Śliweczka Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 CZERWONY ZAWIJANIEC Z PIERSI KURCZAKA (FAZA P+W) na zawijańca dla jednej osoby : * 1 pierś drobiowa pojedyńcza * 1łyżeczka ostrej musztardy / ja miałam dijon / * 1 słupek marchewki / ok.0.8x0,8 cm / * 0,5 małego ogórka kwaszonego * 0,5 zmiażdżonego ząbka czosnku, lub trochę granulowanego * pieprz cytrynowy, odrobinka soli na sos do zapiekania : * 0,5 jogurtu naturalnego bez cukru * 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego * 0,5 zmiażdżonego ząbka czosnku * pieprz, sól, papryka czerwona w proszku ponadto będą potrzebne : 2 wykałaczki i naczynie żaroodporne z przykryciem Ten przepis to kolejna wariacja na temat chudego drobiu w diecie Protal. Zawijańca wykonujemy jak zawsze bez kropelki tłuszczu, zapiekając w naczyniu żaroodpornym. zawijaniec : * pierś drobiową rozbijamy lekko, z obu stron - najlepiej przez kawałek folii * musztardę wymieszaną ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i sporą ilością pieprzu cytrynowego nakładamy na pierś i rozsmarowujemy * na brzegu piersi układamy marchewką i ogórka kwaszonego, w miarę ciasno zwijamy i mocujemy wbijając pionowo 2 wykałaczki / będzie łatwo je usunąć bez "grzebania " w sosie * układamy zawijańca w naczyniu /wykałaczkami do góry / i zalewamy sosem czerwony pikantny sos : * do jogurtu wrzucamy przecier pomidorowy oraz przyprawy w odpowiedniej ilości ; najlepiej nieco " liznąć ", aby przekonać się o jego ostrości / powinien być dość pikantny, gdyż mięso drobiowe jest mało wyraziste / * pieczemy pod przykryciem ok.35 w temp. 200 st.C z termoobiegiem ...na wierzchu polałam troszkę białym sosikiem z jogurtu i przyprawy tzaziki. źródło i zdjęcia : https://wielkiezarcie.com/przepis42253.html 1 Cytuj
Śliweczka Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 Flaki Yvy8 1 kg flaków wołowych(ja kupiłam parzone,krojone) włoszczyzna 2 kostki rosołowe pieprz papryka ostra papryka słodka gałka muszkatołowa majeranek Flaki dokładnie płuczemy, wrzucamy na wrzątek, gotujemy10 min, odlewamy, płuczemy flaki pod bieżącą wodą. Powtarzamy 3-4 razy. W międzyczasie gotujemy wywar z włoszczyzny na kostkach rosołowych. Wyjmujemy warzywa. Wrzucamy flaki do wywaru i gotujemy do miękkości (ja gotowałam 3 godziny) uzupełniając wodę. Na pół godziny przed końcem gotowania doprawiamy przyprawami (bez majeranku, majeranek wrzucamy na koniec). Można zagęścić 3 łyżeczkami mąki kukurydzianej rozmieszanej w zimnej wodzie. żródło : [LINK NIEAKTUALNY] __________________ Cytuj
malgonek Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 boeuf stroganoff polędwica wołowa pokrojona w cienkie paseczki cebula w piórka, pieczarki sos pomidorowy (np. Tomatera Primo Gusto) polędwicę smażyłam na grilowej patelni z kropelką oleju, przerzuciłam do granka, a na tej patelni z odrobiną wody dusiłam pieczarki (posoliłam), cebulę wrzuciłam do mięsa , przerzuciłam pieczarki, zalałam pomidorami, trochę wody do konsystencji i dusić, dusić, dusić. Na koniec doprawić i smacznego, oczywiście w fazie z warzywami, ja na koniec dodam ziół świeżych ale już na talerz A składniki ilościowo według uznania 1 Cytuj
Gość syrop Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 PIZZA pół szklanki otrąb jajko mleko/kefir/serek homogenizowany Składniki wymieszać i usmażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu w formie placka. Obłożyć tuńczykiem/polędwicą z indyka/ lub co tam kto woli, cebula, ogórek konserwowy, pieczarki itd. Na to ser harceński (nie śmierdzi po upieczeniu :sad: a ze względu na dużą zawartość białka i minimalną ilość tłuszczu, 0,5g i węglowodanów 0,5g idealnie nadaje się do tej diety. Zapiec w piekarniku. Zamiast keczupu można użyć poimidorów z puszki. MIELONE z tuńczyka Z puszki rozdrobnionego tuńczyka wylac wodę i zmieszać zawartość z cebulą lub dymką, jajkiem, musztardą i otrębami. Obtoczyć w otrębach żytnich i usmażyć lub upiec. WĄTRÓBKA ze szpinakiem 2-3 cebule "usmażyć" na samej wodzie, do tego dodać wątróbke i dusić aż będzie upieczona. Paczkę szpinaku mrożonego podsmażyć z 2-3 ząbkami czosnku i odrobiną kefiru. Całość doprawić grubo mielonym pieprzem i solą morską. Podawać na liściu sałaty. Smacznego :) Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 Zerknijcie tutaj dziewczyny https://wielkiezarcie.com/przepisy.php?user_id=150332 1 Cytuj
anachoda Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 Ser harcyński to taki smrodkowy ser.A cytując etykietkę " delikatny ,aromatyczny chudy ser miękki z pasteryzowanego kwaśnego mleka". W smaku jest dość słony.Ponieważ kupiłam go dzisiaj ,to jeszcze nie zdążyłam sprawdzić. jak na ciepło smakuje. Wartości odżywcze ma niesamowite bo w 100g ma 125 kcal, a w tym 30g białka,0,3 tłuszczu i 0,5 węgli. Jak ktoś jest zainteresowany to w Lidlu jest o nazwie HARZER KASE w zielonym opakowaniu. 200g kosztuje niecałe 5 zł. Pozdrawiam 1 Cytuj
Samanta Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 Widziałam ten ser w Lidlu, my go możemy jeść?! Myślałam że nie ale jak tak to jutro go kupię. Cytuj
Śliweczka Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2009 NALEŚNIKI (FAZA P + W) 12 dkg.mąki kukurydzianej 2 jaja szczypta soli 1/4 litra mleka Składniki wymieszać i smażyć na teflonie (ew.polać patelnię odrobiną oleju parafinowego)jak zwykłe naleśniki.Do nadziania nalesników można dać wszystko na co ma się ochotę-pieczarki,warzywa,serek biały,serek homo itd.Ja doprawiłam na słodko serek wiejski i było pyszne :sad: 1 Cytuj
magdalenka_23 Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2009 Tak, teraz już wiem co dopisać do listy zakupów. MĄKA KUKURYDZIANA!!! :sad: Śliweczko super pomysł z tym naleśniczkiem. Napewno będą rewelacyjne z jogurtem greckim light, który ma konsystęcję serka homogenizowanego ale w smaku jest o NIEBO lepszy! Cytuj
mallina Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2009 Witam cieplutko.Też mam jeden przepis super smaczny:Omlet;2jaja,dodatki pokrojona w kosteczkę szynka,kilka małych pokrojonych w plasterki pieczarek,szczypiorek i przyprawy.Można smażyć na teflonie lub na zwykłej patelni z odrobiną parafiny.Mąż też chciał taki ,więc mu też zrobiłam.Było pycha :sad: [LINK NIEAKTUALNY] 1 Cytuj
dzika Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 NAJPROSTSZY DESER ŚWIATA :lol: Jogurt jogobella light, smak dowolny, 500 gram 2 łyżeczki żelatyny odrobina gorącej wody Żelatynę dokładnie mieszamy/rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody, studzimy i mieszamy dokładnie z jogurtem - przekładamy do naczynek i do lodówki. Niby jogurt, ale jednak ciało stałe :) FRANCUSKIE TOSTY chlebek protalowy jajko mleko Chlebek kroimy na kromki, mleko mieszamy z jajkiem i dalej postepujemy jak Dustin Hoffman w "Sprawie Kramerów", czyli zanurzamy w tej mieszaninie kromkę i smażymy PASZTET DLA WYBITNIE LENIWYCH ok. 30 dkg mięsa mielonego drobiowego lub cielęcego ok. 6 wątróbek drobiowych jajko ewent. trochę otrąb owsianych przyprawy - pieprz, sól, majeranek, czosnek, gałka muszkatołowa i co tak kto lubi Mielone mięso wrzucam do blendera i jeszcze raz poddaję rozdrobnieniu, dodaję też trochę wody, żeby jej jak najwięcej weszło w mięso, dzięki czemu po upieczeniu nie będzie megasuche. Przekładam do miski, do blendera wrzucam oczyszczone i umyte wątróbki i robię krwawą rzeźnię :sad:. Wszystko mieszam dokładnie w misce, dodaję jajko, przyprawy, mieszam, mieszam, mieszam. Ewent. dodaję odrobinę otrąb, przekładam do foremki z folii alu wysmarowanej naszym ulubionym olejem, nakrywam folią alu i do piekarnika - temp. i czas robię na oko, prawdę mówiąc, bo różnie się piecze.. Pod koniec odkrywam, żeby na górzę trochę sie przypiekło. Cytuj
patryszka121 Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Cześć dziewczyny, czy któraś z Was smażyła jakos wątróbki indycze ? Jak to zrobić żeby nie używać oleju do smażenia ? Pomyslalam, że można zmielić na miałko płatki owsiane, żeby obtoczyć mięsko, ale co dalej ? Cytuj
Anula1978 Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 Jeśli chodzi o wątróbki to wczoraj smażyłam ale drobiowe. Opłukałam je następnie obtoczyłam lekko w mące kukurydzianej i na patelnię teflonową. Podsmażyłam je z jednej i z drugiej strony tak by zbrązowiały (bo takich nieprzypieczonych nie lubię), później podlałam wodą i trochę podusiłam aż woda odparowała i dodałam cebulkę. Znów podlałam lekko wodą a na samym końcu osoliłam. I wyszła palce lizać. I myślę, że z indyczymi możesz zrobić tak samo a jak za duże będą to przekrój na kilka mniejszych kawałków. Pozdrawiam i życzę smacznego. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.