Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Składniki na blaszke 20/30cm Biszkopt kakaowy: -5 jajek -niepełna szkl.cukru -niepełna szkl.mąki -łyżeczka proszku do pieczenia -3 łyżeczki kakao Ciasto orzechowe: -25 dag orzechów grubo pokrojonych -5 jajek -szkl. cukru -1 łyżka płynnego miodu -1 łyżka maki ziemniaczanej -2 łyżka mąki pszennej -1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem : -pół litra mleka -szkl.cukru -5 żółtek ( pozostałych z ciasta orzechowego) -2 łyżki mąki pszennej -2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1.5 kostki masła dodatkowo: -50 dag śliwek suszonych namoczonych w alkoholu (na całą noc) -polewa kakaowa -5 dag orzechów zmielonych do posypania wierzchu ciasta krem:żółtka zmiksowac z kilkoma łyżkami mleka i mąkami ,pozostałe mleko zagotowac z cukrem po czym dodac masę jajeczną i ugotowac budyń. Budyń przestudzic i połączyć ze zmiksowanym miękkim masełkiem. ciasto orzechowe:białka oddzielic od żółtek .Białka ubic na sztywno ,dodać cukier i nadal ubijać .Dodac miód i obydwie maki chwilke jeszcze miksować aby się masa białkowa połączyła z mąkami.Wsypać grubo pokrojone orzechy i wymieszać delikatnie łyzka .Piec na złoty kolor. biszkopt kakaowy: białka oddzielić od żółtek .Białka ubić na puch następnie dodac żółtka i cukier i nadal ubijać .Stopniowo wsypywać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakaem ( sypkie składniki przesiać) i delikatnie mieszać drewniana łyżką. piec około 25 minut w piecyku nagrzanym do 180 stopni Po wystudzeniu przekroić na pół. przełożenie ciasta: -biszkopt kakaowy -połowa masy budyniowej -pokrojone śliwki namoczone w alkoholu -ciasto orzechowe -druga częśc masy budyniowej-śliwki -druga częśc biszkoptu kakaowego -polewa kakaowa Ja ze względu na dzieci nie namoczyłam śliwek w alkoholu tylko w naparze z herbaty z dodatkiem kilku kropel olejku rumowego.

post-4386-1232564185_thumb.jpg

Opublikowano

Aniu i kto tu kogo kusi...wygląda smakowicie i obłędnie. Mam tylko pytanie bo popsuła mi się waga,ile to będzie tak sypiąc w szklanki 25 dag orzechów pokrojonych-jeśli możesz to tak w przybliżeniu...z góry dziękuję.

Opublikowano

Elu ja kupuję orzechy już łuskane z reguły w opakowaniu jest 100 gram więc kupuję 2 paczki,kiedyś kupowałam w skorupkach ale włoskie często są spleśniałe w środku i się zraziłam.Nigdy nie sypię do szklanki więc nie wiem ile to może być ;)

Opublikowano

Nic się nie stało...jakoś będę sobie radzić ,może kupię jedną paczuszkę i zobaczę ile jest w niej orzechów. Ja mam swój orzech -a w tym roku wyjątkowo obrodził ,więc bedzie okazja upiec kolejne pyszne ciacho. Pozdrawiam i dziękuję.

  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Wspaniałe ciasto!!! Bardzo wszystkim polecam. Upiekłam je na proszoną kolację jako słodki podarunek dla pani domu.. ciasto zrobiło ogromne wrażenie. Nie tylko smaczne ale bardzo okazale wygląda, bo jest wysokie (zrobiłam tekturową wstawkę do formy). Co prawda trochę pracochłonne, ale naprawdę warto spróbować. Miałam trochę mało śliwek i starczyło ich tylko na jedną warstwę kremu, więc na drugą położyłam "ciapki" konfitury ze smażonych wiśni. Zdjęcia wkleję jak przerzucę do komputera (niestety zrobione tylko telefonem komórkowym). Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam Autorkę :D

Opublikowano

Kaliope bardzo się cieszę że ciasto przypadło Tobie i rodzince do gustu-pozdrawiam :D

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zapomniałam wystawić ocenę.. oczywiście ciacho na 5 :sad:

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dodaję zdjęcie tego pysznego ciasta. Nie jest dobrej jakości, bo wykonane telefonem komórkowym, ale tylko takie posiadam. Jeszcze raz wszystkim bardzo polecam przekładańca. Zatanawiając się z Mamą nad ciastami wielkanocnymi uznałyśmy, że trzeba będzie powtórzyć ten wypiek.. tak wszystkim smakował :sad: post-8290-1236354485_thumb.jpg

Opublikowano

Kaliope bardzo się cieszę choć przecież sama nie wymyśliłam tego przepisu tylko go wypróbowałam z książki,nie mniej jednak to super że ciasto przypadło Twojej rodzince do gustu :sad:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.