KAROLA Opublikowano 30 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2005 PLACUSZKI 12 dag mąki 200 ml mleka 3 jajka szczypta soli 1 łyżka rumu lub zapach rumowy 3 łyżki posiekanych migdałów 3 łyżki cukru 37 dag porzeczek 10 dag margaryny 1-2 łyżki cukru pudru BIAŁKA ODDZIELIĆ OD ŻÓŁTEK. BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNĄ PIANE Z SOLĄ. ŻÓŁTKA WYMIESZAĆ Z MĄKĄ, MLEKIEM, CUKREM, RUMEM I MIGDAŁAMI. OSTROŻNIE POŁĄCZYĆ Z PIANĄ. PORZECZKI PRZEBRAĆ, UMYĆ, OSĄCZYĆ, WYMIESZAĆ Z CIASTEM. MARGARYNE ROZGRZAĆ NA PATELNI, ŁYŻKĄ NAKŁADAĆ PLACUSZKI I SMAŻYĆ NA RUMIANO Z OBU STRON. PODAWAĆ POSYPANECUKREM PUDREM. Cytuj
uretan Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 Oh Karol. Odpowiedz, proszę, kiedy dodać mąkę? Cytuj
KAROLA Opublikowano 31 Maja 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 MĄKE, JAK JUŻ WCZEŚNIEJ NAPISAŁAM DODAJE SIĘ DO ŻÓŁTEK WYMIESZANYCH Z MLEKIEM, CUKREM, RUMEM I MIGDAŁAMI. Cytuj
uretan Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 Przepraszam, jakoś mi umknęło. Wczoraj spróbowałem naleśników z jabłkiem, to dziś na kolację będą placuszki. Czy to Twoje osobiste przepisy, czy z rodziny, czy co... Cytuj
KAROLA Opublikowano 1 Czerwca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 SĄ TO PRZEPISY Z MOJEJ KOLEKCJI. A ZRESZTĄ CZY TO WAŻNE SKĄD SĄ? WAŻNE, ŻE CI SMAKUJĄ I MAM NADZIEJE, ŻE NIE TYLKO TOBIE?POZDRAWIAM. Cytuj
Azalka Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 Placuszki rzeczywiście pyszne, ja dodałam same porzeczki( bez rumu i migdałów) i też były wyśmienite nadały placuszkom taki akcent kwaskowy. Według mnie zaraz trzeba je podawać po usmażeniu, chociaż u mnie nie trzeba było długo czekać zaraz wszystkie spałaszowała moja rodzinka; bo później to one robią się takie gumowe, i nie są już takie pulchniutkie. Dzięki za przepis Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi