Magdalena08 Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2009 *Rodzynkowiec* 1.Placek czekoladowy: - 7 jaj - 3 łyżki kakao - 1 szklanka cukru - 5 czubatych łyżek mąki - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, następnie dodać żółtka i kakao. Do piany wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Upiec ciasto. (mi ten biszkopt nie za bardzo wyrasta wiec jeśli macie lepszy przepis to upieczcie własny, tylko musi być kakaowy) 2.Masa: - 2 i 1/2 szklanki mleka - 2 budynie czekoladowe - 1 margaryna - 4 łyżki cukru Z mleka ugotować budynie, ostudzić i ucierać z margaryną, dodać cukier. Ucierać aż powstanie gładka masa. (moja babcia jak zobaczyła tą masę to uznała że się zważyła, ale ona po prostu tak wygląda, wiadomo że margaryna jest jasna a budyń ciemny i zawsze będzie się jedno od drugiego odróżniało) :) 3.Polewa: - 1/2 i trochę masła - 1 czekolada mleczna - 1 czekolada gorzka Wszystko razem rozpuścić i połączyć. Przed polaniem placka należy ostudzić żeby była gęściejsza bo inaczej trudno byłoby polać. 4.Dodatki: - dżem porzeczkowy - 40 dag rodzynków - wódka Wykonanie: Rodzynki sparzyć wodą a następnie namoczyć w wódce (należy zrobić to dużo wcześniej tak żeby rodzynki mogły nasiąknąć wódką). Wódkę w której moczyły się rodzynki wymieszać z trochę wody oraz 1 łyżką cukru. Upieczony biszkopt przekroić na pół i nasączyć tą wódką. Na pierwszy placek smarujemy dżem, a następnie większą część masy, na to kładziemy drugi placek. Na wierzchu smarujemy pozostałą masą i układamy rodzynki, całość polewamy polewą i GOTOWE!!! :) MAM NADZIEJĘ ŻE KOMUŚ BĘDZIE SMAKOWAŁO TO CIASTO 1 Cytuj
figiel Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Witam ! Z zamiarem upieczenia tego ciasta nosiałam się juz od jakiegoś czasu .Wczoraj trafiła sie okazja .Do polewy dałam 20deko rodzynek namoczonych w wódce. Biszkopt upiekłam z przepisu halinymłodzieniak ,pieknie wyrósł i jest b. puszysty.Ciasto przepyszne ...z procentami -POLECAM WSZYSTKIM ......oprócz kierowców 🙂 Obu Paniom dziekuję za przepisy ;) -pozdrawiam !! 1 Cytuj
andy8 Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Cudny,pozazdrościć domownikom 🙂 Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Witam! Ja rowniez pieke ciasto ktore zwie sie "Rodzynkowiec" Z tym ze mam troszke inny przepis. Jesli jest ktos zainteresowany to bardzo prosze. Ciasto: -5 jaj -3/4 szkl maki ziemniaczanej -2 łyżki mąki pszennej -2 łyżki kakao -1 szklanka cukru -2 łyzeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: -1/2 litra mleka -1 bydyn czekoladowy -1 łyzka mąki -6 łużek cukru Dzien wczesniej namoczyc we wódce 30 dkg rodzynek Wykonanie ciasta: Białka ubic z cukrem, dodac żółtka , a na koniec polączone maki ,kakao oraz proszek dopieczenia. Wszystko delikatnie wymieszac łyżka i piec okolo 30 min. Krem budyniowy gotujemy tak jak kazdy budyn. Ostudzony ucieramy z 1 kostką KASI. Do utartego budyniu dodac 2-3 łyżki kakao. Upieczone ciasto przekrawamy na pół i ponczujemy alkoholem w ktorym moczyly sie rodzynki. Polowe masy budyniowej rozprowadzic po placku. Przyrywamy druga czescia placka i nakladamytreszte masy budyniowej. Na wierzch rozprowadzamy rodzynki i polewamy ( 2 czekolady gorzkie) rozpuszczona czekoladą. Życze udanego wypieku i Smacznego. Pozdrawiam Halina Cytuj
Katarzyna Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Warto wypróbować 🙂 Dam znać jak wyszło ;) Cytuj
Katarzyna Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Był i się zmył 🙂 Niebawem powtórka ;) Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Kasiu a z ktorego przepisu korzystalas?? Pozdrawiam Cytuj
Stokrotka Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Mmm jakie apetyczne ciasto. Już mi ślinka cieknie. W sobotę mamy gości i chyba się skuszę na wypróbowanie tego przepisu :-P Cytuj
Katarzyna Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Kasiu a z ktorego przepisu korzystalas?? Pozdrawiam Halinko robiłam z tego pierwszego przepisu :-P Cytuj
figiel Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 Rodzynkowiec w kształcie tortu .Tym razem biszkopt nasączony kawą naturalną .POLECAM raz jeszcze 🙂 ! Cytuj
Ewelina9033 Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 fajny ten torcik pomysłowy!!! jedno porcje barałas składnikow??? juz wiem jaki bedzie kolejny tort 🙂 Cytuj
figiel Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 Biszkopt piekłam z przepisu Halinki , wychodzi wysoki i równy .Tylko do kremu dodałam trochę więcej ok.1/3kostki Kasi. Polewa według mnie wyszła troche za gruba 🙂 i jakas matowa ,bo użyłam innych czekolad niż poprzednio. Cytuj
Kaliope Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2010 Dorotko, śliczny ten rodzynkowiec w kształcie tortu! Ja też się skusiłam - oto moja wariacja na temat tego ciasta ;) Upiekłam z drobnymi zmianami: dwa biszkopty, jeden kakaowy, drugi jasny. Zamiast dżemu porzeczkowego dałam wiśnie drążone a do kremu 1 kostkę Kasi i 1/2 masła, bo wydawało mi się, że może być trochę mało. Polewę zrobiłam według swojego sprawdzonego sposobu. Ciasto przepyszne!!! Polecam wszystkim :) Cytuj
figiel Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2010 Wow jaki pomysłowy rodzynkowiec ....Kingo świetny pomysł z dwukolorowym biszkoptem i z wiśniami .....lubię takie zmdyfikowane przepisy ,zawsze coś ciekawego wychodzi . Pozdrawiam -miłej niedzieli !! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.