m.agga Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 Na kotleciki potrzebujemy: 1,5 szklanki ugotowanego ryzu pół szklanki tartego żółtego sera kajzerka namoczona w mleku 2 jajka 1 średnia zeszklona cebulka pęczek natki pietruszki sól,pieprz,papryka słodka,co kto lubi opcjonalnie bułka tarta, jeżeli masa na kotleciki wydaje nam się zbyt luźna Składniki łączymy ze sobą, wyrabiamy masę na kotleciki, formujemy, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor ;) Gulasz: 1 papryka żółta + 1 czerwona pokrojone w paski mała cukinia pokrojona w pótalarki 2 średnie marchewki + 1 pietruszka starte(lub pokorojone w zapałke) 30 dag pieczarek pokrojonych w plasterki mały por(częśc biała) pokrojone w krążki 1 mała cebulka pokrojona w piórka pomidory w puszce sól, pieprz do smaku łyżeczka mąki ziemniacznej Rozgrzewamy olej w rondlu, wrzucamy cebulkę, jak się zeszkli dodajemy marchewkę, przesmażamy, dodajemy resztę warzyw i pieczarki. Jak się przesmażą dodajemy pomidory w puszce.Całość dusimy do momentu aż warzywka będą miekkie (ale nie ciapka) a pomidory rozpadną się i utworzą sosik. Jeśli wydaje nam się zbyt rzadki, zagęszczamy mąką rozrobioną w wodzie. Na talerz nakładamy porcję gulaszu, obok kotlecika i pałaszujemy :) Życzę smacznego Cytuj
Arturr Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2009 mógłbyś dodać zdjęcie ,ale i tak zapowiada się smacznie :-D mam zamiar to wypróbować ! :] Cytuj
lwica1998 Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2012 Witam, przeczytałam Twój przepis , bardzo fajny!!!! Planuję dzis na obiad coś trochę podobnego z ugotowanego ryżu. Podaję przepis , może ktoś się skusi:) 2 szklaniki ugotowanego ryżu 2 całe jajka 20 dkg sera żółtego ( raczej ostrego) pęczek koperku Ser scieramy na tarce o grubych oczkach , jajka roztrzepujemy z odrobina mleka , koperek siekamy, wszystkie składniki łączymy doprawiając solą (mozna vegetą) i pieprzem kolorowym. Smażymy na patelni na małym ogniu pod przykryciem ok 20 minut , aż się ładnie zapiecze. Do tego robię sos pomidorowy średni słoiczek przecieru pomidorowego pół kostki bulionu warzywnego szczypta ziół prowansalskich 100 ml wody zagotować , rozpuścić bulion, dodać przecier i zioła, chwilę pogotować , aby zgęstniał. Moja rodzina się zajada tym!!! Cytuj
MagicalCuisine Opublikowano 31 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2013 świetna alternatywa dla polskiego mielonego :) Zapisuje do mojej listy potraw do ugotowania :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.