Śliweczka Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2009 CUKINIA FASZEROWANA (FAZA P+W) 4 małe cukinie 20 dag pieczarek 2 małe pomidory czosnek zioła prowansalskie, sól, pieprz serek a'la topiony Wykonanie: Cukinie umyć, nie obierać, przekroić wzdłuż. Wydrążyć trochę, aby było miejsce na farsz. Pieczarki pokroić jak kto woli i podsmażyć na teflonie. Dodać sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory, rozdrobniony czosnek, sól, pieprz i zioła. Wymieszać z miąższem cukinii i dusić 15 min. Wypełnić cukinie farszem, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym posmarowanym odrobiną oliwy,ułożyć ser i zapiekać 30 min w 200 st.C. Cytuj
Śliweczka Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zupa rybna z kulkami (FAZA P+W) Składniki: -1/2 kg filetów rybnych -1 1/2l.wywaru z warzyw -1 biała część pora - kawałek selera -1/2 papryki czerwonej -1/2 cytryny -1 małe jajko -sól, pieprz do smaku,imbir gałka muszkatołowa -natka pietruszki Przygotowanie: Rybę zmiksować z jajkiem, dodać sól,pieprz ew.imbir ,gałkę. Do zmiksowanej ryby dodać część pokrojonej drobno natki i papryki. Wywar zagotować .Dodać pokrojony w słupki seler , półplasterki pora ,pozostałą paprykę.Zgotować. Z masy rybnej utoczyć kulki ,wkładać do wywaru pogotować 10-15 minut. Doprawić solą,pieprzem ,posypać natką.podawać z półplasterkami cytryny __________________ Cytuj
Śliweczka Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2009 DUSZONE WĄTRÓBKI DROBIOWE (FAZA P) Wątróbki czyścimy, potem dosłownie na minutkę lub dwie wrzucamy je do miseczki i zalewamy mlekiem 0,5%. W tym czasie rozgrzewamy patelnię (nie za mocno!) i po delikatnym odciśnięciu wątróbek wrzucamy je na patelnię. Dusimy na średnim ogniu przez moment a w międzyczasie mieszamy 150g kefiru 0% z czubatą łyżeczką majeranku i wylewamy tą papkę na wątróbki. Dusimy dalej, i na samym końcu posypujemy pieprzem i solą. Cytuj
Bozena66 Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2009 CIASTO NANA *3 jajka *2 czubate łyżki stołowe maizeny *pół łyżeczki słodziku(ja wzięłam więcej) *starta skórka z jednej cytryny *3 czubate łyżki beztłuszczowego twarożku(ja wzięłam serek wiejski) Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Żółtka dobrze wymieszać z maizeną, słodzikiem, serkiem i skórką z cytryny. Dodać ubite białka. Rozgrzać piekarnik do 180 st. Wlać ciasto do formy keksowej lub małych foremek, najlepiej silikonowych. Piec 30-35 min. Cytuj
Śliweczka Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 Placuszki (FAZA P) 2 jajka 1 łyżka mąki lub skrobii kukurydzianej 4 łyżki mleka aromat waniliowy pół łyżeczki proszku do pieczeniaDodatkowo serek homogenizowany i słodzik Oddzielić żółtka od białek,białka ubic na sztywną pianę,dodać żółtka,mąkę,mleko,wanilię i lekko wymieszać łyżką.Nakładać łyżką na patelnię teflonową z kroplą oleju,przykryć pokrywką i smażyć na malutkim ogniu.Podawać z serkiem i słodzikiem. Przepis pochodzi z innego forum,wypróbowałam,sfotografowałam,polecam. Cytuj
Bozena66 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 Ciasto czekoladowe Porcja dla 2 osób *3 duże jajka *10g kakao niskotłuszczowego *1 łyżka stołowa słodziku *szczypta gałki muszkatołowej Rozgrzać piekarnik do 180st. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka z kakao i słodzikiem. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z kremem z żółtek i kakao, dodać gałkę muszkatołową. Masę wlać do foremek. Piec 10-15min. Cytuj
Śliweczka Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 CHAŁWA (FAZA P) Składniki : 7 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku 1 czubata łyzeczka odtłuszczonego kakao 3 czubate łyzki słodzika w proszku 8 kropli aromatu śmietankowego 3 płaskie łyzki odtłuszczonego mleka w płynie 3 łyżki otrębów owsianych Zmiksować razem mleko w proszku, kakao, słodzik aby uzyskać jednolitą masę bez grudek. Dodać mleko w płynie . Ręcznie wszystko wymieszać przez kilka minut, aż do otrzymania kremu o gładkiej i błyszczącej powierzchni.Dodać otręby i aromat i wymieszać.Wstawić do lodówki. Ja z tej masy zrobiłam kuleczki i nazwałam je "trufelki" :-( Pyszne czekoladowe cukierki :) Dodałam do nich aromat rumowy. Cytuj
Śliweczka Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 DESER WANILIOWY A'LA BUDYŃ (FAZA P) Składniki: 1 żółtko 3 łyżeczka słodzika w proszku (powinno być 3 łyżeczki cukru, ja mam taki słodzi ze 3 odpowiada 1 słodziku) 1 szklanka mleka 1 łyżeczka mąki kukurydzianej aromat waniliowy Wykonanie : Robimy kogiel-mogiel z żóltka i słodzika. Dodajemy mleko i odrobinę aromatu waniliowego(wlewamy mleko do kogla). Zagotowujemy. Kiedy zacznie się gotować dodajemy mąkę kukurydzianą rozrobioną w odrobinie mleka. Chwile gotujemy. Przelewamy do miseczek i czekamy do ostygnięcia. Wrzucamy do lodówki .W fazie z warzywami możemy polać deser musem z rabarbaru. Cytuj
Bozena66 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 PLACUSZKI ŚLIWECZKI NIECO ZMODYFIKOWANE *2 jajka *1 opakowanie serka waniliowego(lub homogenizowanego z łyżeczką słodziku i aromatem waniliowym) *1 czubata łyżka maizeny *1 czubata łyżka drobnych otrębów owsianych Wszystko wymieszać, aby nie było grudek. Smażyć na rozgrzanej patelni, ale na wolnym ogniu. Po usmażeniu można placuszki posypać pudrowym słodzikiem. Smacznego! Cytuj
juggin Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Śledzie - kolorowa sałatka ( Faza P+W) 6-8 szt.Matjasów 2 sredniej wielkosci cebule 2-4 korniszony 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zółtej 2-3 jajka na twardo pieprz, ocet, musztarda, jogurt naturalny, protomajonez. Śledzie odmaczamy ( jesli mocno słone), wylewamy wode, skrapiamy octem, odstawiamyna 15 min. Do miseczki kroimy drobniutko cebulę, ogórki, paprykę, jajka i mieszamy.Dodajemy pokrojone śledzie i jogurt. Doprawiamy odrobinkę musztardy, pieprzem, mozna dodac łyżeczke protomajonezu. Odstawić na 1 godzinke do lodowki, aby śledzie nabrały smaczku. Cytuj
juggin Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 Gulasz z zołądków pikantny ( Faza P+W) Żołądki drobiowe ( ile kto lubi- ja daje około 1 kg) Papryka czerwona i zółta 1/2 sztuki Cebula 1 duża lub 2 małe Marchewka 1 szt. duża Pietruszka 1 sztuka Seler bulwa 1/4 sztuki Por do dekoracji Przecier pomidorowy 1 łyżka skrobi kukurydzianej Ziele angielskie Listek laurowy kostka warzywna Winiary sól, pieprz, papryka słodka Zołądki czyscimy i obgotowujemy. Wylewamy wodę i zalewamy nową wodą. Zołądki kroimy lub zostawiamy w takiej formie jak są. Dodajemy kostkę , ziele angielskie, listek laurowy i gotujemy na małym ogniu przez okolo godziny. Po godzinie dodajemy pokrojone warzywa( marchewka, pietruszka w talarki, selerw paseczki, papryka w kostkę) i gotujemy do miękkości warzyw. Mieszamy przecier ze skrobią i zimną wodą ( odrobina) i wlewamy do gotujacego sie gulaszu. Przyprawiamy sola , pieprzem i papryka słodką na ostro. Gotujemy do zagęszczenia sie potrawy i zagotowania. Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 PSTRĄG NA SZPINAKU FAZA II 1 patrąg lub inna ryba (ja pokroiłam na dzwonka) przyprawa do ryb pieprz sok z cytryny opakowanie świeżego szpinaku (ja miałam z biedronki) 3 łyżki jogurtu naturalnego czosnek granulowany pieprz,sól [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Rybę skropioną sokiem z cytryny i obsypaną przyprawami upiec w rękawie,usmażyć na teflonie lub jak ja to zrobiłam na folii aluminiowej położonej na patelni grillowej (pod przykryciem) Szpinak oczyścić,oderwać łodyżki i wrzucić do garnka z 3 łyżkami wody.Podgotować aż woda wyparuje,a szpinak zmięknie. Zostawić do lekkiego ostudzenia. Dodac do szpinaku czosnek,sól,pieprz i jogurt.Wymieszać.Rybę ułożyć na szpinaku. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 SAŁATKA Z GOTOWANYM KURCZAKIEM [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Gotowany kurczak (u mnie 2 uda bez skóry) mięso odebrać od kości kilka pokrojonych i podsmażonych pieczarek z połową posiekanej cebulki ogórek świeży (kawałek) pokrojony w kawałki pomidor pokrojony w większą kostkę rzodkiewka pokrojona w kawałki rukola lub roszponka 2 łyżeczki sezamu uprażonego na suchej patelni sól,pieprz,ocet balsamiczny Składniki wymieszać ze sobą i można dodać oleju parafinowego (ja nie dawałam) [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 JAJKA W SOSIE PIECZARKOWO-POMIDOROWYM [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Jajka (ilość dowolna) kilka pieczarek szczypiorek serek wiejski (2 łyżki) pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego łyżeczka skrobi sól i pieprz do smaku Pieczarki podsmażyć szybko na suchym teflonie,podlać odrobiną wody,dodac szczypiorek.Serek wiejski wymieszać ze skrobią.Do pieczarek wrzucić koncentrat,wrzucić serek i zagotować do zgęstnienia.Doprawić. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.