jajkami bardzo dokładnie.Dodać przyprawę warzywną,pieprz i przyprawę do ryb.Wymieszać.Zalać ta masą składniki w naczyniu żaroodpornym.Piec 30-40 min w 190*. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] 6 łyżek mleka w proszku jajko Piekarnik rozgrzać do 180°C. Mleko wymieszać dokładnie z jajkiem, wlać do 2 foremek na muffinki lub łyżką wyłożyć na papier do pieczenia. Piec 15-18 minut, aż urosną i się zrumienią.Ja jadłam je z konfiturą z rabarbaru,ale można je jeść np.z nutellą light. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] 250 g.białego sera z kostki (odciśniętego z wody np.w papierowym ręczniku) 1 łyżka skrobi kukurydzianej 1 białko jaja Nadzienie:wędzona makrela obrana z ości szczypiorek posiekany sól,pieprz Ser,białko,skrobię i szczyptę soli wymieszać widelcem.Przygotować nadzienie z makreli,szczypiorku,soli i pieprzu (z solą uważać bo makrela jest słona) Nabierać łyżką ciasto serowe,uformowac placek,umieścić nadzienie i obtoczyć masą serową formując kulki.Kłaść na wrzącą,osoloną wodę i gotować po wypłynięciu ok.4 minut. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Do szklanki wsypać kawę rozpuszczalną (zależy jaka szklanka więc nie podam ilości,każdy musi sam wypróbować) i zalać colą light.Odczekać aż opadnie piana,dodac lód w kostkach i mozna dodać trochę soku z cytryny (ja tak robię) i smacznego. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] 1 łyżka skrobi kukurydzianej szczypta soli 1 żółtko Zółtko rozmieszać widelcem.Skrobię i sól wrzucić do miseczki ,dodawać stopniowo po łyżeczce rozmieszane żółtko,mieszać ugniatając łyżką skrobię,żeby nie było za rzadkie.Zagotowac w rondelku wodę.Masa powinna być lekko klejąca,ale kiedy weźmie się ją do ręki da się uformować w gładkie ciasto.Cienko rozwałkować nasze ciasto podsypując skrobią.Pokroić w paseczki (lub jak kto woli-można rwać na kawałeczki,albo formować inne kształty)Wrzucać do wrzątku,jak si ę zagotuje zmniejszyć gaz i gotowac do miękkości ok.1 minutę. Najlepszy jest świeżo ugotowany,mięciutki i delikatny.Ja zjadłam swój z rosołkiem,ale można podawać makaron z gulaszem lub innym daniem,albo tylko z sosem np.spaghetti. NIEBO W GĘBIE!!!! [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] 3 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki serka homogenizowanego słodzik do smaku (autorka pisze o 7 tabletkach,ale jak dla mnie za słodkie) 2 jaja 1 łyżka budyniu waniliowego aromat waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Włączyć gofrownicę.Wymieszać suche składniki,dodać żółtka,serek i aromat.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy,dokładnie lecz delikatnie wymieszać.Nakładać po 1,5 łyżki na każdy goferek i piec ok.10 min. Z tej porcji wychodzi 7 gofrów,ale ja nie dałam rady zjeśc wszystkich,są bardzo syte. Zamiast słodzika możemy dodać sól i zioła,a będziemy mieli wspaniałe,chrupiące pieczywko na kanapki. Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Rabarbar umyć, (może być mrożony) oczyścić, pokroić na kilku centymetrowe kawałki, wrzucić do odrobiny gotującej się wody (wody tyle by prawie sięgała do poziomu rabarbaru) gotować 5 -10 minut, ostudzić, zmiksować z słodzikiem i odrobiną cynamonu. Jogurt naturalny wymieszać ze słodzikiem.Przekładać warstwami z rabarbarem. Jeść schłodzone. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Coś dla amatorów ostrej kuchni. Pierś z kurczaka pokrojona w dużą kostkę 1 cebula łyżeczka koncentratu pomidorowego pół łyżeczki papryki (pół na pół ostrej i słodkiej) sól,pieprz ew.łyżeczka skrobi kukurydzianej do zagęszczenia sosu Kurczaka podsmażyć na teflonie na kropli oliwy rozsmarowanej ręcznikiem papierowym po powierzchni patelni az sie mięso zrumieni dośc mocno,wrzucić paprykę i mieszając podsmażyć żeby papryka obkleiła mięso.Wlać wodę i wrzucić cebulę pokrojona w półplasterki.Zamieszać dokładnie drewnianą łyżką zeskrobując z dna patelni to co sie przykleiło.Posolić i popieprzyć.Dusić do miękkości mięsa.Na koniec można zagęścić sos skrobią wymieszaną z zimną wodą. Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Ten pasztet jest naprawdę pyszny! Smakuje tak jak normalny pasztet ze sklepu.Jest odrobinę bardziej suchy,ale mi to nie przeszkadza.Dla mnie bomba!!! 1/2 kg.wątróbki drobiowej 1 podwójna pierś z kurczaka 1 mała lub pół dużej cebuli pół marchewki pół pietruszki kawałeczek selera 2 łyżki otrębów owsianych 1 łyżka otrębów pszennych Kostka rosołowa z mniejszą ilością soli i tłuszczu ziele angielskie-5 ziarenek 2 małe liście laurowe sól,pieprz 4 jajka majeranek 4 duże pieczarki Kostkę rosołową rozpuścić we wrzątku,wrzucić pierś,wątróbkę i warzywa (cebulę też) i gotować do miękkości.Po przestudzeniu zmielić wszystko (warzywa i mięso) 2 razy w maszynce do mięsa.Można użyć blendera lub innego sprzętu rozdrabniającego :) Pieczarki surowe również zmielić.Otręby namoczyć w rosole w którym gotowało sie mięso i na konieć wrzucić do maszynki i zmielić.Do masy dodac żółtka,przyprawy,wymieszać i na koniec dodać ubite na sztywno białka jajek.Delikatnie wymieszać.Włożyć do gotowych foremek jednorazowych lub do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 200 st.ok.godziny.Mi z tej normy wyszły dwie foremki. Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] 2 jajka kilka pieczarek kawałek odtłuszczonej szynki z indyka,albo gotowana lub pieczona pierś 1/4 papryki pół pomidora sól,pieprz 1/2 małej cebulki Podsmażyć na teflonie pokrojone w duże kawałki pieczarki,dodać pokrojona szynkę i cebulę,mieszając dusić.Wsypać pokrojona w kostkę paprykę i pomidora,dusic aż cały sok wyparuje.Wbić jajka,posolić,posypać pieprzem i zamieszac dokładnie.Smażyć do ścięcia się jajek.Posypać natka pietruszki lub koperkiem. Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] 1 kg.mięsa mielonego z indyka 3 jajka 2 łyżki otrębów owsianych 1 łyżka skrobi kukurydzianej 15 dag.sera białego mielonego sól,pieprz cytrynowy,papryka ostra,majeranek pieczarki (kilka sztuk) warzywa suszone pęczek koperku Wymieszać mięso z jajkami,otrębami,skrobią,serem,warzywami,posiekanym koperkiem i przyprawami.Pieczarki pokroić w plastry i dodać do masy mięsnej.Włożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.godziny. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] 1 udziec indyczy bez skóry i tłuszczyku 3 plasterki sera żółtego odtłuszczonego (u mnie swojski) pieczarki warzywa suszone sól,pieprz majeranek gałązki koperku Z udźca indyczego wyciąć kość i rozkroić na duży płat,który dodatkowo rozbić tłuczkiem. Posypać solą,pieprzem i majerankiem.Odstawić na godzinę do lodówki.Pokroić pieczarki w plastry,zalać odrobiną wody i udusić.Wyjąć udziec z lodówki,ułożyć plastry sera,wyłożyć pieczarki,posypać suszonymi warzywami,położyć gałązki koperku i zwinąć roladę.Obwiązać ją sznurkiem i piec w rękawie do pieczenia ok.1 i 1/2 godz. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.