andy8 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2009 Składniki na blaszke 20/30cm Biszkopt kakaowy: -5 jajek -niepełna szkl.cukru -niepełna szkl.mąki -łyżeczka proszku do pieczenia -3 łyżeczki kakao Ciasto orzechowe: -25 dag orzechów grubo pokrojonych -5 jajek -szkl. cukru -1 łyżka płynnego miodu -1 łyżka maki ziemniaczanej -2 łyżka mąki pszennej -1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem : -pół litra mleka -szkl.cukru -5 żółtek ( pozostałych z ciasta orzechowego) -2 łyżki mąki pszennej -2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1.5 kostki masła dodatkowo: -50 dag śliwek suszonych namoczonych w alkoholu (na całą noc) -polewa kakaowa -5 dag orzechów zmielonych do posypania wierzchu ciasta krem:żółtka zmiksowac z kilkoma łyżkami mleka i mąkami ,pozostałe mleko zagotowac z cukrem po czym dodac masę jajeczną i ugotowac budyń. Budyń przestudzic i połączyć ze zmiksowanym miękkim masełkiem. ciasto orzechowe:białka oddzielic od żółtek .Białka ubic na sztywno ,dodać cukier i nadal ubijać .Dodac miód i obydwie maki chwilke jeszcze miksować aby się masa białkowa połączyła z mąkami.Wsypać grubo pokrojone orzechy i wymieszać delikatnie łyzka .Piec na złoty kolor. biszkopt kakaowy: białka oddzielić od żółtek .Białka ubić na puch następnie dodac żółtka i cukier i nadal ubijać .Stopniowo wsypywać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakaem ( sypkie składniki przesiać) i delikatnie mieszać drewniana łyżką. piec około 25 minut w piecyku nagrzanym do 180 stopni Po wystudzeniu przekroić na pół. przełożenie ciasta: -biszkopt kakaowy -połowa masy budyniowej -pokrojone śliwki namoczone w alkoholu -ciasto orzechowe -druga częśc masy budyniowej-śliwki -druga częśc biszkoptu kakaowego -polewa kakaowa Ja ze względu na dzieci nie namoczyłam śliwek w alkoholu tylko w naparze z herbaty z dodatkiem kilku kropel olejku rumowego. Cytuj
Jolcia Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2009 Ależ smakowite ciasto ,mniam mniam ;) Cytuj
ina12 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2009 Piękne ciasto i wyborny przysmak. Cytuj
apsik Opublikowano 22 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2009 Aniu i kto tu kogo kusi...wygląda smakowicie i obłędnie. Mam tylko pytanie bo popsuła mi się waga,ile to będzie tak sypiąc w szklanki 25 dag orzechów pokrojonych-jeśli możesz to tak w przybliżeniu...z góry dziękuję. Cytuj
andy8 Opublikowano 22 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2009 Elu ja kupuję orzechy już łuskane z reguły w opakowaniu jest 100 gram więc kupuję 2 paczki,kiedyś kupowałam w skorupkach ale włoskie często są spleśniałe w środku i się zraziłam.Nigdy nie sypię do szklanki więc nie wiem ile to może być ;) Cytuj
apsik Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 Nic się nie stało...jakoś będę sobie radzić ,może kupię jedną paczuszkę i zobaczę ile jest w niej orzechów. Ja mam swój orzech -a w tym roku wyjątkowo obrodził ,więc bedzie okazja upiec kolejne pyszne ciacho. Pozdrawiam i dziękuję. Cytuj
Jolcia Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 Elu w szklance mieści się 12 dag orzechów włoskich.Akurat przeważyłam. Cytuj
mart Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 Ale apetyczne ciacho! Nastepne w kolejce do zrobienia. Cytuj
Kaliope Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 Wspaniałe ciasto!!! Bardzo wszystkim polecam. Upiekłam je na proszoną kolację jako słodki podarunek dla pani domu.. ciasto zrobiło ogromne wrażenie. Nie tylko smaczne ale bardzo okazale wygląda, bo jest wysokie (zrobiłam tekturową wstawkę do formy). Co prawda trochę pracochłonne, ale naprawdę warto spróbować. Miałam trochę mało śliwek i starczyło ich tylko na jedną warstwę kremu, więc na drugą położyłam "ciapki" konfitury ze smażonych wiśni. Zdjęcia wkleję jak przerzucę do komputera (niestety zrobione tylko telefonem komórkowym). Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam Autorkę :D Cytuj
andy8 Opublikowano 16 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 Kaliope bardzo się cieszę że ciasto przypadło Tobie i rodzince do gustu-pozdrawiam :D Cytuj
Kaliope Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 Zapomniałam wystawić ocenę.. oczywiście ciacho na 5 :sad: Cytuj
Kaliope Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 Dodaję zdjęcie tego pysznego ciasta. Nie jest dobrej jakości, bo wykonane telefonem komórkowym, ale tylko takie posiadam. Jeszcze raz wszystkim bardzo polecam przekładańca. Zatanawiając się z Mamą nad ciastami wielkanocnymi uznałyśmy, że trzeba będzie powtórzyć ten wypiek.. tak wszystkim smakował :sad: Cytuj
andy8 Opublikowano 6 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 Kaliope bardzo się cieszę choć przecież sama nie wymyśliłam tego przepisu tylko go wypróbowałam z książki,nie mniej jednak to super że ciasto przypadło Twojej rodzince do gustu :sad: Cytuj
iwona30 Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 Czym można zastąpić śliwki bo nie bardzo za nimi przepadam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.