Skocz do zawartości

Przepisy Na Okres Diety Protal Faza Uderzeniowa


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[LINK NIEAKTUALNY]

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

4 jajka
6 łyżek otrębów (4 owsianych,2 pszennych)
4 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego
2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok.25 słodzików
skórka otarta z połowy cytryny
2 łyżeczki kakao
2 łyżki kisielu wiśniowego

Rozgrzać piekarnik do 180*
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli.Resztę składników wymieszać łyzka i po jednej łyżce dodawać do
ubitych białek,miksować do połączenia składników.Podzielić ciasto na 3
części.Do jednej dodac skórkę z cytryny i wylać do keksówki wyłozonej
papierem do pieczenia.Do drugiej części masy dodac przesiane kakao i
wymieszać.Wylac na masę cytrynową.Do trzeciej części dodac kisiel
wiśniowy,wymieszać i wylac na masę kakaową.Wstawić do piekarnika i piec
do zrumienienia -20-30 min.Wyłączyć i zostawić w piekarniku przy
uchylonych drzwiczkach aż przestygnie.

 

Ja polałam swoje ciasto na talerzu ubitym mlekiem skondensowanym light(4% tłuszczu)

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Opublikowano

[LINK NIEAKTUALNY]

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

Pierś kurczaka
kilka pieczarek
1 cebula
serek wiejski light
sól
pieprz
papryka ostra
łyzeczka curry
płaska łyżka skrobi kukurydzianej

Pieczarki podsmażyć na teflonie,dodac cebulkę posiekana i chwilkę
smażyć żeby cebula się zeszkliła.Wrzucić do miseczki i odstawić.Pierś
kurczaka pokroić w kostkę,podsmażyć na teflonie,posolić,popieprzyć i
wsypać paprykę ostrą,zalać wodą i dusić do miękkości.Kiedy zmięknie
wrzucić wcześniej podsmażone pieczarki z cebulą,chwilkę dusić
razem.Serek wiejski wymieszać z curry i skrobią,wlać do kurczaka (wody
musi być niewiele,tak żeby przykrywała tylko dno patelni),zamieszać i
zagotować mieszając.Ewentualnie doprawić na koniec.

Opublikowano


[LINK NIEAKTUALNY]

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

Filet z ryby (u mnie miruna ze skórą)
2 jajka
duży jogurt grecki light
przyprawa warzywna lub sól
pieprz
łyżeczka przyprawy do ryb
pół papryki pokrojonej w kosteczkę
kilka pieczarek pokrojonych w plasterki
1 mała cebula

Filety posolić,posypać pieprzem i ułożyć na dnie naczynia
żaroodpornego.Pieczarki podsmażyć na teflonie,jak odparują dodac cebulę
posiekaną drobno.Wyłożyć pieczarki na rybę.Posypać wszystko papryką
pokrojoną w kostkę.
Jogurt wymieszać z jajkami bardzo dokładnie.Dodać
przyprawę warzywną,pieprz i przyprawę do ryb.Wymieszać.Zalać ta masą
składniki w naczyniu żaroodpornym.Piec 30-40 min w 190*.

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Opublikowano

[LINK NIEAKTUALNY]

 

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

6 łyżek mleka w proszku
 jajko

Piekarnik
rozgrzać do 180°C. Mleko wymieszać dokładnie z jajkiem, wlać do 2
foremek na muffinki lub łyżką wyłożyć na papier do pieczenia. Piec 15-18

minut, aż urosną i się zrumienią.Ja jadłam je z konfiturą z rabarbaru,ale można je jeść np.z nutellą light.

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Opublikowano

[LINK NIEAKTUALNY]

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

250 g.białego sera z kostki (odciśniętego z wody np.w papierowym ręczniku)
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 białko jaja

Nadzienie:wędzona makrela obrana z ości
szczypiorek posiekany
sól,pieprz

Ser,białko,skrobię i szczyptę soli wymieszać widelcem.Przygotować
nadzienie z makreli,szczypiorku,soli i pieprzu (z solą uważać bo makrela
jest słona)

Nabierać łyżką ciasto serowe,uformowac placek,umieścić nadzienie i
obtoczyć masą serową formując kulki.Kłaść na wrzącą,osoloną wodę i
gotować po wypłynięciu ok.4 minut.

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Opublikowano

[LINK NIEAKTUALNY]

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

Do szklanki wsypać kawę rozpuszczalną (zależy jaka szklanka więc nie
podam ilości,każdy musi sam wypróbować) i zalać colą light.Odczekać aż
opadnie piana,dodac lód w kostkach i mozna dodać trochę soku z cytryny
(ja tak robię) i smacznego.

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Opublikowano

[LINK NIEAKTUALNY]

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

1 łyżka skrobi kukurydzianej
szczypta soli
1 żółtko

Zółtko rozmieszać widelcem.Skrobię i sól wrzucić do miseczki ,dodawać
stopniowo po łyżeczce rozmieszane żółtko,mieszać ugniatając łyżką
skrobię,żeby nie było za rzadkie.Zagotowac w rondelku wodę.Masa powinna
być lekko klejąca,ale kiedy weźmie się ją do ręki da się uformować w
gładkie ciasto.Cienko rozwałkować nasze ciasto podsypując
skrobią.Pokroić w paseczki (lub jak kto woli-można rwać na
kawałeczki,albo formować inne kształty)Wrzucać do wrzątku,jak si ę
zagotuje zmniejszyć gaz i gotowac do miękkości ok.1 minutę.

Najlepszy jest świeżo ugotowany,mięciutki i delikatny.Ja zjadłam swój
z rosołkiem,ale można podawać makaron z gulaszem lub innym daniem,albo
tylko z sosem np.spaghetti.
NIEBO W GĘBIE!!!!

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Opublikowano

[LINK NIEAKTUALNY]

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

3 łyżki otrębów owsianych
  2 łyżki serka homogenizowanego
  słodzik do smaku (autorka pisze o 7 tabletkach,ale jak dla mnie za słodkie)
  2 jaja
  1 łyżka budyniu waniliowego
  aromat waniliowy
  1 łyżeczka proszku do pieczenia

 
Włączyć gofrownicę.Wymieszać suche składniki,dodać żółtka,serek i
aromat.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy,dokładnie
lecz delikatnie wymieszać.Nakładać po 1,5 łyżki na każdy goferek i piec
ok.10 min.

  Z tej porcji wychodzi 7 gofrów,ale ja nie dałam rady zjeśc wszystkich,są bardzo syte.

  Zamiast słodzika możemy dodać sól i zioła,a będziemy mieli wspaniałe,chrupiące pieczywko na kanapki.

Opublikowano

[LINK NIEAKTUALNY]

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

Rabarbar umyć, (może być mrożony) oczyścić, pokroić na kilku centymetrowe kawałki, wrzucić
do odrobiny gotującej się wody (wody tyle by prawie sięgała do poziomu
rabarbaru) gotować 5 -10 minut, ostudzić, zmiksować z słodzikiem i
odrobiną cynamonu.
Jogurt naturalny wymieszać ze słodzikiem.Przekładać warstwami z rabarbarem. Jeść schłodzone.

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Opublikowano

[LINK NIEAKTUALNY]

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

Coś dla amatorów ostrej kuchni.

Pierś z kurczaka pokrojona w dużą kostkę
1 cebula
łyżeczka koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki papryki (pół na pół ostrej i słodkiej)
sól,pieprz
ew.łyżeczka skrobi kukurydzianej do zagęszczenia sosu

Kurczaka podsmażyć na teflonie na kropli oliwy rozsmarowanej
ręcznikiem papierowym po powierzchni patelni az sie mięso zrumieni dośc
mocno,wrzucić paprykę i mieszając podsmażyć żeby papryka obkleiła
mięso.Wlać wodę i wrzucić cebulę pokrojona w półplasterki.Zamieszać
dokładnie drewnianą łyżką zeskrobując z dna patelni to co sie
przykleiło.Posolić i popieprzyć.Dusić do miękkości mięsa.Na koniec można
zagęścić sos skrobią wymieszaną z zimną wodą.

Opublikowano

[LINK NIEAKTUALNY]

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

Ten pasztet jest naprawdę pyszny! Smakuje tak jak normalny pasztet ze
sklepu.Jest odrobinę bardziej suchy,ale mi to nie przeszkadza.Dla mnie
bomba!!!

1/2 kg.wątróbki drobiowej
1 podwójna pierś z kurczaka
1 mała lub pół dużej cebuli
pół marchewki
pół pietruszki
kawałeczek selera
2 łyżki otrębów owsianych
1 łyżka otrębów pszennych
Kostka rosołowa z mniejszą ilością soli i tłuszczu
ziele angielskie-5 ziarenek
2 małe liście laurowe
sól,pieprz
4 jajka
majeranek
4 duże pieczarki

Kostkę
rosołową rozpuścić we wrzątku,wrzucić pierś,wątróbkę i warzywa (cebulę
też) i gotować do miękkości.Po przestudzeniu zmielić wszystko (warzywa i
mięso) 2 razy w maszynce do mięsa.Można użyć blendera lub innego
sprzętu rozdrabniającego :) Pieczarki surowe również zmielić.Otręby
namoczyć w rosole w którym gotowało sie mięso i na konieć wrzucić do
maszynki i zmielić.Do masy dodac żółtka,przyprawy,wymieszać i na koniec
dodać ubite na sztywno białka jajek.Delikatnie wymieszać.Włożyć do
gotowych foremek jednorazowych lub do keksówki wyłożonej papierem do
pieczenia.Piec w 200 st.ok.godziny.Mi z tej normy wyszły dwie foremki.

Opublikowano

[LINK NIEAKTUALNY]

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

2 jajka
kilka pieczarek
kawałek odtłuszczonej szynki z indyka,albo gotowana lub pieczona pierś
1/4 papryki
pół pomidora
sól,pieprz
1/2 małej cebulki

Podsmażyć na teflonie pokrojone w duże kawałki pieczarki,dodać
pokrojona szynkę i cebulę,mieszając dusić.Wsypać pokrojona w kostkę
paprykę i pomidora,dusic aż cały sok wyparuje.Wbić jajka,posolić,posypać
pieprzem i zamieszac dokładnie.Smażyć do ścięcia się jajek.Posypać
natka pietruszki lub koperkiem.

Opublikowano

[LINK NIEAKTUALNY]

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

1 kg.mięsa mielonego z indyka
3 jajka
2 łyżki otrębów owsianych
1 łyżka skrobi kukurydzianej
15 dag.sera białego mielonego
sól,pieprz cytrynowy,papryka ostra,majeranek
pieczarki (kilka sztuk)
warzywa suszone
pęczek koperku

Wymieszać mięso z jajkami,otrębami,skrobią,serem,warzywami,posiekanym
koperkiem i przyprawami.Pieczarki pokroić w plastry i dodać do masy
mięsnej.Włożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec
ok.godziny.

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Opublikowano

[LINK NIEAKTUALNY]

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

1 udziec indyczy bez skóry i tłuszczyku
3 plasterki sera żółtego odtłuszczonego (u mnie swojski)
pieczarki
warzywa suszone
sól,pieprz
majeranek
gałązki koperku

Z udźca indyczego wyciąć kość i rozkroić na duży płat,który dodatkowo rozbić tłuczkiem.
Posypać
solą,pieprzem i majerankiem.Odstawić na godzinę do lodówki.Pokroić
pieczarki w plastry,zalać odrobiną wody i udusić.Wyjąć udziec z
lodówki,ułożyć plastry sera,wyłożyć pieczarki,posypać suszonymi
warzywami,położyć gałązki koperku i zwinąć roladę.Obwiązać ją sznurkiem i
piec w rękawie do pieczenia ok.1 i 1/2 godz.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.