zakalec Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 Skladniki: 225 g połamanej gorzkiej czekolady 110 g masła 2/3 szklanki cukru (dałam troszkę mniej) 3 duże jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 i 2/3 szklanki mąki cukier puder - około pół szklanki - do obtoczenia Wykonanie: Masło rozpuścić w małym rondelku. Pod koniec rozpuszczania dodać połamaną czekoladę, rozpuścić, dokładnie wymieszać (uważając, by się nie przypaliło). Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno, dodając pod koniec partiami cukier, a następnie żółtka i ekstrakt z wanilii. Wymieszać z masą czekoladową (ja do ubitych jajek dodawałam chłodną masę czekoladową, dalej miksując). Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Wsypać do powstałej masy czekoladowej, dobrze wymieszać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc. Ciasto wyjąć z lodówki, nabierać łyżeczką do herbaty i formować kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego, obtaczać je mocno w cukrze pudrze i wykładać na blachę wyłożoną pergaminem. Piec około 12 minut w temperaturze 165ºC. Podczas pieczenia ciasteczka lekko się spłaszczą i popękają. Uwaga: masa do formowania kulek powinna być mocno twarda. Najlepiej pozostałą część ciasta trzymać w lodówce, gdy pieczemy pierwszą partię. Im ciasto bardziej mięknie tym ciastka się mocniej rozpłyną, nie popękają już tak mocno, a cukier puder na nich będzie sprawiał wrażenie 'mokrego'. Nie piec też dłużej niż zalecany czas, by nie były zbyt twarde, lepiej na próbę jedno ciastko skosztować. Cytuj
Kaliope Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 Bardzo ciekawy przepis. Ciasteczka wyglądają oryginalnie i zapowiadają się smakowicie. Zdjęcia na pewno zachęcą wiele osób.. ja już spisałam recepturę ;) Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 bardzo apetycznie wygladaja mniam mniam, czy sa pracochlonne? Cytuj
figiel Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 Podoba mi się ten przepis ...z opisu wynika ,że nie są pracochłonne. Na pierwszy rzut okiem wygladają ,jak pierniki. Cytuj
zakalec Opublikowano 29 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 Ciasteczka robi sie naprawde szybciutko, tylko musza postac troche w lodowce... Moje byly w lodowce dokladnie 5h i wyszly calkiem niezle. Ciasteczka nie smakuja jak piernik, raczej jak takich bardzo pulchniutki murzynek, ale to tez nie jest to... Tylko ze ja nie dodawalam wanilii bo nie lubie... Cytuj
Magdalena08 Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 Ciasteczka pyszne!!! Piekłam je w tamtym tygodniu. Tylko dlaczego moje nie wyszły takie ładne jak na zdjęciu?? W ogóle nie popękały:( Ale w smaku są bardzo dobre!!:) Polecam!!! Cytuj
zakalec Opublikowano 8 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 Moze za slabo ciasto bylo schlodzone... Albo za slabo w cukrze pudrze obtoczone... Ja w sumie sama pierwszy raz pieklam te ciastka i takie mi wyszly od razu, wiec ciezko powiedziec co moglo pojsc nie tak... Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 mam pytanie... ile ciastek wychodzi z tej porcji i czy na drugi dzien sa zjadalne? Cytuj
Pączuszek Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 Super ciasteczka ślinka cieknie, już piszę przepis. Cytuj
zakalec Opublikowano 11 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 Wychodzi okolo 20 - 25 i jedlismy je przez caly tydzien, bez sloikowania... :mrgreen:)) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.