asienka19873 Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2009 mysle ze mozemy zrobic sobie mini pizze z patelni(przepis pochodzi od Bellii,w daniach glownych jest zamieszczony). jest moze z malym grzeszkiem ale napewno przejdzie w trzeciej fazie :D a jesli ktos robi wlasny ser zolty moze dodac taki chyba... Składniki: (faza B+W) 15dag pieczarek 15dag startego żółtego sera-uzylam tylko 5 dag(odtluszczonego 17%-grzeszek :grin: ) 15dag wędliny-chuda szyneczka u mnie pomidor mała papryka- dodalam pol czerwonej i pol zoltej :grin: cebula sól pieprz bazylia,oregano- tu co kto lubi,ja dalam przyprawe do pizzy olej-ja usmazylam na 1 lyzce oliwy Ciasto: 3łyżki mleka 3łyżki mąki-dodalam 2 lyzki maki kukurydzianej i 1 lyzke otrab pszennych 1jajko Przygotowanie: Warzywa,pieczarki i wędlinę kroimy w kostkę.(pieczarki podsmazylam na patelni,podlalam woda i chwilke mieszalam az wyparuje sok).Wyrabiamy ciasto nie będzie tego wiele,mieszamy z warzywami,doprawiamy do smaku.Łyżką nakładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor.Podajemy z ketchupem. (ja polalam sobie sosem jogurtowo-czosnkowym) i smazylam w formie malych placuszkow,lepiej sie przewraca,pychaaaaa!!!!! :grin: gdyby nie ten ser...(no i maka)to calkiem protalowo :D Cytuj
Śliweczka Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Mam jeszcze taki przepis na LODY,dobre...smakują jak prawdziwe,chociaż roboty z nimi więcej niż z tymi lodami z serka homo. 1/2 litra mleka 2 jajka 2 żółtka słodzik kawa,kakao,wanilia lub cytryna do smaku Jaja ubić na parze ze słodzikiem,dodawać po trochu mleko,ubijać aż masa zgęstnieje.Przełożyć do naczynia z zimną wodą i ubijać dalej.Dodać wybrane dodatki smakowe.Włożyć do naczynia plastikowego i wstawić do zamrażarki.W czasie zamrażania raz czy dwa razy wyjąć naczynie z lodami i mikserem zamieszać troszkę. (FAZA P) Cytuj
Śliweczka Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Krem Cytrynowy (FAZA P) 4 jaja sok z cytryny łyżka żelatyny 1/2 szklanki jogurtu naturalnego Sparzyć wrzątkiem jaja.Namoczyć żelatynę w odrobinie mleka i rozpuścić na ogniu nie zagotowując.Ubić sztywną pianę z białek,dodać słodzik,wymieszać z żółtkami,jogurtem i żelatyną.Zastudzić.Można zamiast cytryny dodać kakao lub kawę. Cytuj
bagi Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 LODY skladniki: 500g jogurtu naturalnego 0% 2 lyzki serka homogenizowanego (lub jogurt grecki 0%) 3 jajka slodzik(tak na oko, zalezy jak kto lubi) aromat: waniliowy(kilka kropel bo jak za duzo lody wyjda gorzkie) lub kakao, kawa...wedle uznania Bialka oddzielamy od zoltek. Jogurt, serek homo, zoltka, slodzik i aromaty miksujemy przez chwile razem. Dodajemy piane z bialek i mieszamy. Przekladamy do miseczek, wkladamy do zamrazarki i gotowe :D. Cytuj
bogi Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 sERNIK "WIEDEŃSKI" Składniki: 4 opakowania serka homogenizowanego 4 jaja 3 łyżki otrąb pszennych 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 % słodzik (wedle uznania, ale sernik powinien być słodki, więc ja dodałam 10 łyżek tego w płynie) 3-5 kropli aromatu (smak dowolny) papier do pieczenia do wyłożenia blachy Wykonanie: Otręby mielimy na pył. Żółtka , aromat i słodzik ubijamy, dodajemy serki, zmielone otręby, wszystko mieszamy na gładką masę. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, mieszamy i wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku ok. godziny w temperaturze 170-180 stopni. Po upieczeniu przetrzymujemy w uchylonym piekarniku jeszcze przez chwilę. Po wyjęciu z piekarnika, zostawiamy do wystudzenia w blaszce. Cytuj
bogi Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 CYTAT(Anula1978 @ 13.05.2009, 14:53) * Dowcipy fajne idzie boki zrywać. Margarete nie przejmuj się wagą - u mnie też stanęła ale faktem jest, że wczoraj dość późno zjadłam kolację o 21 kawałek protochlebka z twarogiem,papryką,ogórkiem i pomidorem i kawałek biszkoptu z mąki kukurydzianej przełożony jogurtem owcowym. I myślałam że dziś będzie mniej ....a tu....lipa. Trzymajcie się wszystkie. Aha a jeszcze mam pytanie do Śliweczki bądź Marudy (bo wiem, że robiłyście ten biszkopt): powiedzcie ile dajecie łyżek mąki kukurydzianej na biszkopt z 4 jajek? Ile to jest 40 gr maki? Ja dałam 4-5 łyżek - tak na oko. ziiimmmmnnnnoooo, ale to chyba dobrze icon_biggrin.gif anula, znalazłam taki przepis BISZKOPT - 4 jajka - 100 g słodziku do pieczenia - starta skórka z 1 cytryny - 40 g mazeiny Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać ze słodzikiem, dodać skórkę z cytryny oraz mazeinę i delikatnie wymieszać je z pianą z białek. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. i taki BISZKOPT Z WARSTWĄ SEROWO_MARCHEWKOWĄ Warstwa serowa 20 dkg sera( ja wzięłam półtłusty- ma 4% tłuszczu) 2 żółtka 2 łyżki otrębów zmiksować razem dodać trochę mleka jeśli za gęste, zapach i słodzik. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem -ja piekłam w podłużnej keksówce. Wstawić do nagrzanego piekarnika, żeby się podpiekło. Warstwa marchewkowa 1 dużą marchewkę utrzeć na tarce jarzynowej, podlać niewielką ilością wody i rozgotować pod przykryciem ( niedługo), gdy zmięknie - zmiksować i przestudzić. W międzyczasie ubić pianę z dwóch pozostałych białek + słodzik. Wymieszać z ostudzoną marchewką i dodać zapach ( ja dałam migdałowy) Wyjąć blaszkę z podpieczonym serem, wylać na niego ciasto marchewkowe. Biszkopt: 3 jaja 3 łyżeczki mąki kukurydzianej pół łyżeczki proszku do pieczenia słodzik, zapach Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno dodać słodzik, po jednym- żółtka (wtedy już mieszać niezbyt energicznie ) mąkę wymieszaną z proszkiem, wymieszać i wylać na warstwę marchewkową. Upiec. Po przestudzeniu odwrócić, tak, żeby ser był na wierzchu a biszkopt pod spodem. o! coś ciekawego sERNIK "WIEDEŃSKI" Składniki: 4 opakowania serka homogenizowanego 4 jaja 3 łyżki otrąb pszennych 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 % słodzik (wedle uznania, ale sernik powinien być słodki, więc ja dodałam 10 łyżek tego w płynie) 3-5 kropli aromatu (smak dowolny) papier do pieczenia do wyłożenia blachy Wykonanie: Otręby mielimy na pył. Żółtka , aromat i słodzik ubijamy, dodajemy serki, zmielone otręby, wszystko mieszamy na gładką masę. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, mieszamy i wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku ok. godziny w temperaturze 170-180 stopni. Po upieczeniu przetrzymujemy w uchylonym piekarniku jeszcze przez chwilę. Po wyjęciu z piekarnika, zostawiamy do wystudzenia w blaszce. MLECZKO WANILIOWE 2 szklanki mleka 3 jaja, słodzik, zapach waniliowy lub wanilia naturalna Mleko zmiksować z jajami i pozostałymi składnikami. Masę wlać do filiżanek i wstawić do większego naczynia z taką ilością wody aby filiżanki zanurzyły się do połowy, nakryć je pergaminem. Naczynie przykryć przykrywką i powoli gotować aż mleczko zetnie się na galaretkę.Wystudzić. MLECZKO KAWOWE LUB CZEKOLADOWE Wykonujemy tak samo, tylko zamiast wanilii dodajemy napar z łyżki kawy lub kakao. KREM CYTRYNOWY 4 jaja sok z cytryny( lub aromat waniliowy) łyżka żelatyny pół szklanki gęstego jogurtu Ponieważ jajka używamy surowe, należy je wcześniej sparzyć (w skorupkach) Namoczyć żelatynę( w odrobinie mleka lub wody) i rozpuścić na palniku. Ubić na sztywno pianę z białek, dodać słodzik( jeśli słodzik w tabletkach to też oczywiście wcześniej rozpuszczonych) i delikatnie wymieszać z żółtkami, jogurtem i żelatyną. Przełożyć do pucharków, zastudzić. KREM KAWOWY LUB KAKAOWY Takie same składniki, tylko zamiast cytryny zaparzona kawa lub kakao. Cytuj
bogi Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 SERNIK JAK PRAWDZIWY - 0,5 kg sera chudego (najlepszy taki w kostkach, mieciutki, zeby nie trzeba bylo mielic) - 4 jajka - 2 do 3 lyzek slodziku w proszku - 3 lyzki zmielonych na puch otrab - 3/4 szklanki mleka 0,5% - dowolny aromat Ser, zoltka, slodzik, aromat, otreby wrzucic do miski i zmiksowac dodajac po troche mleko. Masa bedzie dosc rzadka i taka ma byc. Na koniec dodac ubite na piane bialka i delikatnie wymieszac. Tortownice (najlepiej taka o srednicy 19 cm) wylozyc papierem do pieczenia (koniecznie papier bo, do wszystkiego innego sie przylepia) i wylac mase serowa. Piec 1 godzine w temperaturze 170 stopni. Mozna dodac do czesci masy kakao, bedzie wtedy sernik we wzorki. Cytuj
bogi Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 Margot pozwolilam sobie skopiowac pare Twoich przepisow do zakladki z przepisami, mam nadziejeze nie wezmiesz mi tego za złe ale zrobilam to troche dla siebie aby tak nie szukac po stronach forum:) Cytuj
juggin Opublikowano 20 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2009 TWARÓG W SZYNCE ( Faza P) - 250 g. twarogu chudego ( najlepiej trzykrotnie mielonego) - 1-2 ząbki czosnku - maggi - 2 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru - 10 -12 plasterków szynki drobiowej Twaróg mieszamy z jogurtem, czosnkiem i magi na gładką masę. Farsz nakladamy na plasterk szynki, zawijamy w roladke ( rulonik) i wkladamy na godzinkę do lodowki. Pyszna przekąska lub kolacja z cieplutką , słodką herbatą. Cytuj
Śliweczka Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 sorbet rabarbarowy (FAZA P+W) rabarbar umyć, oczyścić, pokroić na kilku centumetrowe kawałki, wrzucić do odrobiny gotującej się wody (wody tyle by prawie sięgała do poziomu rabarbaru) gotować 5 -10 minut, ostudzić, zmiksować z słodzikiem/stewią i odrobiną cynamonu do lodówki na minimum 3-4 godziny - co pół godziny energicznie mieszać rozbijając kryształki krem jogurtowo rabarbarowy (FAZA P+W) rabarbar umyć, oczyścić, pokroić na kilku centumetrowe kawałki, wrzucić do odrobiny gotującej się wody (wody tyle by prawie sięgała do poziomu rabarbaru) gotować 5 -10 minut, ostudzić, zmiksować z słodzikiem/stewią i odrobiną cynamonu jogurt wymieszać ze słodzikiem, przekładać warstwami z rabarbarem galaretka rabarbarowa (FAZA P+W) rabarbar umyć, oczyścić, pokroić na kilku centymetrowe kawałki, wrzucić do odrobiny gotującej się wody (wody tyle by prawie sięgała do poziomu rabarbaru) gotować 5 -10 minut, dodać rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody żelatynę, wymieszać i odrobinę ostudzić, zmiksować z słodzikiem/stewią i odrobiną cynamonu ze zmiksowanego rabarbaru ze słodzikiem jest też świetny zwyczajny chłodnik czy też sosik do naleśników NUTELLA LIGHT (FAZA P) Składniki : 7 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku 1 czubata łyzeczka odtłuszczonego kakao 3 czubate łyzki słodzika w proszku 8 kropli aromatu orzechowego 2 płaskie łyzki odtłuszczonego mleka w płynie MOZNA EWENTUALNIE DODAĆ : 1 żółtko ze sredniej wielkości jajka 1. Zmiksować razem mleko w proszku, kakao, słodzik aby uzyskać jednolitą masę bez grudek. 2. Dodać mleko w płynie i ewentualnie 1 żółtko. Ręcznie wszystko wymieszać przez kilka minut, aż do otrzymania kremu o gładkiej i błyszczącej powierzchni. Cytuj
balbina38 Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2009 Tiramisu 8 jaj 750 gram serka mascarpone light slodzik biszkopt (wg przepisu Milenki) protalowy kawa aromat migdalowy Zoltka utrzec ze slodzikiem az masa zrobi sie prawie biala, bialka ubijamy na sztywno z odrobina soli, do zoltek dodajemy ser mascarpone dobrze mieszamy. Laczymy mase serowa z bialkami delikatnie mieszajac. Parzymy kawe (moze byc rozpuszczalna ja osobiscie taka wole) i po ostudzeniu dodajemy aromat migdalowy (ja dodaje jeszcze aromat do masy serowej ale to juz jak kto woli). Biszkopt ktory zrobilismy wczesniej wg przepisu Milenki maczamy w kawie z aromatem i taki nasiakniety wkladamy do pucharkow a nastepnie wylewamy na to krem serowy i do lodowy, czym dluzej tym lepiej (ja wkladam na noc). Przed podaniem posypac odrobina kakao. Smacznego ;) Cytuj
zuza125 Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 JAJKA A'LA SUSHI :) 4 jaja Łosoś wędzony sałatkowy, łyżka jogurtu naturalnego 0%, odrobina chrzanu wasabi Jaja ugotować na twardo, przekroić na pół i wyjąć żółtka. Część żółtek rozgnieść widelcem dodająć jogurt, do pasty wmieszać pokrojonego drobno łososia. Białka w dołku po żółtku posmarować wasabi (jak grubo to zależy od każdego indywidualnie) i wypełnić pastą z żółtek i łososia. Z sushi ma to tylko jeden wspólny mianownik ;) ale jest zjadliwe i może służyć jako przystawka. SMACZNEGO!!! Cytuj
Śliweczka Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2009 Deser jogurtowo-rabarbarowy (FAZA P+W) Parę łodyg rabarbaru umyć, obciąć końce, pokroić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym w miarę równą warstwa (lepiej płytko, a na większej powierzchni), zasypać słodzikiem lekko podlać wodą, przykryć folią aluminiową i piec ok. 40 minut w 190 st. C. Z dodatków pasują: skórka cytrynowa lub pomarańczowa, cynamon.Po wystudzeniu zmieszać z jogurtem albo serkiem homogenizowanym ,naturalnym. Cytuj
Śliweczka Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2009 FLACZKI Z BOCZNIAKÓW (FAZA P+W) Składniki na 4 porcje: 50 dag boczniaka, 1 cebula, 2 marchewki, 1 pietruszka, biała część z 1 pora, kawałeczek selera, 2 szklanki bulionu z kostki warzywnej, 2 szklanki wrzątku, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka tymianku, 1 listek laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu, 1 łyżka słodkiej mielonej papryki, szczypta imbiru, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz Przyrządzenie: Grzyby delikatnie myjemy pod bieżącą wodą, żeby zbyt nią nie nasiąknęły, osuszamy i kroimy w paseczki. Cebulę i pora kroimy w półplasterki i szklimy na 1 łyżce oliwy. Pozostałe warzywa kroimy w paseczki i razem z boczniakami przekładamy do garnka razem z cebulą i porem. Całość zalewamy bulionem i wrzątkiem. Gotujemy ok. 20 min. Pod koniec gotowania dodajemy resztę przypraw. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i podajemy gorące z bulionówkach. Zamiast podanych przypraw można dodać gotową przyprawę do flaków – wedle uznania Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.