Skocz do zawartości

Przepisy Na Okres Diety Protal Faza Uderzeniowa


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

CUKINIA FASZEROWANA  (FAZA P+W)

4 małe cukinie

20 dag pieczarek

2 małe pomidory

czosnek

zioła prowansalskie,

sól, pieprz

serek a'la topiony

Wykonanie:

Cukinie umyć, nie obierać, przekroić wzdłuż. Wydrążyć trochę, aby było miejsce na farsz.

 Pieczarki pokroić jak kto woli i  podsmażyć na teflonie. Dodać sparzone, obrane

i pokrojone w kostkę pomidory, rozdrobniony czosnek, sól, pieprz i zioła. Wymieszać z miąższem cukinii i dusić 15 min.

Wypełnić cukinie farszem, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym posmarowanym  odrobiną oliwy,ułożyć ser i zapiekać 30 min w 200 st.C.

Opublikowano

Zupa rybna z kulkami  (FAZA P+W)

 Składniki:

-1/2 kg filetów rybnych

-1 1/2l.wywaru z warzyw

-1 biała część pora

- kawałek selera

-1/2 papryki czerwonej

-1/2 cytryny

-1 małe jajko

-sól, pieprz do smaku,imbir gałka muszkatołowa

-natka pietruszki

 Przygotowanie:

Rybę zmiksować z jajkiem, dodać sól,pieprz ew.imbir ,gałkę.

Do zmiksowanej ryby dodać część pokrojonej drobno natki

i papryki.

Wywar zagotować .Dodać pokrojony w słupki seler ,

półplasterki pora ,pozostałą paprykę.Zgotować.

Z masy rybnej utoczyć kulki ,wkładać do wywaru

pogotować 10-15 minut.

Doprawić solą,pieprzem ,posypać natką.podawać

z półplasterkami cytryny

__________________

Opublikowano

DUSZONE WĄTRÓBKI DROBIOWE  (FAZA P)

Wątróbki czyścimy, potem dosłownie na minutkę lub dwie wrzucamy je do miseczki i zalewamy mlekiem 0,5%. W tym czasie rozgrzewamy patelnię (nie za mocno!) i po delikatnym odciśnięciu wątróbek wrzucamy je na patelnię. Dusimy na średnim ogniu przez moment a w międzyczasie mieszamy 150g kefiru 0% z czubatą łyżeczką majeranku i wylewamy tą papkę na wątróbki. Dusimy dalej, i na samym końcu posypujemy pieprzem i solą.  

Opublikowano

CIASTO NANA

*3 jajka

*2 czubate łyżki stołowe maizeny

*pół łyżeczki słodziku(ja wzięłam więcej)

*starta skórka z jednej cytryny

*3 czubate łyżki beztłuszczowego twarożku(ja wzięłam serek wiejski)

Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Żółtka dobrze wymieszać z maizeną, słodzikiem, serkiem i skórką z cytryny. Dodać ubite białka. Rozgrzać piekarnik do 180 st. Wlać ciasto do formy keksowej lub małych foremek, najlepiej silikonowych. Piec 30-35 min.

Opublikowano

    Placuszki (FAZA P)

  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki lub skrobii kukurydzianej 
  • 4 łyżki mleka
  • aromat waniliowy
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo serek homogenizowany i słodzik

Oddzielić żółtka od białek,białka ubic na sztywną pianę,dodać żółtka,mąkę,mleko,wanilię i lekko wymieszać łyżką.Nakładać łyżką na patelnię teflonową z kroplą oleju,przykryć pokrywką i smażyć na malutkim ogniu.Podawać z serkiem i słodzikiem.

Przepis pochodzi z innego forum,wypróbowałam,sfotografowałam,polecam.

post-7037-1244571348_thumb.jpg

post-7037-1244571488_thumb.jpg

Opublikowano

Ciasto czekoladowe

Porcja dla 2 osób

*3 duże jajka

*10g kakao niskotłuszczowego

*1 łyżka stołowa słodziku

*szczypta gałki muszkatołowej

Rozgrzać piekarnik do 180st.

Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka z kakao i słodzikiem. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z kremem z żółtek i kakao, dodać gałkę muszkatołową. Masę wlać do foremek. Piec 10-15min.

Opublikowano

CHAŁWA   (FAZA P)

  

Składniki : 

7 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku

1 czubata łyzeczka odtłuszczonego kakao

3 czubate łyzki słodzika w proszku

8 kropli aromatu  śmietankowego

3 płaskie łyzki odtłuszczonego mleka w płynie

3 łyżki otrębów owsianych

 Zmiksować razem mleko w proszku, kakao, słodzik aby uzyskać jednolitą masę bez grudek.

Dodać mleko w płynie . Ręcznie wszystko wymieszać przez kilka minut, aż do otrzymania kremu o gładkiej i błyszczącej powierzchni.Dodać otręby i aromat i wymieszać.Wstawić do lodówki.

Ja z tej masy zrobiłam kuleczki i nazwałam je "trufelki"  :-( Pyszne czekoladowe cukierki  :) Dodałam do nich aromat rumowy.

post-7037-1247232603_thumb.jpg

Opublikowano

DESER WANILIOWY A'LA BUDYŃ  (FAZA P)

Składniki:

1 żółtko

3 łyżeczka słodzika w proszku (powinno być 3 łyżeczki cukru, ja mam taki słodzi ze 3 odpowiada 1 słodziku)

1 szklanka mleka

1 łyżeczka mąki kukurydzianej

aromat waniliowy

Wykonanie :

Robimy kogiel-mogiel z żóltka i słodzika. Dodajemy mleko i odrobinę aromatu waniliowego(wlewamy mleko do kogla). Zagotowujemy. Kiedy zacznie się gotować dodajemy mąkę kukurydzianą rozrobioną w odrobinie mleka. Chwile gotujemy. Przelewamy do miseczek i czekamy do ostygnięcia. Wrzucamy do lodówki .W fazie z warzywami możemy polać deser musem z rabarbaru.

Opublikowano

PLACUSZKI ŚLIWECZKI NIECO ZMODYFIKOWANE

*2 jajka

*1 opakowanie serka waniliowego(lub homogenizowanego z łyżeczką słodziku i aromatem waniliowym)

*1 czubata łyżka maizeny

*1 czubata łyżka drobnych otrębów owsianych

Wszystko wymieszać, aby nie było grudek. Smażyć na rozgrzanej patelni, ale na wolnym ogniu. Po usmażeniu można placuszki posypać pudrowym słodzikiem.

Smacznego!

Opublikowano

Śledzie - kolorowa sałatka ( Faza P+W)

6-8 szt.Matjasów

2 sredniej wielkosci cebule

2-4 korniszony

1/2 papryki czerwonej

1/2 papryki zółtej

2-3 jajka na twardo

pieprz, ocet, musztarda, jogurt naturalny, protomajonez.

Śledzie odmaczamy ( jesli mocno słone), wylewamy wode, skrapiamy octem, odstawiamyna 15 min.

Do miseczki kroimy drobniutko cebulę, ogórki, paprykę, jajka i mieszamy.Dodajemy pokrojone śledzie i jogurt. Doprawiamy odrobinkę musztardy, pieprzem, mozna dodac łyżeczke protomajonezu. Odstawić na 1 godzinke do lodowki, aby śledzie nabrały smaczku.

Opublikowano

Gulasz z zołądków pikantny ( Faza P+W)

Żołądki drobiowe ( ile kto lubi- ja daje około 1 kg)

Papryka czerwona i zółta 1/2 sztuki

Cebula 1 duża lub 2 małe

Marchewka 1 szt. duża

Pietruszka 1 sztuka

Seler bulwa 1/4 sztuki

Por do dekoracji

Przecier pomidorowy

1 łyżka skrobi kukurydzianej

Ziele angielskie

Listek laurowy

kostka warzywna Winiary

sól, pieprz, papryka słodka

Zołądki czyscimy i obgotowujemy. Wylewamy wodę i zalewamy nową wodą. Zołądki kroimy lub zostawiamy w takiej formie jak są. Dodajemy kostkę , ziele angielskie, listek laurowy i gotujemy na małym ogniu przez okolo godziny. Po godzinie dodajemy pokrojone warzywa( marchewka, pietruszka w talarki, selerw paseczki, papryka w kostkę) i gotujemy do miękkości warzyw. Mieszamy przecier ze skrobią i zimną wodą ( odrobina) i wlewamy do gotujacego sie gulaszu. Przyprawiamy sola , pieprzem i papryka słodką na ostro. Gotujemy do zagęszczenia sie potrawy i zagotowania.

  • 3 lata później...
Opublikowano

PSTRĄG NA SZPINAKU  FAZA II

 

1 patrąg lub inna ryba  (ja pokroiłam na dzwonka)
przyprawa do ryb
pieprz
sok z cytryny

 

opakowanie świeżego szpinaku (ja miałam z biedronki)
3 łyżki jogurtu naturalnego
czosnek granulowany
pieprz,sól

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Rybę skropioną sokiem z cytryny i obsypaną przyprawami upiec w
rękawie,usmażyć na teflonie lub jak ja to zrobiłam na folii aluminiowej
położonej na patelni grillowej (pod przykryciem)

Szpinak oczyścić,oderwać łodyżki i wrzucić do garnka z 3 łyżkami wody.Podgotować aż woda wyparuje,a szpinak zmięknie.
Zostawić do lekkiego ostudzenia.
Dodac do szpinaku czosnek,sól,pieprz i jogurt.Wymieszać.Rybę ułożyć na szpinaku.

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Opublikowano

SAŁATKA Z GOTOWANYM KURCZAKIEM

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Gotowany kurczak (u mnie 2 uda bez skóry) mięso odebrać od kości
kilka pokrojonych i podsmażonych pieczarek z połową posiekanej cebulki
ogórek świeży (kawałek) pokrojony w kawałki
pomidor pokrojony w większą kostkę
rzodkiewka pokrojona w kawałki
rukola lub roszponka
2 łyżeczki sezamu uprażonego na suchej patelni
sól,pieprz,ocet balsamiczny

Składniki wymieszać ze sobą i można dodać oleju parafinowego (ja nie dawałam)

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Opublikowano

JAJKA W SOSIE PIECZARKOWO-POMIDOROWYM

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

Jajka (ilość dowolna)
kilka pieczarek
szczypiorek
serek wiejski (2 łyżki)
pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego
łyżeczka skrobi
sól i pieprz do smaku

Pieczarki podsmażyć szybko na suchym teflonie,podlać odrobiną wody,dodac szczypiorek.Serek wiejski wymieszać ze skrobią.Do pieczarek wrzucić koncentrat,wrzucić serek i zagotować do zgęstnienia.Doprawić.

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.