Milenka Opublikowano 10 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 Gołąbki ala protal w fazie białka+warzywa 1 podwójna pierś z kurczaka 1 papryka 1 kapusta włoska 1 cebulka lub czosnek 3 łyżki otrąb 1 jajko 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka bazyli Przyprawy według uznania:) Pierś z kurczaka zmielić w maszynce, paprykę i cebulkę pokroić drobno, wymieszać razem z mielonym dodać przyprawy, otręby i jajko. Liście z kapusty, porozdzielać i wkładać do wrzątku na ok 3 min po wyciągnięciu z wrzątku przełożyć do chłodnej wody następnie na liścia kapusty kładziemy mielone i zawijamy. itd do wykorzystania składników. Zmiksować zawartość puszki z pomidorami dodać bazylię. Uformowane gołąbki układamy w półmisku żaroodpornym i zalewamy pomidorami z puszki całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Smacznego;) Cytuj
Milenka Opublikowano 10 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 Sałatka z paluszków krabowych w fazie białka+warzywa 5 paluszków krabowych 1-2 jaja 1-2 łyżeczki Proto majonezu lub jogurt naturalny 1 ogórek surowy Sól, pieprz Jajka ugotować na twardo, później pokroić w kostkę, dodać pokrojone kraby i ogórka, dodać przyprawy i majonez. Pyszna! mniam:) Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 Milenko na pewno je zrobie. poczekam na faze warzywną Cytuj
Śliweczka Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 Kilka przepisów z innego forum : Gulasz (Faza P+W) Pierś kurczaka / indyka marchewka por cebula kapusta chińska jak kto lubi bambus kostka rosołowa sos sojowy Wszystko prócz kapusty chińskiej podsmażam osobno. Dusze mięso na rosole, potem dodaje lekko podsmażone warzywa (staram się żeby nie były rozgotowane) na koniec wsypuje kapustę chińską i doprawiam sosem sojowym. __________________ KULE FASZEROWANE (FAZA P+W) Na teflonie na odrobinie wody udusiałam starte na grubej tarce pieczarki z solą ,pieprem, papryką. Do miski poszatkowałam trochę pora, czerwonej papryki, troszke chudej szynki i odrobine mozzarelli light, jak wystygły pieczarki zmieszałam i do lodówki. Rozbiłam piersi zkurczaka, posoliłam. Wyciągłam zimny farsz uformowałam kule,oblepiłam piersiami i spiełam na wszelki wypadek by sie nie rozwaliły. Wrzuciłam do gotującej osolonej wody na jakies 6-7 minut. Pyszne, mięciutkie . Super. Farszu mi zostało to zamroziłam na za pare dni jak bede miała znów warzywka. __________________ (pseudo) MAKARON/KLUSKI (FAZA P) składniki jak na placki Dunkana Po wymieszaniu serka, jogurtu, jajka i otrąb, odczekać trochę żeby "wióry" naciągnęły. Wchlapac na rozgrzana patelnie, zmniejszyć ogień, a nawet wyłączyć kuchenkę i odczekać aż się usmaży/udusi (pod przykryciem może stać godzinami) potem pokroić w paseczki jak makaron i tu włączyć wyobraźnie. Użyłam tego dziwactwa na "spaghetti" Bolognese, "kluski" do rosołu, pomidorowej i grzybowej (pokrojone jak łazanki). PROTOMAJONEZ (FAZA P) 100 ml oleju parafinowego = OP 1 żółtko sol pieprz czosnek w proszku (nie musi być wcale, albo może być swierzy) zioła prowansalskie W plastikowej miseczce (wypłukanej ciepłą wodą) ucieram ręką najlepiej pogrzany OP z żółtkiem (musi być dobrze oddzielone od białka, a ucierać można tez elektrycznym "kręciołkiem"). OP dolewam bardzo powoli, żeby się nie zważył. W razie czego mam przygotowany do ratowania wrzątek, którym na koniec rozcieńczam protomajonez do konsystencji, która mi odpowiada. Dosmakowuje według uznania i zapotrzebowania. Osobiście robię z 0,5 litra OP, bo nie lubię się babrać za często, a jest u mnie duże zapotrzebowanie. Gotowy przechowuje w lodówce. __________________ OMLET ZE SZPARAGAMI (FAZA P+W) -4 jajka całe -mały sloiczek szparagów -przyprawy -mała cebulka lub szczypiorek -chuda szynka Szparagi kroimi w około 3-4 cm słupki, jajka w miseczce bełtami aż będzie w miarę jednolite, doprawiamy przyprawami, wrzucamy cebulkę, wszystko mieszamy na końcu dodajemy pokrojone szparagi i szynkę pokorojoną wg uznania, delikatnie mieszamy i przekładamy do płaskiego naczynia nadającego się do piekarnika. Wstawiamy na około 20 min (sprawdzić konsystencję) do rozgrzanego piekarnika 180C. Wariacje nt. omletu mogą być rózne, można dodać gotowane brokuły, kalafior, lub pomidory, polecam również opcję z twarigiem pokruszonym po wierzchu. Taka imitacja pizzy. __________________ KURCZAK W SOSIE CURRY (FAZA P) jogurt naturalny 200ml przyprawa curry pieprz cayenne świeża natka pietruszki lub koperku piersi z kurczaka ja osobiście robiłam to tak: trzy piersi z kurczaka pokroiłam w paseczki składniki do sosu (jogurt,curry,pieprz i natkę) zmieszałam ze sobą i zalałam tym kurczaka, którego wcześniej włożyłam do naczynia z przykrywką, jak to zalałam sosem to zamknęłam i wstawiłam do lodówki na jakieś 1,5-2 godzinki potem wrzuciłam to na patelnię i smażyłam, trzeba uważać aby się nie przypaliło, sosik pięknie się wchłania w kurczaka smak ma taki słodko-kwaśny, sama nie wiem jak opisać :] a z tych trzech piersi miałam obiad na dwa dni i jedną kolację __________________ TALARKI Z CUKINII (FAZA P+W) 1 średniej wielkości cukinia 1 jajko otręby pszenne prażone Cukinię pokroić w talarki o grubości ca 0,5 cm, troszkę posolić i odstawić na 10 minut, aby zmiękła. Jajko roztrzepać z pieprzem, curry, ziołami i obtaczać w tak przygotowanej masie cukinię. Następnie obtaczać talarki w otrębach pszennych. Smażyć na patelni teflonowej z odrobiną oleju rozprowadzonego ręczniczkiem papierowym po ca 2-3 minuty z każdej strony. Podawać cukinię z mięsem pod każdą postacią, albo z omletem z 2 jajek. __________________ A'LA CHIŃSZCZYZNA (FAZA P+W) mięso wołowe lub/i drobiowe marchew, por, papryka, cebula pieczarki lub inne grzybki bambus kiełki kapusta chińska rosołek w proszku / warzywko sos sojowy pieprz czosnek Smażę wszystko osobno: mięso (wołowe, drobiowe) pokrojone w cienkie paseczki, tak jak i warzywa (marchew, por, papryka, cebula), pieczarki lub inne grzybki, Wrzucam do garnka i podduszam, na koniec dodaje bambus, kiełki i kapustę chińską. Przyprawiam rosołkiem w proszku, sosem sojowym, pieprzem i czosnkiem . __________________ KOTLETY RYBNE (FAZA P) 1kg mielonego mięsa z ryb (dorsz i /lub panga, albo według uznania) 2 jajka cebula sol i pieprz ewent. jarzynka otręby, jeśli czyjaś wola w wersji protowarzywnej można dodać marchewkę, porę, kabaczka, kapustę chińską, paprykę Po dokładnym wymieszaniu wychodzi 6 dużych lub 9 małych kotlecików (można tez formować sztabki). Patelnie albo przecieram oliwą, albo podlewam wodą. __________________ DESER ZEBRA (FAZA P) 2 duże jogurty naturalne Zott Żelatyna (porcja na 1 litr) Aromat waniliowy lub wanilia 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka kawy mielonej 20-25 tabletek słodzika (1tabl. ma odpowiadać łyżeczce cukru) (ewentualnie 3 łyżeczki cynamonu zamiast kaw) Do kubka wsypujemy kawy (lub cynamon) zalewamy do połowy gorącą wodą, chwilkę czekamy aż się zaparzą, dodajemy żelatynę (wg opakowania, ilość odpowiadającą 0,5l płynu) mieszamy do rozpuszczenia, pod koniec mieszania dodajemy 10-15 tabletek słodzika. Ten roztwór powoli wlewamy do garnka, gdzie uprzednio przełożyliśmy 1 op. jogurtu, miksujemy, wstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia. Ten sam kubek (umyty ) napełniamy do połowy gorącą wodą, dodajemy żelatynę, 10 tabletek słodzika i niepełną łyżeczkę aromatu waniliowego (nie wiem ile świeżej wanilii, bo nie udało mi się takowej kupić), całość mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Roztwór wlewamy do drugiego garnka, gdzie znajduje się drugi jogurt, miksujemy, wstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia. Po jakimś czasie, kiedy obie masy będą miały konsystencję baaardzo gęstej śmietany bierzemy albo ładne duuuże kieliszki albo szklanki do latte/irish-coffee albo opakowania po zużytych jogurtach i nakładamy warstwami obie masy uważając,żeby nie zmieszać ich ze sobą. Odstawiamy do lodówki i czekamy na całkowite stężenie. KIEŁBASA BIAŁA (FAZA P) 1,5 kg mięsa z drobiu sol pieprz kminek czosnek majeranek liść laurowy owoc jałowca ziele angielskie ok. szklanki wody Zmieliłam bardzo drobno przyprawy, mięso przepuściłam przez bardzo grube sito maszynki elektrycznej. Wymieszałam aż masa dobrze się kleiła dodając wody, aby nie była za twarda. Podzieliłam na dwie części, bo jedna kiełbasa miała być łagodna i wizytowa, czyli bez czosnku. Wepchnęłam do folii i uformowałam kiełbaski 8-10 cm długie i 2-3 cm grube. Ponieważ nie dysponowałam ani naturalnym, ani sztucznym flakiem, co znacznie ułatwia prace, wykonałam sama a´la flaczki z woreczków śniadaniowych, które zgrzałam maszynka do foliowania (wyszły 3 szt z woreczka). Kiełbaski wrzuciłam na wrząca wodę i parzyłam nie dopuszczając do wrzenia ok 15 min. W smaku przypominają i to nawet bardzo kiełbasę białą, tylko ze są bardzie kruche z wiadomych powodów. To znów danie, które nadaje się do zabrania ze sobą. __________________ CHLEB TOSTOWY DUNKANA (FAZA P) Proporcje na 1 osobę: 1 łyżka do zupy otrąb pszennych 2 łyżki do zupy otrąb owsianych 1 łyżka do zupy serka homogenizowanego 0% 1 płaska łyżeczka do kawy proszku do pieczenia 1 całe jajko kilka kropli dowolnego aromatu Otręby zmielić, aby otrzymać rodzaj mąki. Zmielone otręby przesypać do pojemnika i dorzucić wszystkie pozostałe składniki. Zagnieść ciasto (nie ma potrzeby, aby ciasto stało do wyrośnięcia). Przełożyć ciasto do dowolnej formy. Piec w mikrofalówce przez 4 minuty. Po wyjęciu zostawić do ostygnięcia. Chleb można pokroić w kromki, które następnie wkładamy do tostera, aby chlebek był bardziej chrupki. Nie ma potrzeby solenia. __________________ źródło: [LINK NIEAKTUALNY] 1 Cytuj
Milenka Opublikowano 11 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 Sałatka z kurczaka w fazie białko+warzywa 4 pałki z kurczaka lub udka Miks sałaty (Lidl) lub kapusta pekińska 1 pęczek rzodkiewek 0,5 ogórka surowego 0,5pęczek koperku 0,5 opakowania serka ziarnistego pieprz Pałki usmażyć w piekarniku można doprawić, po upieczeniu ściągamy z pałek skórę oddzielamy mięso od kości, mięsko, rzodkiewki, ogórka i koperek kroimy na kawałki. Przygotować miskę i połączyć wszystkie składniki razem. Smacznego! 1 Cytuj
malgonek Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 CHLEB TOSTOWY DUNKANA Z OTRĘBAMI OWSIANYMI czyste proteiny (PP) Proporcje na 1 osobę: 1 łyżka do zupy otrąb pszennych 2 łyżki do zupy otrąb owsianych 1 łyżka do zupy serka homogenizowanego 0% 1 płaska łyżeczka do kawy proszku do pieczenia 1 całe jajko kilka kropli dowolnego aromatu Otręby zmielić, aby otrzymać rodzaj mąki. Zmielone otręby przesypać do pojemnika i dorzucić wszystkie pozostałe składniki. Zagnieść ciasto (nie ma potrzeby, aby ciasto stało do wyrośnięcia). Przełożyć ciasto do dowolnej formy. Piec w mikrofalówce przez 4 minuty. Po wyjęciu zostawić do ostygnięcia. Chleb można pokroić w kromki, które następnie wkładamy do tostera, aby chlebek był bardziej chrupki. Nie ma potrzeby solenia. __________________ źródło: [LINK NIEAKTUALNY] 1 Cytuj
Śliweczka Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 Znalazłam coś takiego na forum WŻ autorstwa bońki,myślę że można spróbować upiec coś takiego zamiast sernika :mrgreen: 0,5 kg sera chudego,zmielonego 2 razy, 3-4 jaja, slodzik ok. 4 tabletki, można dodać troszkę kakao. Wymieszać, posmarować małą blachę 3 kroplami oleju parafinowego, włożyć masę i piec w piekarniku ok 0,5 godz w 200 stopniach. Nawet ładnie wyrosło, w smaku jak sernik tylko troche suchszy. Ja myślę że ser dobrze jest wymieszać z mlekiem chudym lub jogurtem żeby był rzadszy,może nie będzie wtedy taki suchy.A skoro możemy jeść budyń to może dobrze byłoby dosypać odrobinę do sera???Jednak jeśli jesteście w fazie uderzeniowej to odradzam dodanie budyniu. 1 Cytuj
Śliweczka Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 Jeśli ktoś ma ochotę na słodycze... SERNIK NA ZIMNO (FAZA P) 250 g sera chudego, 100 ml mleka 3 jajka 5 aspartamów (kto lubi bardzo słodkie to więcej) UWAGA Ponoć tego nie można podgrzewać, także zdanie o szkodliwości jest bardzo podzielone!!!,lub innego słodzika 1 łyżeczka kakao (albo kawy) 2 op żelatyny w proszku ewentualnie otręby według uznania Na patelnię teflonową wrzucić 250 g serka chudego, rozgnieść i wymieszać z 3 jajkami (kto się boi cholesterolu, niech użyje samych białek), podgrzewać aż utworzy się jednolita masa, a jajko będzie ścięte, przestudzić i do tego dodać 100 ml mleka chudego z 5 aspartamami i żelatyną w proszku (na 0,5 l płynu). Podzielić na 2 porcje jedną wyłożyć na talerz, a do drugiej dodać kakao (przetrzymać chwilę na patelni aż białe się trochę zetnie).Wyłożyć warstwę z kakao na białą warstwę.Schłodzić. PTASIE MLECZKO (FAZA P) szklanka chudego mleka 2 jajka żelatyna na 0.5 l płynu (można dać więcej w końcu to czyste białko, a masa będzie lepiej się trzymać) kakao serek wiejski -"kulkowy" aspartam lub inny słodzik Mleko ugotować z roztrzepanymi jajkami (mogą być same białka, a jak ubite, to masa bardziej puszysta), dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie (min. ilość) żelatynę, posłodzić (aspartam dodawać jak masa przestygnie!!!). Podzielić na 2 części: białą włożyć do płaskiego naczynia i do lodówki , do drugiej części dodać kakao i łyżkę twarożku wiejskiego"kuleczkowego" (daje złudzenie jakby było z ryżem, wygląda bardzo dekoracyjnie). Ułożyć masę na białej, po zastygnięciu pokroić w kostki. __________________ źródło: [LINK NIEAKTUALNY] 1 Cytuj
Śliweczka Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 RACUCHY Z MARCHEWKI (FAZA P+W) 100g marchwi 3-4 łyżki mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jaja sól i pieprz do smaku Marchew obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do mąki dodać proszek do pieczenia i sodę, zamieszać, do tego dodać roztrzepane jajka, sól i pieprz. Zamieszać, dodać marchew, dokładnie wymieszać i łyżką kłaść na patelnię, smażyć z obu stron. Podawać z jogurtem. __________________ MAKARON nie zalecany w fazie uderzeniowej ze względu na mąkę kukurydzianą 400g mąki kukurydzianej 2-3 jaj sól Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić zagłębienie, wlać rozmieszane jaja i stopniowo mieszać z mąką, zgarniając ją z boków, dodać sól. Zagnieść lśniące, gładkie, gęste ciasto (jeśli jest zbyt suche dodać trochę wody, jeśli zbyt miękkie trochę mąki). Podzielić na 3 równe części i każdą z nich ponownie zagnieść, przykryć ściereczką i zostawić na ok. 30 min. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto, lekko przesuszyć, po czym kroić ostrym nożem, radełkiem lub maszynką do makaronu. NAJLENIWSZE LENIWE nie zalecane w fazie uderzeniowej ze względu na mąkę kukurydzianą ok. 500g serka homogenizowanego 6 kopiastych łyżek mąki kukurydzianej 2 jaja sól słodzik i kakao odtłuszczone Wymieszać serek z mąką i jajkami. Nabierać łyżką niewielkie kluseczki i wrzucać a osolony wrzątek, kiedy woda ponownie zawrze zamieszać i pogotować jeszcze ok. 2-3 min., odcedzić. Podawać posypane słodzikiem i kakao. __________________ źródło: [LINK NIEAKTUALNY] 1 Cytuj
asienka19873 Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 Tak sobie pomyslalam ze mozna by bylo z powodzeniem przyrzadzic sos do spaghetti w fazie z warzywami. Ten przepis podalam w daniah glownych. napisze jeszcze raz z poprawkami;-) Sos do Spaghetti: 500g miesa mielonego (wolowe lub z indyka) 2 czerwone papryki 2 cebulki(srednie) 2 kostki rosolowe koncentrat pomidorowy olej parafinowy,lyzka stolowa starczy maka kukurydziana do zageszczenia sosu(ok.2 lyzki) przyprawy(troche kucharka,pieprz,ostra papryka.co kto lubi) Miesko podsmazyc na tluszczu pare minutek. Oczyszczona papryke pokroic w kostke,cebule w cienkie polkrazki. warzywa dodac do mieska. Kostki rozpuscic w 3/4 l wrzatku ,wlac bulin do mieska i warzyw przykryc pokrywka i dusic ok 25 min na malym ogniu,do zmiekniecia warzyw. Dodajemy przecier pomidorowy,doprawiamy do smaku i zageszczamy maka kukurydziana rozrobiona zimna woda. Gotowe!:D zycze smacznego! sos jest naprawde super! Zamiast makaronu spaghetti mozemy przeciez uzyc makaronu protal ktory wstawila Sliweczka:-) 1 Cytuj
Śliweczka Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 KIEŁBASA SEROWA (FAZA P+W) 40 dag.białego sera 2 ogórki kiszone 5-6 grzybków marynowanych po pół strąka żółtej i czerwonej papryki mała cebula świeży ogórek 3 łyżeczki żelatyny sól,pieprz Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody.Gdy napęcznieje podgrzać (NIE GOTOWAĆ!)Wszystkie warzywa i grzybki pokroić w drobną kostkę.Ser zmielić 3 razy,dodać warzywa,przyprawy i żelatynę,wymieszać.Ułożyć na folii,uformować kiełbaskę,zawinąć.Schłodzić przez 2 godz.Kroić w plastry. 1 Cytuj
Śliweczka Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 ZAPIEKANKA RYBNA (FAZA P+W) 2 filety z ryby 4 pomidory cebula łyżka otrębów pszennych sól sok z cytryny olej parafinowy Filety lekko osolić i skropić sokiem z cytryny.Dno niedużej,żaroodpornej foremki wyłożyć plasterkami pomidora i posypać posiekaną cebulą.Ułożyć filety,przykryć następną warstwą plastrów pomidora i posypać cebulą.Oprószyć otrębami,polać troszkę olejem parafinowym i piec w piekarniku ok.45 minut. KLUSECZKI Z ZIOŁAMI (FAZA P) 10 dkg.otrąb mieszanych 1/2 szkl.mleka łyżka mąki kukurydzianej jajo,sól posiekany szczypiorek,natka pietruszki,bazylia Otręby zalać mlekiem,dodać makę,jajo,sól i zioła,wymieszać.Z masy formować małe kluseczki,wkładac do wrzatku i gotować na wolnym ogniu. PIERŚ Z KURCZAKA NA WARZYWACH (FAZA P+W) pierś kurczaka mała cebula pęczek włoszczyzny 1/4 kostki rosołowej 2 szkl.wody sól,pieprz Włoszczyznę oczyścić,pokroić wraz z cebuląw małą kostkę.Pierś posolić,oprószyc pieprzem.Podsmażyć na teflonie pierś z każdej strony na rumiano.Na tej samej patelni podsmażyć warzywa,zalać wodą z rozpuszczoną kostką rosołową.Ułożyć na warzywach pierś i piec w piekarniku w 180 stopniach ok.40 minut.Podczas pieczenia polewac kilkakrotnie pierś sosem który się wytworzył podczas pieczenia. 1 Cytuj
Śliweczka Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 DESER JOGURTOWY (FAZA P) porcja na 6 szt.małych porcji : * 0,5 l jogurtu light owocowego / Dukan zezwala na max.2 sztuki dziennie / * 4 łyżeczki żelatyny bez gotowania / 1łyżeczka na każde 100ml.jogurtu / * słodzik - wg gustu, bo owocowe jogurciki są słodsze niż naturalne lub: * 0,4l jogurtu naturalnego bez cukru, z najmniejszą ilością tłuszczu * 2 łyżeczki pokrojonych w kostkę, podduszonych owoców / ja dałam kwaśne jabłka / * 4 łyżeczki żelatyny b/g * słodzik - ilość zależy od tego, ile "słodkości " Wam trzeba /ja dodałam 6 pastylek/ * 3 krople aromatu pomarańczowego będzie tez potrzebna foremka silikonowa, lub malutkie miseczki . * żelatynę rozpuszczam w malusieńkiej ilości gorącej wody, dodaję wtedy ew. słodzik *garnuszek z jogurtem połączonym z owocami i aromatem stawiam na ogniu - jogurt należy tylko trochę podgrzać, przy wyższej temperaturze zetnie się ! * wlewamy rozpuszczoną żelatynę wraz ze słodzikiem * mieszamy...i już.Wlewamy do foremeczek silikonowych, lub miseczek - co kto tam ma i jak mu wygodnie.Wstawiamy do lodówki, aby deserek stężał. Z dziś robionego deserku wyszło mi 6 szt. , więc jeśli w rodzinie odchudza się tylko jedna osoba, lepiej zrobić z połowy porcji. Można też zrobić deser z ...coli 0%, kardamonu, żelatyny i 2 łyżek jogurtu. Ma całkiem inny, zbliżony do coli, ale bardziej kardamonowy smak . Zrobiłam go, gdyż Dukan zaleca kardamon w diecie Protal . źródło i zdjęcia na stronie : https://wielkiezarcie.com/przepis42200.html 1 Cytuj
Śliweczka Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 RYBA ZAPIEKANA W SOSIE JOGURTOWYM (FAZA P+W) porcja na 2 osoby: * 2 płaty ryby surowej / ja miałam pangę/ * czosnek granulowany, pieprz cytrynowy lub zwykły , odrobinka soli - do smaku na sos do zapiekania : * 1 szklanka jogurtu naturalnego bez cukru i z najmniejszą zawartością tłuszczu * 2 łyżki czubate szpinaku * 2 łyżeczki czosnku granulowanego, odrobinka pieprzu * łyżeczka natki zielonej Polecam tę prostą, smaczną i łatwą do zrobienia potrawę, która urozmaici dietę Protal.Ma kwaskowy smak i jest dość sycąca. Wykonuje się ją bez kropli tłuszczu, w naczyniu żaroodpornym. - rybę myjemy, osuszamy lekko i przekrawamy na pól, aby kawałki nie były zbyt duże - posypujemy odrobinką soli, sporą ilością pieprzu cytrynowego i czosnku granulowanego - układamy w naczyniu żaroodpornym i włączamy piekarnik na 180 st.C / ja z termoobiegiem / - sos :D o jogurtu wrzucamy wymienione przyprawy oraz szpinak, mieszamy dokładnie, ew. możemy spróbować "liznąć", czy ilość przypraw - szczególnie czosnku - będzie nam odpowiadać - wylewamy sos na ryby ułożone w naczyniu żaroodpornym ; ja nie przykrywałam - piekłam 15 min. w 180 st.C i 15 min. w 200 st Dodam tylko,że osoby nie lubiące szpinaku mogą go zastąpić dowolnymi ziołami. źródło i zdjęcia na stronie : https://wielkiezarcie.com/przepis42148.html 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.