Śliweczka Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Filety Rybne Inaczej (Faza P) 3 kostki filetów rybnych 1 łyżka ostrej musztardy 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka drobno posiekanych korniszonów sól,pieprz Filety ułożyć w wysmarowanym olejem lub parafiną półmisku żaroodpornym i zapiec w piekarniku w 230 st.ok.15 min.Wyjąć z piekarnika,odlać powstały płyn.W misce wymieszać musztardę i jogurt,doprawić solą i pieprzem.Wrzucić korniszony.Przykryć filety sosem,ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut. Cytuj
Śliweczka Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Roladki z Sałaty (FAZA P+W) 4 duże liście sałaty 10 dag białego sera 2 jaja szczypiorek protomajonez albo jogurt (jak kto woli,ja używam protomajonezu) pieprz,sól Ugotowane na twardo jaja zetrzeć na tarce z dużymi otworami,wymieszać ze zmielonym białym serem,posiekanym szczypiorkiem i majonezem lub jogurtem.Doprawić.Można dodać inne warzywa np.paprykę.Posmarować masą liście sałaty,zwinąć roladki,ułożyć na półmisku i polać majonezem. Cytuj
Śliweczka Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2009 CUKINIA NADZIEWANA (FAZA P+W) 2 małe cukinie 10 dag.mielonego miesa drobiowego albo wołowego pomidor zabek czosnku mała cebula oregano pieprz,sól Cukinie przekroić wzdłuż na połówki,wydrążyć miąższ.Miąższ,pomidor,cebulęi czosnek drobno posiekać,wymieszać z mięsem,doprawić.Napełnić farszem połówki cukinii.Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok.20 minut.Podawać z sosem pomidorowym,posypane koperkiem lub natką pietruszki. 1 Cytuj
Śliweczka Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2009 INDYK NA RÓŻOWO (FAZA P+W) 50 dag.piersi indyka 2 małe cebule sól ,pieprz,curry SOS: 40 dag .rabarbaru (tylko czerwone części łodyg) pół szklanki chudego rosołu drobiowego (z 1/4 kostki) szczypiorek 2 łyżeczki mąki kukurydzianej imbir słodzik sól,pieprz zielenina do dekoracji Mięso natrzeć przyprawami.Można posmarowac odrobiną parafiny,ale nie koniecznie.Obłożyć pokrojoną cebulą,podlać odrobinką wody i upiec w piekarniku.Rabarbar umyć,osuszyć,pokroić w cienkie plasterki.Wrzucić do rosołu,dodać przyprawy,gotować ok.6 minut.Mąkę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody,dodac do sosu,zagotować.Upieczone mięso pokroić w plastry.Ułożyć na półmisku razem z cebulą,polać sosem,posypać posiekanym szczypiorkiem. Cytuj
Śliweczka Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Chłodnik na szybko (FAZA P+W) Kefir Barszcz instant w proszku Pomidor Ogórek świeży Koperek sól pieprz Wymieszać do smaku barszcz z kefirem, dodać pokrojone pomidory i ogórka , dodać sól, pieprz, posypać koperkiem... Cytuj
Śliweczka Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 SZAFRANOWE SZASZŁYKI Z KURCZAKA (FAZA P) • 1 kg piersi kurczaka (2 sztuki) • sól, pieprz • sok z 1 cytryny • mała szczypta szafranu • świeży tymianek Potrzebne będą: patelnia grillowa (lub grill) oraz drewniane patyki na szaszłyki, które należy wcześniej moczyć w zimnej wodzie przez 1/2 godziny. Przygotowanie: Piersi kurczaka umyć, osuszyć, odciąć ewentualne skórki, włókna i kostki. Pokroić wzdłuż na paski, oprószyć solą oraz pieprzem. Do miski wlać sok z cytryny i wsypać szafran. Włożyć piersi kurczaka i wymieszać. Odstawić na 15 minut. Paski kurczaka wyjąć z marynaty i nakłuć na szaszłyki zawijając je jak w harmonijkę. Szaszłyki ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej lub grilu i grillować przez około 5 minut, następnie przełożyć na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut. Pod koniec na szaszłykach ułożyć gałązki lub listki tymianku (kurczak będzie bardzo chudy i delikatny). Doprawić ewentualnie solą oraz pieprzem. 1 Cytuj
Śliweczka Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 Zapiekanka (FAZA P+W) 1 pierś z kurczaka kilka różyczek kalafiora kilka różyczek brokuła 20-30 dag pieczarek 1 czerwona papryka 1 średnia cebula 1 pomidor mały jogurt naturalny 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1 łyżka przyprawy gyros-kebab czosnek granulowany lub surowy Fileta kroimy w paseczki, cebulę w kostkę, paprykę w kostkę. Kalafior i brokuł gotujemy w osolonej wodzie. Pieczarki kroimy w paski i dusimy na niewielkiej ilości wody. Fileta z cebulą i papryką smażymy na teflonie z przyprawą gyros-kebab, w razie potrzeby podlewając odrobina wody. Kurczaka przełożyć do żaroodpornej formy, na to ułożyć różyczki kalafiora i brokuła, posypać uduszonymi odparowanymi pieczarkami. Na wierzch ułożyc pokrojonego w ósemki pomidora. Jogurt wymieszać z chrzanem, przecierem i czosnkiem. Zalać danie. Zapiekać 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Cytuj
Śliweczka Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 Zapiekanka Kalafiorowa (FAZA P+W) 1 nieduży kalafior 1 cebula 5-6 większych pieczarek 100 gr szynki z indyka lub innej chudej 150 gr jogurtu 1 łyzka koncentratu pomidorowego sól, pieprz czosnek Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu kroimy na kawałki pokrojoną cebule i pieczarki podsmażamy na teflonie, szynkę kroimy w kosteczkę. Jogurt mieszamy z przyprawami i koncentratem. Wszystko razem mieszamy (ja jeszcze dosoliłam, bo lubię) i wkładamy w formie żaroodpornej na 30 min do piekarnika 200 stopni. Cytuj
Śliweczka Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 PLACUSZKI Z CUKINII I PORA (FAZA P+W) 1 cukinia 1 por 4-5 łyżek maki kukurydzianej 2 jajka pęczek koperku 2-3 łyżek mleka 2 ząbki czosnku sól, pieprz, vegeta do smaku Cukinię obieramy, usuwamy środek z pestkami i trzemy na tarce o grubych oczkach, odciskamy z soku. Pora i koperek drobno siekamy. Do cukinii dodajemy pora, jajka, mąkę, mleko i zmiażdżony czosnek. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą. Dodajemy koperek i dokładnie mieszamy (jesli jest bardzo rzadki dodajemy odrobinę mąki). Nakładamy łyżką na patelnię i smażymy z obu stron na złoto. Podajemy na gorąco. Cytuj
Śliweczka Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 FASOLKA SZPARAGOWA Z PIECZARKAMI (FAZA P+W) 200g fasolki szparagowej żółtej 200g fasolki szparagowej zielonej 200g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz, sok z cytryny do smaku Fasolki obieramy z końcówek i "włosów", gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy (można pokroić na mniejsze kawałki). Pieczarki kroimy w kawałki, podduszamy z cebulą solą i pieprzem, na koniec dodajemy zmiażdżony czosnek. Łączymy pieczarki z fasolką, dodajemy sok z cytryny do smaku. Cytuj
Śliweczka Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 LECZO (FAZA P+W) Składniki: Pierś z kurczaka 100 g Bakłażan 1 szt. (ok.250 g) Cukinia 1 szt. (ok. 250 g) Cebula 2 szt. Pomidory 2 szt. Vegeta, majeranek do smaku Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać vegetą i majerankiem, na chwilę odstawić do lodówki w międzyczasie: pokroić cebulkę, bakłażana (ze skórą), cukinię (bez skóry), pomidory (bez skóry) kurczaka podsmażyć, dodać cebulkę i kiedy kurczak i cebulką zarumienią się dolać trochę wody i dusić cukinię i bakłażana dusić dolewająć odrobinę wody, a kiedy będą miękkie dodać pomidory oraz wcześniej przygotowanego kurczaka z cebulką doprawić do smaku (jesli ktos ma ochote mozna jeszcze dodac 1-2 łyzki przecieru bedzie ostrzejszy czerwony kolor) Cytuj
Śliweczka Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 SAŁATKA Z KURCZAKIEM WĘDZONYM (faza P+W) - kurczak wędzony(bez skorki) - brokuly - marchew - ogorek konserwowy - serek wiejski - przyprawy Kurczak wedzony kroimy w kostke lub wedlug wlasnego uznania. Brokul gotujemy na miekko dzielimy na rozyczki i kroimy odrobine drobniej, marchew trzemy na tarce mozna uprzednio ugotowac jak ktos nie lubi na surowo. ogorek konserwowy kroimy w kostke. wszystko razem mieszamy dodajemy serek wiejski i przyprawy... Gramatura wedlug uznania. Cytuj
Śliweczka Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 ZRAZY ZAWIJANE (FAZA P+W) filet z indyka kawałek papryki ogórek kwaszony lub konserwowy cebula musztarda jajko kostka rosołowa indyka kroimy na plastry, lekko rozbijamy, smarujemy musztardą, kładziemy słupek papryki, ogórka i cebuli, zawijamy jak na zrazy, spinamy wykałaczkami lub związujemy nitką. Obtaczamy w jajku i lekko podsmażamy ze wszystkich stron, a potem dusimy w bulionie z kostki. Mozna dodac koncentrat. Cytuj
Maruda Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2009 HERBATNIK - 2 jajka - pół łyżeczki słodziku w płynie - 20 kropli aromatu waniliowego bez tłuszczu - 1 łyżka stołowa otrąb pszennych - 2 łyzki stołowe otrąb owsianych Wymieszać w naczyniu 2 żółtka, słodzik, aromat waniliowy i otręby. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do pozostałych składników. Radkie ciasto wlać do płaskiej formy. Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Żywcem przepisane z książki... Ale koleżanka to zmodyfikowała - wszystkie składniki x3 - ale aromatu to trochę mniej.. Oni w tej Francji chyba inny mają niż my. Słodziku więcej - ale to wedle uznania. No i dodała proszek do pieczenia - PYCHA!!! W końcu prawdziwe ciasto po dwóch miesiącach dietowania... Ciekawe czy mi też się takie fajne uda MNIAM!!! No i pieczone jakieś 30 minut. P O L E C A M !!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.