Magdalena08 Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 Kokosanki (przepis od mojej cioci) Składniki: 1. Ciasto: - 2 jajka - 30 dag cukru pudru - 5 dag masła - 3 szklanki mąki - 1/2 szklanki śmietany - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cukru waniliowego Wykonanie: Ciasto zagnieść w misce i upiec. 2. Polewa: - 1 kostka margaryny - 1 szklanka cukru - 1 dag kakao - 8 łyżek mleka Wykonanie: Z podanych składników ugotować polewę. Upieczone i ostudzone ciasto kroimy w kostkę (kostki mają być takiej wielkości aby nadawały się do podania, bo później już nie będą krojone) Każdą kostką obtaczamy z każdej strony w ostudzonej polewie i posypujemy wiórkami kokosowymi. Mniam!!! Pycha!!! SMACZNEGO!!!!! Cytuj
ewa11 Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 apsik ja podam tu przepis na "kokosanki "które robiłam (podobny) CIASTO; -1/2szkl.cukru -5dkg margaryny -1 jajko -2 łyżki miodu -1/2 szkl.mleka -2 szkl. mąki -łyżeczka proszku do pieczenia POLEWA -20dkg margaryny -3/4 szkl.cukru -2 łyżki kakao -3/4 szkl. mleka wykonanie; cukier,margaryne,jajo ucierać,dodając do tego,miód,mleko,a na koniec mąke.Pieklam na małej blaszce. - Cytuj
gatita Opublikowano 6 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2009 A jaka wielkość blachy, żeby wyszła mi odpowiednia grubość ciasta ? Cytuj
minia51 Opublikowano 6 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2009 KOKOSANKI mój przepis 6 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 15 dkg mąki pszennej 10 dkg mąki ziemniaczanej 18 dkg margaryny roztopionej, chłodnej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia Jajkaubić z cukrem do białości, dodać przesiane obie mąki z proszkiam i na końcu dać roztopioną, chłodną margarynę. wymieszać. Upiec biszkopt pokroić w romby lub kwadraciki. POLEWA 1/2 paczki margaryny 1/2 szklanki cukru 6 łyżek kakao 2 szklanki mleka Wszystko zagotowac Kwadraciki maczac w goracej polewie i obtaczac w kokosie ok. 3 paczki kokosu Blacha37 / 21 cm. Cytuj
ewa11 Opublikowano 6 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2009 gatita blaszka na moje ciasto moze być 37dł.21 szer. Ciasto nie jest wysokie i nie jest tak puszyste jak biszkopt.Na obrazku widac ciemny ,bo ciasto nasiąkło polewą. Jestem ciekawa,czy wypróbujesz :) Cytuj
gatita Opublikowano 6 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2009 Tak własnie mi się wydawało, że nie może być za wysokie ale zawsze lepiej się upewnić :) Nigdy takiego nie jadłam więc muszę spróbować ! Cytuj
gatita Opublikowano 6 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2009 KOKOSANKI mój przepis 6 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 15 dkg mąki pszennej 10 dkg mąki ziemniaczanej 18 dkg margaryny roztopionej, chłodnej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia Jajkaubić z cukrem do białości, dodać przesiane obie mąki z proszkiam i na końcu dać roztopioną, chłodną margarynę. wymieszać. Upiec biszkopt pokroić w romby lub kwadraciki. POLEWA 1/2 paczki margaryny 1/2 szklanki cukru 6 łyżek kakao 2 szklanki mleka Wszystko zagotowac Kwadraciki maczac w goracej polewie i obtaczac w kokosie ok. 3 paczki kokosu Blacha37 / 21 cm. Ale nam się kokosanki rozmnożyły :) To co, muszę wypróbować wszystkie 3 przepisy :) A co na to moja waga ???? Cytuj
apsik Opublikowano 6 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2009 Ewuś dziękuję za przepis ,jak zrobię to oczywiście zrobię fotkę i napiszę jak mi wyszły...pozdrawiam. Cytuj
ina12 Opublikowano 6 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2009 Posłuchajcie mnie dziewczynki, mam taką propozycję żeby było sprawiedliwie: Apsik - Elunia piecze z przepisu Ewuni. Ja upiekę z przepisu Magdalenki 08. Gatita Ty dodałaś cytat Mini to wypróbuj z tego przepisu i będzie po kłopocie, dodamy tylko komentarze, a później dla odmiany możemy następne wypróbować. Pozdrawiam Cytuj
ina12 Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 Magdalenko kokosanki z Twojego przepisu są bardzo dobre. Upiekłam je wczoraj i dzisiaj były jeszcze bardziej smaczne. Nie jest to moja jedyna opinia, bardzo smakowały także rodzince ze strony męża i stawiam ocenę. Moje uwagi są następujące, do ciasta musiałam dodać więcej mąki bo ciasto kleiło mi się do rąk. Pomyliłaś się z ilością kakao i sprawdź czy napewno 1 dag to jest stanowczo za mało. Ja polewę zrobiłam w taki sposób: 1 kostka palmy 1 szklanka cukru 4 łyżki kakao 3 łyżki wody Wszystkie składniki podgrzewałam na wolnym ogniu do zagotowania, stale mieszając. Dziękuję bardzo za przepis i pozdrawiam serdecznie Cytuj
zebcia Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Piękne te kokosanki. Oj kusicie tymi zdjęciami dziewczyny. Ja mam chrapkę na przepis Ewy11. Jak wyjdą to też się pochwalę fotkami oczywiście. Cytuj
gatita Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Faktycznie Ina, 1 dag to jest mało.... Ile to będzie na łyżeczki ??? Cytuj
ina12 Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Gatita 1 dag kakao to są dwie łyżeczki. Pozdrawiam Cytuj
Magdalena08 Opublikowano 12 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Zawsze robię według tego przepisu i zawsze wychodzi. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi