KAROLA Opublikowano 30 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2005 NALEŚNIKI JABŁKOWE 12 dag mąki 150 ml kwaśnej śmietany 0,5 szkl wody mineralnej (może być gazowana) 3 jajka 2 łyżki cukru 3 jabłka sok z jednej cytryny 4 łyżki oleju 4 łyżki borówek( ze słoika) szczypta cynamonu sól JAJKA WBIĆ DO MISECZKI, ROZMĄCIĆ WIDELCEM. WSYPAĆ MĄKE, CUKIER ORAZ SZCZYPTE SOLI, WLAĆ KWAŚNĄ ŚMIETANE I WODE MINERALNĄ. WSZYSTKIE SKŁADNIKI WYMIESZAĆ NA GŁADKĄ, JEDNOLITĄ MASE. MISECZKE Z CIASTEM PRZYKRYĆ I ODSTAWIĆ NA 10 MINUT. JABŁKA UMYĆ, OSUSZYĆ. MIĄŻSZ OWOCÓWPOKROIĆ NA 16 KRĄŻKÓW, PO CZYM SKROPIĆ SOKIEM Z CYTRYNY I LEKKO OPRUSZYĆ CYNAMONEM. NA PATELNI MOCNO ROZGRZAĆ ŁYŻKE OLEJU.WRZUCIĆ 4 KRĄŻKI JABŁEK I ZALAĆ JE 1/4 CIASTA NALEŚNIKOWEGO. ZMNIEJSZYĆ OGIEŃ, SMAŻYĆ OKOŁO 3 MINUT NA ZŁOTOBRĄZOWY KOLOR. NASTĘPNIE ODWRÓCIĆ NALEŚNIK I USMAŻYĆ GO Z DRUGIEJ STRONY (KOLEJNE 3 MINUTY). PO USMAŻENIU ZDJĄĆ Z PATELNI I ZABEZPIECZYĆ PRZED WYSTYGNIECIEM. W TEN SAM SPOSÓB USMAŻYĆ 3 NASTĘPNE NALEŚNIKI. POŚRODKU KRĄŻKÓW JABŁEK UMIESZCZAĆ PO PORCJI OSĄCZONYCH BORÓWEK I NATYCHMIAST PODAWAĆ NA STÓŁ. NALEŚNIKI MOŻNA POSYPAĆ CUKREM PUDREM. Cytuj
uretan Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 A jakby krążki jabłek poza sokiem z cytryny doprawić rumem, to Twoje naleśniki staną się podobne do austrowęgierskich, pyyycha! Czy te krążki mają w środku dziurkę po wyciętych gniazdach nasiennych? Cytuj
KAROLA Opublikowano 31 Maja 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 TAK, KRĄŻKI JABŁEK MAJĄ DZIURKI PO WYCIĘCIU GNIAZDA NASIENNEGO. Cytuj
uretan Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 Aaaa! To cudeńko. I dobrze smakuje, i dobrze wygląda. Dziś zrobię (ale z rumem). Pozdrówka ;-) Cytuj
uretan Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zrobiłem, sam nie jadłem. Domowi pożarli wszystko w 15 min. Dziękuję za przepis ;-) Cytuj
basga Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 No nie mam borówek ale przecież z samymi jabłkowymi kółeczkami też ujdzie,nie? 🙂 Albo rodzynkę w środek,a co 🙂 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi