ina12 Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2009 2 szklanki maku 5-6 jaj 15 dag masła roślinnego 3/4 szklanki cukru 70 dag jabłek 6 łyżek kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki bułki tartej esensja zapachowa rodzynki, skórka pomarańczowa tłuszcz do formy i bułka tarta Mak zaparzyć i zmielić, jabłka obrane i wydrążone zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i wymieszać z bułką tartą. Utrzeć masło z cukrem, dodając po jednym żółtku. Gdy masa będzie pulchna dodawać w trakcie ucierania po jednej łyżce mak i kaszę manną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z jabłkami i pianą z białek. Dodać bakalie. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 1 godziny. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 Halinko robię tego makowca prawie na każde święta od kiedy dostałam przepis od Cioci :D To ciasto jest rewelacyjne > serdecznie polecam wszystkim kto jeszcze nie jadł :) Takie inne niż wszystkie makowce bo bez ciast :) Cytuj
apsik Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 Kasiu ja też lubię takie ciasta i polecam Ci szczerze mój przepis na makowiec z bakaliami...a jak wyszedł kinderek. Pozdrawiam Cię Kasiu i Ciebie Halinko. Cytuj
ina12 Opublikowano 25 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 Kasiu zgadza się, to jest stary przepis. Dziękuję za polecenie go i pozdrawiam mile Ciebie i Elunię. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 Halinko to co dobre trzeba polecać :sad: nieraz po przeczytaniu przepisu nie wydaje się że wychodzi rarytas :) Cytuj
Katarzyna Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2010 Ciacho pieczone na święta zniknęło tak szybko że fotki nie zdążyłam zrobić :) Cytuj
ina12 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2010 Kasiu dziękuję powtórnie za opinię makowca, fajnie się złożyło że posiadamy identyczne przepisy. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi