Śliweczka Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 Przepis pochodzi z forum cincin,autorką jest Krystyna9.Postanowiłam zamieścic ten przepis tutaj ponieważ pieczarki są dobre i prezentują się wspaniale na stole (nikt się nie orientuje że to ciasteczka) Składniki: 1 jajko 2 szklanki ( niezbyt pełne) mąki ziemniaczanej, 2 czubate łyżki mąki pszennej 150 g margaryny 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 4 czubate łyżki cukru pudru kakao Potrzebna będzie też pusta , sucha butelka np. po wodzie mineralnej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Utrzeć margarynę z cukrem ,dodać jajko i znów kilka sekund ucierać. Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać z sodą i wsypać do masy jajeczno-margarynowej. Utrzeć wszystko razem. Ciasto podzielić na małe kulki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Do małej miseczki wsypać kakao. Końcówkę butelki maczać w kakao i delikatnie wcisnąć w kulkę z ciasta. "Pieczarki" pieczemy ok. 15 minut Cytuj
minia51 Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 ależ one śliczne!!! Naprawdę wyglądają jak pieczarki. Myślę że są też smaczne. Cytuj
Śliweczka Opublikowano 2 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 Potwierdzam sa dobre , mało słodkie i bardzo delikatne. Cytuj
basga Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 WOW :) Czy z tej porcji wychodzi tyle co na fotce? Cytuj
figiel Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 Rewelacja ...........czy one sie nie przypieką , tzn. pozostają białe ? Cytuj
Śliweczka Opublikowano 2 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 Tak,z tej porcji wychodzi tyle ile jest na fotce i nie przypiekają się, zostają białe. Cytuj
renigliwice Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 Z wyglądu rzeczywiście są piękne! Już je piekłam z przepisu Krystyny9 z cincin-u. Jednak nie smakują mi. Są piaskowe, dosłownie rozsypują się w ustach,ale może komuś będą smakować. To jest jednak tylko moja opinia.Pozdrawiam. :) Cytuj
Magdalena08 Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2009 Te "Pieczarki" są super!!!! :) Będę musiała spróbować je zrobić Cytuj
figiel Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 Upiekłam dzisiaj pieczarki . Wygladają efektownie , w smaku niezbyt słodkie , piaskowe , troche przebija smak margaryny i sody...moze dodac cukier waniliowy ? Zaskoczenie domowników całkowite :) .Jeszcze jedna zaleta -robi się je szybko !! Dziekuje za przepis -pozdrawiam :) Cytuj
ina12 Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 Dorotko pieczarki udane, jak zobaczyłam zdjęcie dodane do przepisu to też byłam zaskoczona. Zamiast sody myślę że można w jej miejsce dodać 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, a zamiast margaryny masło i cukier waniliowy tak jak Ty doradziłaś. Muszę zrobić próbę, tylko nie wiem kiedy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.