Skocz do zawartości

Przepisy Na Okres Diety Protal Faza Uderzeniowa


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mysle ze mozemy zrobic sobie mini pizze z patelni(przepis pochodzi od Bellii,w daniach glownych jest zamieszczony). jest moze z malym grzeszkiem ale napewno przejdzie w trzeciej fazie :D a jesli ktos robi wlasny ser zolty moze dodac taki chyba...

Składniki: (faza B+W)

15dag pieczarek

15dag startego żółtego sera-uzylam tylko 5 dag(odtluszczonego 17%-grzeszek :grin: )

15dag wędliny-chuda szyneczka u mnie

pomidor

mała papryka- dodalam pol czerwonej i pol zoltej :grin:

cebula

sól

pieprz

bazylia,oregano- tu co kto lubi,ja dalam przyprawe do pizzy

olej-ja usmazylam na 1 lyzce oliwy

Ciasto:

3łyżki mleka

3łyżki mąki-dodalam 2 lyzki maki kukurydzianej i 1 lyzke otrab pszennych

1jajko

Przygotowanie:

Warzywa,pieczarki i wędlinę kroimy w kostkę.(pieczarki podsmazylam na patelni,podlalam woda i chwilke mieszalam az wyparuje sok).Wyrabiamy ciasto nie będzie tego wiele,mieszamy z warzywami,doprawiamy do smaku.Łyżką nakładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor.Podajemy z ketchupem. (ja polalam sobie sosem jogurtowo-czosnkowym) i smazylam w formie malych placuszkow,lepiej sie przewraca,pychaaaaa!!!!! :grin:

gdyby nie ten ser...(no i maka)to calkiem protalowo :D

Opublikowano

Mam jeszcze taki przepis na LODY,dobre...smakują jak prawdziwe,chociaż roboty z nimi więcej niż z tymi lodami z serka homo.

  • 1/2 litra mleka
  •  2 jajka
  • 2 żółtka
  • słodzik
  • kawa,kakao,wanilia lub cytryna do smaku

Jaja ubić na parze ze słodzikiem,dodawać po trochu mleko,ubijać aż masa zgęstnieje.Przełożyć do naczynia z zimną wodą i ubijać dalej.Dodać wybrane dodatki smakowe.Włożyć do naczynia plastikowego i wstawić do zamrażarki.W czasie zamrażania raz czy dwa razy wyjąć naczynie z lodami i mikserem zamieszać troszkę.

(FAZA P)

Opublikowano

Krem Cytrynowy  (FAZA P)

  • 4 jaja
  • sok z cytryny
  • łyżka żelatyny
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego

Sparzyć wrzątkiem jaja.Namoczyć żelatynę w odrobinie mleka i rozpuścić na ogniu nie zagotowując.Ubić sztywną pianę z białek,dodać słodzik,wymieszać z żółtkami,jogurtem i żelatyną.Zastudzić.Można zamiast cytryny dodać kakao lub kawę.

Opublikowano

LODY

skladniki:

  • 500g jogurtu naturalnego 0%
  • 2 lyzki serka homogenizowanego (lub jogurt grecki 0%)
  • 3 jajka
  • slodzik(tak na oko, zalezy jak kto lubi)
  • aromat: waniliowy(kilka kropel bo jak za duzo lody wyjda gorzkie) lub kakao, kawa...wedle uznania
Bialka oddzielamy od zoltek. Jogurt, serek homo, zoltka, slodzik i aromaty miksujemy przez chwile razem. Dodajemy piane z bialek i mieszamy. Przekladamy do miseczek, wkladamy do zamrazarki i gotowe :D.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

sERNIK "WIEDEŃSKI" Składniki: 4 opakowania serka homogenizowanego 4 jaja 3 łyżki otrąb pszennych 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 % słodzik (wedle uznania, ale sernik powinien być słodki, więc ja dodałam 10 łyżek tego w płynie) 3-5 kropli aromatu (smak dowolny) papier do pieczenia do wyłożenia blachy Wykonanie: Otręby mielimy na pył. Żółtka , aromat i słodzik ubijamy, dodajemy serki, zmielone otręby, wszystko mieszamy na gładką masę. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, mieszamy i wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku ok. godziny w temperaturze 170-180 stopni. Po upieczeniu przetrzymujemy w uchylonym piekarniku jeszcze przez chwilę. Po wyjęciu z piekarnika, zostawiamy do wystudzenia w blaszce.

Opublikowano

CYTAT(Anula1978 @ 13.05.2009, 14:53) * Dowcipy fajne idzie boki zrywać. Margarete nie przejmuj się wagą - u mnie też stanęła ale faktem jest, że wczoraj dość późno zjadłam kolację o 21 kawałek protochlebka z twarogiem,papryką,ogórkiem i pomidorem i kawałek biszkoptu z mąki kukurydzianej przełożony jogurtem owcowym. I myślałam że dziś będzie mniej ....a tu....lipa. Trzymajcie się wszystkie. Aha a jeszcze mam pytanie do Śliweczki bądź Marudy (bo wiem, że robiłyście ten biszkopt): powiedzcie ile dajecie łyżek mąki kukurydzianej na biszkopt z 4 jajek? Ile to jest 40 gr maki? Ja dałam 4-5 łyżek - tak na oko. ziiimmmmnnnnoooo, ale to chyba dobrze icon_biggrin.gif anula, znalazłam taki przepis BISZKOPT - 4 jajka - 100 g słodziku do pieczenia - starta skórka z 1 cytryny - 40 g mazeiny Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać ze słodzikiem, dodać skórkę z cytryny oraz mazeinę i delikatnie wymieszać je z pianą z białek. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. i taki BISZKOPT Z WARSTWĄ SEROWO_MARCHEWKOWĄ Warstwa serowa 20 dkg sera( ja wzięłam półtłusty- ma 4% tłuszczu) 2 żółtka 2 łyżki otrębów zmiksować razem dodać trochę mleka jeśli za gęste, zapach i słodzik. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem -ja piekłam w podłużnej keksówce. Wstawić do nagrzanego piekarnika, żeby się podpiekło. Warstwa marchewkowa 1 dużą marchewkę utrzeć na tarce jarzynowej, podlać niewielką ilością wody i rozgotować pod przykryciem ( niedługo), gdy zmięknie - zmiksować i przestudzić. W międzyczasie ubić pianę z dwóch pozostałych białek + słodzik. Wymieszać z ostudzoną marchewką i dodać zapach ( ja dałam migdałowy) Wyjąć blaszkę z podpieczonym serem, wylać na niego ciasto marchewkowe. Biszkopt: 3 jaja 3 łyżeczki mąki kukurydzianej pół łyżeczki proszku do pieczenia słodzik, zapach Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno dodać słodzik, po jednym- żółtka (wtedy już mieszać niezbyt energicznie ) mąkę wymieszaną z proszkiem, wymieszać i wylać na warstwę marchewkową. Upiec. Po przestudzeniu odwrócić, tak, żeby ser był na wierzchu a biszkopt pod spodem. o! coś ciekawego sERNIK "WIEDEŃSKI" Składniki: 4 opakowania serka homogenizowanego 4 jaja 3 łyżki otrąb pszennych 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 % słodzik (wedle uznania, ale sernik powinien być słodki, więc ja dodałam 10 łyżek tego w płynie) 3-5 kropli aromatu (smak dowolny) papier do pieczenia do wyłożenia blachy Wykonanie: Otręby mielimy na pył. Żółtka , aromat i słodzik ubijamy, dodajemy serki, zmielone otręby, wszystko mieszamy na gładką masę. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, mieszamy i wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku ok. godziny w temperaturze 170-180 stopni. Po upieczeniu przetrzymujemy w uchylonym piekarniku jeszcze przez chwilę. Po wyjęciu z piekarnika, zostawiamy do wystudzenia w blaszce. MLECZKO WANILIOWE 2 szklanki mleka 3 jaja, słodzik, zapach waniliowy lub wanilia naturalna Mleko zmiksować z jajami i pozostałymi składnikami. Masę wlać do filiżanek i wstawić do większego naczynia z taką ilością wody aby filiżanki zanurzyły się do połowy, nakryć je pergaminem. Naczynie przykryć przykrywką i powoli gotować aż mleczko zetnie się na galaretkę.Wystudzić. MLECZKO KAWOWE LUB CZEKOLADOWE Wykonujemy tak samo, tylko zamiast wanilii dodajemy napar z łyżki kawy lub kakao. KREM CYTRYNOWY 4 jaja sok z cytryny( lub aromat waniliowy) łyżka żelatyny pół szklanki gęstego jogurtu Ponieważ jajka używamy surowe, należy je wcześniej sparzyć (w skorupkach) Namoczyć żelatynę( w odrobinie mleka lub wody) i rozpuścić na palniku. Ubić na sztywno pianę z białek, dodać słodzik( jeśli słodzik w tabletkach to też oczywiście wcześniej rozpuszczonych) i delikatnie wymieszać z żółtkami, jogurtem i żelatyną. Przełożyć do pucharków, zastudzić. KREM KAWOWY LUB KAKAOWY Takie same składniki, tylko zamiast cytryny zaparzona kawa lub kakao.

Opublikowano

SERNIK JAK PRAWDZIWY - 0,5 kg sera chudego (najlepszy taki w kostkach, mieciutki, zeby nie trzeba bylo mielic) - 4 jajka - 2 do 3 lyzek slodziku w proszku - 3 lyzki zmielonych na puch otrab - 3/4 szklanki mleka 0,5% - dowolny aromat Ser, zoltka, slodzik, aromat, otreby wrzucic do miski i zmiksowac dodajac po troche mleko. Masa bedzie dosc rzadka i taka ma byc. Na koniec dodac ubite na piane bialka i delikatnie wymieszac. Tortownice (najlepiej taka o srednicy 19 cm) wylozyc papierem do pieczenia (koniecznie papier bo, do wszystkiego innego sie przylepia) i wylac mase serowa. Piec 1 godzine w temperaturze 170 stopni. Mozna dodac do czesci masy kakao, bedzie wtedy sernik we wzorki.

Opublikowano
Margot pozwolilam sobie skopiowac pare Twoich przepisow do zakladki z przepisami, mam nadziejeze nie wezmiesz mi tego za złe ale zrobilam to troche dla siebie aby tak nie szukac po stronach forum:)
Opublikowano

TWARÓG W SZYNCE ( Faza P)

- 250 g. twarogu chudego ( najlepiej trzykrotnie mielonego)

- 1-2 ząbki czosnku

- maggi

- 2 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru

- 10 -12 plasterków szynki drobiowej

Twaróg mieszamy z jogurtem, czosnkiem i magi na gładką masę. Farsz nakladamy na plasterk szynki, zawijamy w roladke ( rulonik) i wkladamy na godzinkę do lodowki. Pyszna przekąska lub kolacja z cieplutką , słodką herbatą.

Opublikowano

sorbet rabarbarowy  (FAZA P+W)

rabarbar umyć, oczyścić, pokroić na kilku centumetrowe kawałki, wrzucić do odrobiny gotującej się wody (wody tyle by prawie sięgała do poziomu rabarbaru) gotować 5 -10 minut, ostudzić, zmiksować z słodzikiem/stewią i odrobiną cynamonu

do lodówki na minimum 3-4 godziny - co pół godziny energicznie mieszać rozbijając kryształki

krem jogurtowo rabarbarowy  (FAZA P+W)

rabarbar umyć, oczyścić, pokroić na kilku centumetrowe kawałki, wrzucić do odrobiny gotującej się wody (wody tyle by prawie sięgała do poziomu rabarbaru) gotować 5 -10 minut, ostudzić, zmiksować z słodzikiem/stewią i odrobiną cynamonu

jogurt wymieszać ze słodzikiem, przekładać warstwami z rabarbarem

galaretka rabarbarowa  (FAZA P+W)

rabarbar umyć, oczyścić, pokroić na kilku centymetrowe kawałki, wrzucić do odrobiny gotującej się wody (wody tyle by prawie sięgała do poziomu rabarbaru) gotować 5 -10 minut, dodać rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody żelatynę, wymieszać i odrobinę ostudzić, zmiksować z słodzikiem/stewią i odrobiną cynamonu

ze zmiksowanego rabarbaru ze słodzikiem jest też świetny zwyczajny chłodnik czy też sosik do naleśników

NUTELLA LIGHT (FAZA P)

Składniki : 

7 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku

1 czubata łyzeczka odtłuszczonego kakao

3 czubate łyzki słodzika w proszku

8 kropli aromatu orzechowego

2 płaskie łyzki odtłuszczonego mleka w płynie

MOZNA EWENTUALNIE DODAĆ : 1 żółtko ze sredniej wielkości jajka

1. Zmiksować razem mleko w proszku, kakao, słodzik aby uzyskać jednolitą masę bez grudek.

2. Dodać mleko w płynie i ewentualnie 1 żółtko. Ręcznie wszystko wymieszać przez kilka minut, aż do otrzymania kremu o gładkiej i błyszczącej powierzchni.

post-7037-1247232276_thumb.jpg

Opublikowano

Tiramisu

8 jaj

750 gram serka mascarpone light

slodzik

biszkopt (wg przepisu Milenki) protalowy

kawa

aromat migdalowy

Zoltka utrzec ze slodzikiem az masa zrobi sie prawie biala, bialka ubijamy na sztywno z odrobina soli, do zoltek dodajemy ser mascarpone dobrze mieszamy. Laczymy mase serowa z bialkami delikatnie mieszajac. Parzymy kawe (moze byc rozpuszczalna ja osobiscie taka wole) i po ostudzeniu dodajemy aromat migdalowy (ja dodaje jeszcze aromat do masy serowej ale to juz jak kto woli). Biszkopt ktory zrobilismy wczesniej wg przepisu Milenki maczamy w kawie z aromatem i taki nasiakniety wkladamy do pucharkow a nastepnie wylewamy na to krem serowy i do lodowy, czym dluzej tym lepiej (ja wkladam na noc). Przed podaniem posypac odrobina kakao.

Smacznego ;)

Opublikowano

JAJKA A'LA SUSHI :)

4 jaja

Łosoś wędzony sałatkowy,

łyżka jogurtu naturalnego 0%,

odrobina chrzanu wasabi

Jaja ugotować na twardo, przekroić na pół i wyjąć żółtka. Część żółtek rozgnieść widelcem dodająć jogurt, do pasty wmieszać pokrojonego drobno łososia. Białka w dołku po żółtku posmarować wasabi (jak grubo to zależy od każdego indywidualnie) i wypełnić pastą z żółtek i łososia.

Z sushi ma to tylko jeden wspólny mianownik ;) ale jest zjadliwe i może służyć jako przystawka.

SMACZNEGO!!!

Opublikowano

Deser jogurtowo-rabarbarowy  (FAZA P+W)

Parę łodyg rabarbaru umyć, obciąć końce, pokroić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym w miarę równą warstwa (lepiej płytko, a na większej powierzchni), zasypać słodzikiem  lekko podlać wodą, przykryć folią aluminiową i piec ok. 40 minut w 190 st. C. Z dodatków pasują: skórka cytrynowa lub pomarańczowa, cynamon.Po wystudzeniu zmieszać z jogurtem albo serkiem homogenizowanym ,naturalnym.

Opublikowano

FLACZKI Z BOCZNIAKÓW  (FAZA P+W)

Składniki na 4 porcje:

50 dag boczniaka, 1 cebula,

2 marchewki, 1 pietruszka,

biała część z 1 pora,

kawałeczek selera,

2 szklanki bulionu z kostki warzywnej,

2 szklanki wrzątku, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka tymianku,

1 listek laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego,

6 ziarenek pieprzu, 1 łyżka słodkiej mielonej papryki,

szczypta imbiru, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz

Przyrządzenie:

Grzyby delikatnie myjemy pod bieżącą wodą,

żeby zbyt nią nie nasiąknęły, osuszamy i kroimy w paseczki.

Cebulę i pora kroimy w półplasterki i szklimy na 1 łyżce oliwy.

Pozostałe warzywa kroimy w paseczki i razem z boczniakami

przekładamy do garnka razem z cebulą i porem.

Całość zalewamy bulionem i wrzątkiem. Gotujemy ok. 20 min.

Pod koniec gotowania dodajemy resztę przypraw.

Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i podajemy gorące z bulionówkach.

Zamiast podanych przypraw można dodać

gotową przyprawę do flaków – wedle uznania

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.