patryszka121 Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 Witajcie. Ja dziś na śniadanko zrobiłam jajka faszerowane (1faza - bezwarzywna) Jajka ugotowane na twardo, przekroić na pół, wyjąć żółtka, polączyć z tuńczykiem z puszki (w wodzie) można wymieszać widelcem, ale ja zblenderowalam, i nałożć z powrotem do polówek, na wierzch można kapnąć jogurtem, wygląda jak majonez, lepiej optycznie.... W fazie z warzywami, można dodać natkę pietruchy, zamiast tuńczyka można dodać makrelę, łososia lub inną rybę, albo np zmiksować z papryką czerwoną, albo ogórkiem... zależy od wyobraźni i od podniebienia, ale polecam bo pyszne. Na obiadek było mięso obrane z pieczonych udek, polane dipem jogurt+czosnek. Pycha !! Robiłam też kiedyś taką przekąskę faszerowaną z piersi indyka. Piers należy przeciąć prawie na pół wzdłuż, ale nie do konca, tak żeby filet rozłozyl sie na pół, następnie trzeba go ubić żeby był cieńki równo na całej powierzchni. Szpinak (mrożonkę) trzeba poddusić żeby był miękki, czosnek, przyprawy,serek feta w kosteczkę, taki farsz rozłożyć na całym filecie i zawinąć można dodac kosteczki z papryki, albo kukurydzę, czy też czerwoną fasole (nie wiem czy można na tej diecie) zawijamy w folię alu, i do piekarnika, jak się upiecze i przestygnie kroi się na 1 cm krążki i zakąska gotowa. Fajnie smakuje z dipem czosnkowym. 1 Cytuj
dzika Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Witajcie. Ja dziś na śniadanko zrobiłam jajka faszerowane (1faza - bezwarzywna) Jajka ugotowane na twardo, przekroić na pół, wyjąć żółtka, polączyć z tuńczykiem z puszki (w wodzie) można wymieszać widelcem, ale ja zblenderowalam, i nałożć z powrotem do polówek, na wierzch można kapnąć jogurtem, wygląda jak majonez, lepiej optycznie.... W fazie z warzywami, można dodać natkę pietruchy, zamiast tuńczyka można dodać makrelę, łososia lub inną rybę, albo np zmiksować z papryką czerwoną, albo ogórkiem... zależy od wyobraźni i od podniebienia, ale polecam bo pyszne. Na obiadek było mięso obrane z pieczonych udek, polane dipem jogurt+czosnek. Pycha !! Robiłam też kiedyś taką przekąskę faszerowaną z piersi indyka. Piers należy przeciąć prawie na pół wzdłuż, ale nie do konca, tak żeby filet rozłozyl sie na pół, następnie trzeba go ubić żeby był cieńki równo na całej powierzchni. Szpinak (mrożonkę) trzeba poddusić żeby był miękki, czosnek, przyprawy,serek feta w kosteczkę, taki farsz rozłożyć na całym filecie i zawinąć można dodac kosteczki z papryki, albo kukurydzę, czy też czerwoną fasole (nie wiem czy można na tej diecie) zawijamy w folię alu, i do piekarnika, jak się upiecze i przestygnie kroi się na 1 cm krążki i zakąska gotowa. Fajnie smakuje z dipem czosnkowym. ostatnie brzmi bosko, ale odpada feta i ta kukurydza/fasola ;) ale można wsadzić inne rzeczy.. Cytuj
Śliweczka Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 Parówki z pieczarkami (FAZA P+W) Coś dla miłośniczek i miłośników parówek.Choć niektóre z Was pisały w swoich postach że nie jedzą parówek to postanowiłam wstawić ten przepis bo sama jem parówki od czasu do czasu i bardzo je lubię.Może ktoś się skusi. Ilości składników dowolne(ile kto zje) Cienkie parówki drobiowe lub cielęce (ja kupuję lekko podwędzane,drobiowe) pieczarki cebula koncentrat pomidorowy ew.mąka kukurydziana do zagęszczenia sosu (ja nie daję) sól,pieprz,papryka w proszku Parówki obrać z osłonek i pokroić na ok.2 cm.kawałki,pieczarki pokroić w ćwiartki,cebulę w kostkę.Podsmażyć pieczarki na teflonie,wrzucić parówki i cebulę,chwilę smażyć.Podlać wodą (nie za dużo)Dodać koncentrat i doprawić,ew zagęścić mąką kukurydzianą rozrobioną w odrobinie wody.Szybkie i proste. Cytuj
Milenka Opublikowano 18 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 MUFINKI 4 JAJKA 4 ŁYŻKI STOŁOWE OTRĄB PSZENNYCH 8 ŁYŻEK STOŁOWYCH OTRĄB OWSIANYCH 4 ŁYŻKI STOŁOWE BEZTŁUSZCZOWEGO TWAROŻKU PÓŁ ŁYŻECZKI SŁODZIKU NISKOKALORYCZNEGO( DUKAN PODAJE "HERMESETAS" AROMAT WEDLE UZNANIA: SKÓRKA Z CYTRYNY, CYNAMON, KAWA ROZGRZAĆ PIEKARNIK DO 180*C. BIAŁKA UBIĆ NA PIANĘ. POZOSTAŁE SKŁADNIKI WYMIESZAĆ I DODAĆ DO NICH PIANĘ. ROZŁOŻYĆ CIASTO DO FOREMEK NA MUFINKI I PIEC 20-30 MINUT. MUS CZEKOLADOWY 3 ŁYŻKI WODY 125G CZEKOLADY DIETETYCZNEJ 1 ŁYŻECZKA KAWY ROZPUSZCZALNEJ 6 BIAŁEK SZCZYPTA SOLI 125G TWAROŻKU BEZ TŁUSZCZU W NACZYNIU WYMIESZAĆ WODĘ, CZEKOLADE POKROJONĄ NA KAWAŁKI I KAWĘ. PRZYKRYĆ CAŁOŚĆ FOLIA ALUMINIOWĄ I UMIEŚCIĆ W SZYBKOWARZE. GOTOWAĆ 5 MINUT. BIAŁKA UBIC Z SOLĄ NA SZTYWNĄ PIANĘ. KIEDY CZEKOLADA SIĘ ROZPUŚCI, WYJĄĆ NACZYNIE Z SZYBKOWARA, A DO MASY DODAĆ TWAROŻEK I WYMIESZAĆ, TAK ABY UZYSKAĆ GŁADKĄ KONSYSTENCJĘ. DELIKATNIE POŁĄCZYĆ MASĘ Z UBITĄ PIANĄ. ROZLAĆ MUS DO PUCHARKÓW. PRZED PODANIEM TRZYMAĆ 2 GODZINY W LODÓWCE. BISZKOPT 4 JAJKA 100G SŁODZIKU DO PIECZENIA STARTA SKÓRKA Z 1 CYTRYNY 40G MAIZENY ROZGRZAĆ PIEKARNIK DO 180*C. BIAŁKA UBIC NASZTYWNĄ PIANĘ. ŻÓŁTKA WYMIESZAĆ ZE SŁODZIKIEM, DODAĆ SKÓRKĘ Z CYTRYNY ORAZ MAIZENĘ I DELIKATNIE WYMIESZAĆ JE Z PIANĄ Z BIAŁEK. WLAĆ DO FORMY WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA I PEC 20 MINUT, AŻ CIASTO NABIERZE ZŁOTEGO KOLORU. 1 Cytuj
asienka19873 Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 milenka a co to jest ta maizena? fajne przepisy! 1 Cytuj
patryszka121 Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 Maizena, handlowe określenie mączki kukurydzianej. Wykorzystywana jest ona do zagęszczania kremów lub jako dodatek do delikatnych wypieków, który ulepsza jakość. ;) 1 Cytuj
Śliweczka Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 Maizena, handlowe określenie mączki kukurydzianej. Wykorzystywana jest ona do zagęszczania kremów lub jako dodatek do delikatnych wypieków, który ulepsza jakość. ;) Maizena to w dosłownym tłumaczeniu skrobia kukurydziana,taki krochmal z kukurydzy ;) ,ciężko chyba coś takiego dostać w Polsce.Dlatego zamiast maizeny używamy mąki kukurydzianej. 1 Cytuj
asienka19873 Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 tak tez myslalam ze cos z kukurydza mi sie kojarzy.... ja kupuje meismehl a to tez doslownie oznacza make kukurydziana. dziekuje wam patryszka i sliweczka za odpowiedzi na moje watpliwosci ;) milego dnia;-) Cytuj
Milenka Opublikowano 19 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 ZAPIEKANKA Z KALAFIOREM faza warzywa + proteiny 1,2 kg kalafiora 600g mielonego mięsa chudego 1 drobno pokrojona cebula 2 ząbki czosnku 1 mały pęczek natki pietruszki sól, pieprz Kalafior ugotować na parze i zmiksować na puree(czytaj pire ;) ). Nastepnie zmiksować mięso z cebulą, czosnkiem, pietruszką, solą i pieprzem. Na żaroodpornym talerzu ułożyć mięso, na nim pire z kalafiora. Piec 40 min w piekarniku nagrzanym do 180*C. i Cytuj
Milenka Opublikowano 20 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 CHIPSY POMIDOROWE Z PAPRYKĄ FAZA W+P 10 pomidorów 1/4 łyżeczki papryki Wybrać okrągłe i twarde pomidory. Pokroić na plasterki o grubości 2mm, ułożyć na folii aluminiowej i posypać słodką papryką. Piec 2 godz. w piekarniku nagrzanym do 100*C. Przechowywać w hermetycznym pudełku, w suchym miejscu. Cytuj
Milenka Opublikowano 20 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 JAJECZNICA Z KRABEM faza proteiny 6 jajek sól, pieprz 100g kraba 2 średnie szalotki (cebulki) W misce rozbić jajka z przyprawą.Mięsko zkraba starannie odsączyć. Cebulkę pokroić na paski i podsmażyć. Podsmażyć mięsko kraba aby się przyrumieniło i wymieszać z jajkami. Całość podgrzewać wg uznania. 1 Cytuj
Milenka Opublikowano 20 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 BEZY 3 białka 6 łyżek słodziku w proszku 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki kawy Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać słodzik w proszku zmieszany z kakao, a następnie kawę. Ubijać kolejne 30 sekund. Na blasze do pieczenia uformować bezy. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 150*C. Piec 15-20 minut. Cytuj
Śliweczka Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 JAJECZNICA Z KRABEM faza proteiny 6 jajek sól, pieprz 100g kraba 2 średnie szalotki (cebulki) W misce rozbić jajka z przyprawą.Mięsko zkraba starannie odsączyć. Cebulkę pokroić na paski i podsmażyć. Podsmażyć mięsko kraba aby się przyrumieniło i wymieszać z jajkami. Całość podgrzewać wg uznania. Milenko,jak myślisz,czy do tej jajecznicy można użyć surimi? 1 Cytuj
patryszka121 Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 Witajcie. Ja robiłam coś podobnego z paluszkami "powiedzmy krabowymi" ale może nie była to jajecznica, ale omlet. Omlet - jajka dodałam mąkę kukurydzianą mleko chude i do tego podgotowałam paluszki i podzieliłam je na takie cienkie makaroniki (takie są w środku, pod tym różowym) wymieszałam z jajkami na omlet i na patelaszkę. Mi smakowało, ale ja mam czasem odjechany smak. Do takiego omleta często dodaję jakieś warzywko może być paparyka posiekana, albo pieczarki, starta kalarepa, pomidor w cienkich plasterkach, albo wsio na raz. Polecam 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.